Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Gönül teli Ünal Türköz Kerimoğlu türküsünü okuyor...

Gönül teli Ünal Türköz Kerimoğlu türküsünü okuyor...
 

Ünal Türköz...


Yıllar geçmişti ki,  türkülerin yanlış okunmasıydı en çok etkilendiğimiz. Bazen öyle anlar oldu ki, TRT repertuarlarından duydukça yanlış, daha çok etkilendik.

Kerimoğlu Türküsü topluma mal olmuş zeybeği ile yürekleri yakan bir türküdür. Türkü duyguludur.

Kerimoğlu zeybeği çalındığında  herkes oyununa eşlik  eder.  Zaten böyle çıkmamış  mıdır öyküsüne bakıldığında. Zeybek oyununu  tutmuştur, Eyüp efe.

TRT repertuarlarında yanlış okunması hala sürüp gitmektedir.  Ne zaman düzelecek?

Bu konuda Muğla’nın türkülerinin  aslına saygılı kalan üstatlar bu işi büyük bir ustalık ve emekle yapan çok değerli sanatçı dostlarımız   Anadolu Türküleri’nin doğru ağızdan okunmasıyla ilgili çok önemli çalışma yapmaktadırlar.  Yöremiz türkülerinde aslına saygılı  olmuşlardır.

Ben Gönül Teli Ünal Türköz’ün Muğla Devrim Gazetesi’ndeki  köşesinde türkülerimizle ilgili ne kadar çok emek  vermekte olduğunu yıllar süresince izlemekteyim,  görmekteyim.

Kerimoğlu Türküsü’nün sözlerine biraz dalgalanalım. Doğru yorumla dinleyelim.

Offf aman da of aman. Karadağların sandalı da sandalı. (iki defa) Vurulmuşta  ganeyor Kerimoğlu’nun her yanı da, her yanı.                               

Offf aman  da of aman Karadağlar’da geyik galmadı . Oynülen de kör arabım sen oyna senden başka yiğit kalmadı.

Off aman da of aman Yerkesiğinen şu Pisi’nin arası.  Nerelerde  bozulmuş Kerimoğlunan  kör arabının arası.

Türküyü dinlerken Karadağların sandal bitkilerinin  ıslak gri havasından çıkacak geyik  düşledim. Ve,  bir ceylan yavrusunu.

Ünal Türköz  pek çok şiirleri besteledi. Notalarıyla  TRT‘ye eserler kazandırdı. Türküleri doğru ağızdan yorumladı.

 Geçen gün sohbetimizde Birdal Can Tüfekçi’nin şiirinden öyle çıkıyor ki,   diye söz etti. Meğri ovasını besteledi Ünal bey, şiir Ünal Şöhret Dirlik’indir…  Yükselecek Demirel’in şiirlerinden ne besteler çıktı.

Ben Kerimoğlu Türküsünü Ünal beyden dinlemek için hayli yıllar,  sabır gösterdim  sayılır. Çünkü bir CD’si  Yükselecek beyde kaldı.

Arşivimin bir yanı boş kalmış gibiydi..  Bir ay kadar oldu Ünal Türköz  CD’lerini hediye ederek  keyifle dinleme şansı yaratmıştır.  Şimdi arşivime girmesinden duyduğum mutluluk var.

CD’ye ne yazmış Ünal bey  birlikte okuyalım;  Nabide Kılınç Hanıma dinledikçe hatırlanmak dileğiyle…Ünal Türköz. Çalan Alaladdin Hızır. Muğla Türkülerinden oluşan CD’ler için teşekkür ederim.

Ve Devrim Gazetesi’ndeki köşesinde Muğla sokaklarını, Muğla Türkülerini, Muğla değerlerini hayata geçirmekte, GÖNÜL TELİ. En önemlisi gelecek kuşaklara bırakılacak doğru çalışmalar içerisindedir.

Ve dostlar, bu ara Muğla Yağcılar Hanı bahçesinde çınar ağacının  gölgesinde keyifli sohbetlerini sıcak çayları ile yudumluyorlar… 

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..