Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '08

 
Kategori
Blog
 

Google Groups ya da facebook kapatılmaz mı dersiniz?

Google  Groups ya da facebook kapatılmaz mı dersiniz?
 

Sen yazmazsan... ben yazmazsam nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa... Nazım Hikmet Ran


Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyelerinin İnternet Sansürü Hakkında Bildirgesi

"Biz aşağıda isimleri bulunan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri,Türkiye'de Internet ortamına yönelik kısıtlama ve yasaklama uygulamalarından kaygı duymaktayız."*

"4.5.2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı Internet üzerinde yapılan yayınların düzenlenmesi hakkındaki yasaya dayanarak yapılan bu kısıtlamalar yüzünden Türkiye'deki internet kullanıcılarının haberleşme ve bilgiye ulaşma özgürlüğü ihlal edilmektedir. Bir internet sitesi üzerinde yasayı ihlal eden bir ya da bir kaç sayfa yüzünden milyonlarca kullanıcının katkısı ile oluşan siteler ülkemizdeki kullanıcılara kapatılmaktadır. Yasaklamalar suçlanan sayfaları yapanları değil, Internet üzerinden bilgiye ulaşmak, arkadaşlarıyla haberleşmek, iş ve alışveriş yapmak isteyen Türkiyeli kullanıcıları cezalandırmaktadır. Ayrıca bu uygulamalar yüzünden Türkiye, dünyada sayısı az olan internet yasakçısı ülkeler arasına sokulmakta, bu yasaklar evrensel demokrasi ilkeleri ve bilgiye ulaşma/haberleşme özgürlüğü ile uyuşmamaktadır."*

"Bizler, 5651 sayılı yasanın konunun uzmanları ve kullanıcıları temsileden bir komite tarafından fikir ve ifade özgürlüklerini gözeterek yeniden düzenlenmesini ve TBMM'ye sunulmasını talep etmekteyiz. Bu yapılana kadar, mahkemelerin şikayet halinde bütün web sitesini değil, ilgili bilir kişilere danışarak sadece şikayetçi olunan sayfalara erişimi engelleme kararı vermesinin doğru olacağı kanısındayız."*
devamını * linkten okuyabilirsiniz.

Gelelim benim hikayeme. sadece benim hikayem mi? Blogger kapatılınca kıyametler koptu. Sonra açılması için uğraş veren İNTERNET MAĞDURLARI kurulduğunu duyup katıldım.

http://inet-tr.org.tr/inetconf13/

Pek çok fikir alışverişleri sonucu duyurular yapıldı. Ben de bir kaç blog yazdım Yasaklar Konusunda.. Sonra "Aaa blogger açılmış İşte! Ne üzülüp yazıyorsun?" dediler. YASAKLAR üzerinde ne kadar uğraşıldığını bilmeyenler. Neler yapıldığını nasıl bir uğraş verildiğini kimse önemsemek istemiyor. Nasılsa birisi açtırır mantığıı hakim. Youtube kapalı diyoruz. Youtube'nin kapalı olması 7. ayında diyoruz.

Sizin benim Yasal olarak ulaşamadığımız "ayıplı siteler" orada dururken tüm dünya alem de görürken, biz burada başımızı sanki çöl kumlarına gömmüş üstelik de gitgide iyice batmakta olan canlılara dönüştük.

"Canım ne var bilmem ne tüpten yani farklı proxy üzerinden gireriz seninki de laf mı, hem Başbakan bile giriyormuş, haber bile oldu" deyip İNTERNET YASAKLARINDAN KAYGI DUYMAYANLARA " bir öyküm var:

İran'da uydu antenler yasak ama herkesin de anteni var. Çatılar da antenden geçilmiyormuş. Bu nasıl yasak diyeceksiniz. Kim bir şeylere muhalifse onun anteni var diye yaka paça nereye gönderildiğini biliyor musunuz?

Başbakanımızın yasaklanmış Youtube "siz de girin" demesi , Youtube girdiğiniz için ileride suçlu durumuna düşmeyeceğiniz anlamına gelir mi?

Varsayalım ki, yarın facebook da kapatılsa, blogger yeniden kapatılsa , google da yasaklansa, Msn de gidiyor deseler, o zaman tepkilerimiz ne olur ve hangi yolla olur?

ODTÜ' de 21 22 23 Aralık günlerinde yapılacak olan Türkiye'de İnternet konferansına Ankara'da oturan ve zaman bulan bloggerlerin katılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle 23 Aralık Salı günü yapılacak oturumlar İnternet, demokrasi ve YASAKLAMALAR üzerinedir. Burada sorunu yaşamakta olan blog yazarlarının söz alması önemlidir.

Değerli arkadaşlar bu İnternet Yasakları şimdi örülen şaffaf bir kral elbisesi görünümündeyken, bittiği zaman yıkılamayacak surlara dönüşebilir mi acaba?

Evet! Çocuk istismarına şiddetle karşıyız, küfürlü, hakaretli, kişilik haklarına saldıran yazılara da karşıyız.

Yasalara saygılıyız ama aynı saygıyı hiç bir suça karışmamış bloglarımız için de bekleriz.

Bir bloğun hazırlanması oraya verilen emek ve özellikle 2010 yılı için Avrupa Başkenti seçilen İstanbul gibi bir kentin olduğu ülkede, dünyadaki milyonlarca bloğa ulaşamayan insanların bulunması utandırıcı bir çelişki değil midir?

Bu müthiş sosyalleşme platformu yavaş yavaş yok olmakta. İnternet çok yenilikleri getiren bir araç. Sonuçta dünyada zamanında başladığımız bu teknoloji yarışında ne yazık ki git gide gerilere doğru itiliyoruz.

Sadece BİR suçlu blog yüzünden 3.5 MİLYON bloğun erişime engellendiğini hatırlatmak istiyorum. Düşününüz ki dünyanın en yüksek gökdeleninde bir oda kiralamış bir işyerlerinde yasalara aykırı iş yapıldığı saptanmış. O işletmenin kapatılması yerine tüm gökdelendeki işletmeleri kapatıyorsunuz, hatta gökdelenin sokağına bile girişi yasaklıyorsunuz. Ne farkı var ki?

Bu konuda bazı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin yaptığı gibi, daha duyarlı yaklaşımlar düşünenlere seslenmek istiyorum.

İnternet Yasakları yüzünden mağdur olup sıkıntı duyanların başvurup konuşacağı deneyimlerini paylaşacağı ve çareler aranacak ODTÜ'deki konferans platformunu hatırlatmak istiyorum.


KAYNAKLAR

http://inet-tr.org.tr/inetconf13/boun.html *

http://inet-tr.org.tr/inetconf13/

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=150429

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=148203




 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..