Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '08

 
Kategori
Blog
 

Google Analytics

Google Analytics
 

Homeros Milliyet Blog yazarlarının popülariteleri konusunda bir yazı yayımlamış (1). Bu yazısında “Bu konuların uzmanı olarak gördüğüm Aydın Tiryaki beyin düşüncesini ya da görüşünü çok merak ediyorum.” demiş. Ben de hemen bir yanıt yazdım.

“Ömer bey, "uzman" demeyelim de "meraklı" diyelim. Bu konuda yazacağım: Bu akşam önemli maç var zamanım olmayabilir ancak yarın akşam bir yazı yazacağım ve bu yazıda Milliyet Blog'dan katı ancak gerekli bir kuralın biraz yumuşatılması için de bir isteğim de olacak. Güzel çalışmanız için kutluyorum. Okurlar için bir uyarım olacak: Aynı aramaları yapıp farklı sonuçlar bulanlar olursa hata sanmasınlar, Google biraz farklı sayılar verebiliyor. Saygılarımla.”

Bu akşamki önemli maç alışkın olduğumuz saatten daha çabuk bitince ve de her taraf çok sessiz olunca yazmak için zaman ve ortam oldu.

Milliyet Blog yazarlarının okunma istatistikleri ve okur profilleri konusunda meraklı olduğu yazdıkları yazılardan belli oluyor.

Milliyet Blog yönetiminde biraz yumuşatılmasını istediğim kural, blog sayfalarımıza istatistik amaçlı kod konulabilmesi ile ilgili. Milliyet Blog kullanım koşullarında 3. maddede kısıtlamalar konulmuş: “Milliyet Blog kullanıcıları ve üyeleri, Milliyet Blog web sitesinin çalışmasına müdahale etmek veya müdahaleye teşebbüs etmek amacıyla herhangi bir alet, yazılım veya araç kullanmayacaklarını, siteye yetkisiz olarak bağlanmayacaklarını ve işlem yapmayacaklarını, diğer Internet kullanıcılarının yazılımlarına ve verilerine izinsiz olarak ulaşmayacaklarını veya bunları kullanmayacaklarını kabul ederler.”

Bu kısıtlamanın her bölümü olması gerekenler. Bu konuda küçük bir değişiklik yapılıp, yalnızca istatistik amaçlı olarak kod girişine izin verilebilir.

Web istatistikleri için kullanabileceğimiz Google Analytics var. Internet devi Google’ın http://www.google.com/analytics/ adresindeki bu sayfası çok kısa bir kodun sayfaya konulması ile çalışıyor ve çok ayrıntılı istatistik raporları düzenliyor:
- Giriş sayısı
- Tekil giriş sayısı
- Görüntülenen sayfa sayısı
- Her sayfa için giriş sayıları
- Sayfada kalış süresi
- Yeni ziyaretçilerin sayısı
- Hangi ülkelerden kaç giriş yapıldığı
- Hangi şehirlerden kaç giriş yapıldığı
- Dil
- Arama motorları
- Arama motorlarında hangi anahtar sözcüklerle sayfaya ulaşıldığı
- Hangi siteden tıklanarak ulaşıldığı

Google Analytics dışında “free” kullanılabilecek başka web istatistik siteleri de bulunuyor. Bunlar da benzer bilgiler veriyorlar.

1- Milliyet Blog yalnızca bilinen ve güvenilir web istatistik sitelerine izin verebilir (Google Analytics, Statcounter gibi).

2- İstatistik için kullanılacak kod için her blog sayfamızla beraber görünen bir alan seçilirse bu kodun bir kez girilmesi yeterli olur.

3- Kod girişi için profilimize bir alan eklenebilir.

4- Bu özelliği dileyen blog yazarları kullanır, dileyen kullanmaz.

Şu anda Milliyet Blog’da yayımlanan ve giriş sayılarını ve okur profilini vermeyi amaçlayan istatistikler yetersizdir. Google Analytics merak ettiğimiz her bilgiyi (genel olarak ve her blog için) bize sağlayacaktır. Blog hit sayımızda ani artışlar olduğunda açıklamakta zorluk çektiğimiz durumları açıklamamıza yardımcı olacaktır.

(1) Homeros “Popülarite ölçtüm!”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=116692
(2) Milliyet Blog Kullanım Koşulları: http://blog.milliyet.com.tr/Sozlesme.htm

Ankara, 26 Haziran 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..