Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '10

 
Kategori
Güncel
 

Google’a da mı yasak geliyor?

Google’a da mı yasak geliyor?
 

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) kararıyla Google’a ait bazı IP’lere (Internet Protocol Adress) hukuksal nedenlerden dolayı erişimin engellenmesi gündemde… Bazı ADSL firmaları ve servis sağlayıcılarından abonelerine gönderilen bilgilendirmeye göre, erişimi engellenen IP’lerden dolayı Google’un bazı uygulamalarına erişememe ya da erişimde yavaşlama olması bekleniyor. Google’un internet sitesine erişimde sorun yaşanabileceği, Google Maps, Google Analytics gibi Google uygulamalarını kullanan portal ve sitelere erişimin yavaşlayabileceği belirtiliyor.

TİB’in kararının gerekçesinin ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Hatta bu haberin ne derecede doğru olduğunu bile bilmiyoruz. Engelleme de Google’un kendisine değil, bazı uygulamalarına yönelik gibi görünüyor. Ama daha önce Youtube’un ve daha binlerce siteye erişimin engellenmesinde olduğu gibi bu girişim de adım adım doğrudan Google'un da sansürlenmesine kadar gidebilir. Yani eğer haber doğruysa anlayacağınız, yeni bir sansür girişimi ya da bunun provasıyla karşı karşıyayız.

Bu sansürcü zihniyetin dilediğince at koşturmasına olanak sağlayan 2007 yılında çıkarılan 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”dur. Bu kanun, zamanında AKP ve CHP ile konuyla ilgili tüm devlet kurumlarının isteği ve onayıyla çıkarılmıştı. Kanun hukuksal altyapı boşluğunu doldurması amacıyla çıkarılmıştı ama pratikte özgür bir ortam olması gereken interneti devletin keyfine göre denetim altına almasının altyapısını yaratma çabasına dönüştü. Burada Türkiye’yi yöneten, zaman zaman kendi aralarında çatışan tüm odaklar işbirliği yaptı. Yani mesele hükümetin sansür isteğinden ibaret bir şey değil. Hatırlayın, Ergenekon davası nedeniyle Hükümetle kanlı bıçaklı olan Atatürkçü Düşünce Derneği geçen yıl Atatürk’le ilgili bir video nedeniyle Google’a erişimin engellenmesi için mahkemeye başvurmuştu. Zaten bu son engelleme girişiminde de benzer bir gerekçenin olduğu söyleniyor.

Ben şahsen engelleneceği belirtilen uygulamaların en sık kullandığım bazılarını denedim ve sorunsuz çalıştığını gördüm ama bu ileride engellenmeyeceği anlamına gelmiyor. Tepki çekmemek için şimdilik sınırlı ve lokal engellemeyle başlamış olabilirler. Esasında teknoloji kendi çözümlerini de üretiyor, Youtube’a erişim sözde yasak ama bugün ben dahil milyonlarca kullanıcı yasaklı bütün sitelere rahat rahat girebiliyor, hatta Başbakan’ın kendisi bile yasaklı Youtube’a girdiğini söylemişti. Türkiye bir an önce bu diktatörlükle yönetilen ülkelere özgü saçma sapan sansür girişimlerinden vazgeçmelidir. Her alanda kalıpları kıran, dışarı açılan Türkiye’nin iletişim kanallarına yönelik sansürcü anlayışa saplanıp kalması affedilmez bir hata ve büyük bir tutarsızlıktır. Sansürün arkasında kim olursa olsun, bundan Hükümet sorumludur; içeride dışarıda statükoya karşı mücadele eden AKP Hükümeti internet konusunda statükocularla kol kola girerse en başta kendisi kaybeder.

Kim bilir, belki de Hükümet Baykal’ın seks videosu benzeri bir olayın tekrar yaşanmasından korkarak böyle bir yola sapmıştır. Ama ne olursa olsun bu anlayış çıkar yol değildir. Hele işin içinde Google’a rakip olacak arama motorlarına alan açmak gibi bir hesap varsa, şimdiden söyleyeyim bu hesap ters teper.

Bu girişim hangi kafadan, hangi hesap ve mantıkla çıktı bilmiyorum ama bu sansürcü kafanın sorumsuzca eylemlerine dur demenin vakti geldi de geçiyor. Sansürün sonu yoktur, bir kere yolu açıldı mı insanın kafasının içindeki düşünceleri yasaklamaya kadar gider. Nitekim çocukları porno yayınlardan korumak, Atatürk’e hakaret edilen videoları engellemek, PKK propagandasını önlemek gibi bahanelerle başlayan internet sansürü kangren gibi adım adım yayılıyor.

O nedenle internet kullanıcısı herkesi bu sansür girişimini protesto etmeye çağırıyorum

 
Toplam blog
: 431
: 3853
Kayıt tarihi
: 30.06.06
 
 

Anahtar kelimeler: Antep, İstanbul, Haziran, İkizler, Beşiktaş, MÜ İletişim Fakültesi, Gazetecilik. ..