Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '09

 
Kategori
İnternet
 

Google arama motoru kapatılır mı?

Google arama motoru kapatılır mı?
 

Haberlerin başlığında Google’ın kapatılacağında sözediliyor (1). Haber metinlerinde Google Arama Motorunun kapatılacağı yazılmış.

Haberde adı geçen site Google Sites içinde bir adreste yayın yapıyor. Google Sites’tan Google Blogspot kapatıldığında sözetmiştim (2). Google Sites, Google’ın kolay web sayfaları yapılabilen bir bölümüdür.

Haberlerde sözedildiği gibi bu Google arama motorunun kapatılması sözkonusu bile olamaz. Medyamızda haber yaparken, içinde her “Google” geçeni “Google arama motoru” sanmaları, birazcık bilgi eksikliğinde kaynaklanıyor olmalıdır.

Google, yalnızca bir arama motoru değildir, bunun dışında çok sayıda Google vardır:

- Google Video
- Google Sites
- Google Blogger (Blogspot)
- Google Mail
- Google News
- Google Scholar
- Google Docs
- Google Groups
- Google Translate
- Google Alerts

Bunların dışında da çok sayıda Google vardır. YouTube’un da başında Google yazmasa da Google’ındır.

Haberde sözedilen çirkin, ahlaksız ve aşağılık sayfalar Google Sites içinde yayın yapıyor. Google arama motorunun suçu yalnızca bu siteyi bulmasından kaynaklanıyor. Google arama motoru herşeyi bulur. Şimdiye kadar kapatılan tüm siteler de Google tarafından bulunuyordu. Hiçbirinde Google arama motorunun kapatılması sözkonusu olmamıştı.

Haberde sözedilen aramayı Yahoo ya da Microsoft’un Live arama motorlarında yapın, orada da o iğrenç sayfaları bulursunuz. Şimdi bu arama motorlarını da kapatacaklar mı?

Daha önce benzer durumlarda Google değil, Google Blogger ve Google Groups kapatılmıştı. Mahkemeden çıkacak sonucun en çok Google Sites’ın kapatılması olacağını anlamak hiç zor değil. Google arama motorunun kapatılması sözkonusu olamaz.

Olsa olsa Google Sites’ın kapatılması ile sonuçlanabilecek bir şikayeti, Google kapatılıyor diye haber yapmamaları için gazetelerinin bilgisayar uzmanlarına başvurmalıdırlar. Medyamız haber yaparken biraz daha özenli olmalıdır.

Böyle durumlarla sık sık karşılaşmakak için yasalarda gerekli değişiklikler yapılmalıdır. Bu haberdeki gibi çirkin, ahlaksız ve aşağılık sayfaların erişimine elbette izin verilmemelidir. Yalnızca bu sayfayı erişime kapatmak için Google Sites’ın topluca erişme kapatılmasının hiç anlamı yoktur.

(1) Google için kapatma talebi (Milliyet, 12-4-2009) http://www.milliyet.com.tr/Guncel/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&KategoriID=24&ArticleID=1082058&Date=12.04.2009 (Haber, “Google arama motoru”nun kapatılması vurgulamasıyla Hürriyet, Vatan, Cumhuriyet, Habertürk, Zaman ve çok sayıda diğer gazetelerde de verilmiş.)
(2) Blogspot yokken Google Sites kullanın (28-10-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=140886

Ankara, 12 Nisan 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..