- Kategori
- Öykü
- Okunma Sayısı
- 6093
Gönülleri ihsan ile avlamak hakkında hikaye

Genç epey koştuktan, koyunu da arkasından koşturduktan sonra yanıma geldi: ‘’Ey akıllı adam! Gördün ki, koyunu arkamdan koşturan ip değilmiş. Onu koşturan, benim ona karşı olan ihsanım, onu besleyişim
Bir yolda karşıma bir genç çıktı. Arkasında boynu tasmalı, tasmanın ipi gencin elinde bir koyun koşuyordu.
Gence: ‘’Bu iple bu tasmadır ki koyunu senin arkandan koşturuyor. Eğer bunlar olmasaydı, koyun senin arkandan gelmeyecekti’’ dedim.
Ben böyle deyince, genç hemen ipi bıraktı, tasmayı çıkardı; sağa sola koşmağa başladı. O, hangi tarafa koşarsa, koyun da arkası sıra koştu.
Koştu; çünkü o, o gencin elinden arpa, ot yemişti.
Genç epey koştuktan, koyunu da arkasından koşturduktan sonra yanıma geldi: ‘’Ey akıllı adam! Gördün ki, koyunu arkamdan koşturan ip değilmiş. Onu koşturan, benim ona karşı olan ihsanım, onu besleyişimdir. Şu halde ihsanım onun boynunda bir kement olmuştur’’ dedi.
Kükremiş fil o kadar zorlu, heybetli bir hayvan iken, sahibinin üzerine hücum etmez. Çünkü lûtfunu görmüştür.
Ey iyi adam! Kötüleri okşa. Çünkü köpek bile, ekmeğini yediği takdirde seni muhafaza eder.
Pars denilen hayvan, dilini bir iki gün sahibinin peynirine sürecek olursa, sahibine karşı dişi kesmez olur.
YORUM; Aslında üzerinde yaşadığımız sistemin kendi içinde taşıdığı çelişkilerin sonuçlarına pek çok kere şahitlik etmeyiz.
Örneğin Hz. Ali bu noktaya “ben ona iyilikten başka bir kötülük yapmadım” diyerek çok anlamlı ve mantıklı bir yaklaşımda bulunmuş ve bahsi edilen sistemi bütün çıplaklığı ile gözler önüne sermiştir.
Ancak bu kez öyle olmamış, sistem bu süreçte adeta tersine çalışmıştır.
Hikayeye uygun olmayan bir yorum gibi görünsede, gerçek budur sevgili okurlar.
Ahmed F. YÜKSEL
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Keyifle okurken, evet dedirtse de öyküde bir eksiklik hissetmiştim. Fakat en son kısımda yazarın yorumu enteresan geldi, ''evet ya, böyle de oluyor'' dedim. Yani insan ''kötüleri okşa'' diye geçen kısımda, tamam bunu yapalım ama, bunu yapmamız onların kötülüğünden emin olmamız anlamına gelmiyor ki diye düşünüyor. Ve Hz. Ali' nin meşhur sözü...Yani gerçek bu; demek ki kötülüklerinden emin olmak için değil, ALLAH rızası için iyilik yapacağız..İyilik yaparken de dikkatli olmak koşuluyla...
Müslüm sünbüloğlu 10.05.2014 1:00Ben şunu merak ediyorum. Madem sistem iyilik yapana kötülük yaptırıyor daha ziyadesiyle! Bun durumdan en çok kim sorumlu. Beyinsel anlamda yani... Amigdala mı, arka beyin mi, epifize kadar gidiyor mu iş, ya da genler mi en ağır faktör? Bana göre, çevresel faktörler, yani yetiştiriliş tarzımız da büyük önem taşıyor... Peki sizce?
Gültekin Ovacık 02.01.2014 14:59Düşündürücü... Demek ki, sistemde çoğunlukla iyilik ettiğinden, ihsanda bulunduğundan aslında nankörlük ve kötülük görüyorsun..!Oysa bu hikayede bu olmamış.. Allah böyle kişilerle tanıştırsın ve bizi de bunlardan etsin..
Cemile Vatansever 02.01.2014 0:06Ben yorum yazan arkadaşa katılmıyorum: Hikaye hikayedir. Normali nasıl olur ki? İster, bilim kurgu, ister gerçeklerden oluşan, ister fantastik, ister masalsı vs. Sonuçta hikayeleştirmeli ki, normal yolla değil, farklı yolla anlatılsın anlatılmak istenen!
Ümit Oltu 04.05.2013 13:56