Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Google’da Turan Cavit Öz’e de yer olmalı

Google’da Turan Cavit Öz’e de yer olmalı
 

Kadıköy Anadolu Lisesi’nden bizimle birlikte mezun oldu diyebilirim. Bizimki yedi yıllık öğrenimin sonunda diploma ile olmuştu. Onunki bildiğimiz kadarıyla istifaylaydı. Tasdikname değil, takdirname niteliğinde bir istifa ile. Bahsettiğim, Bizi mezun eden müdürümüz Turan Cavit Öz’dür.

Yıllardan 1986 idi. O yıl müdür muavini odaları ve tuvaletler yıkılarak yeni sınıflar yapmak için kollar sıvanmıştı. Daha sonraki Anadolu Liseleri garabetinin farklı bir yansıması olarak sınıf adlarında alfabenin neredeyse 29 harfine de yer vermeye çalışıyorlardı.

Turan Hoca, işlerinin memlekete adam yetiştirmek olduğunu ve bunun “tütün balyalar gibi yapılamayacağını” söylemişti, duyduğumuza göre. Yukarısı tütün balyalamayı seçince yollar ayrılmıştı.

Daha sonra İstanbul Ticaret Odası’nda bir göreve geldiğini duymuştum. Sonrasında aldığım haber ise Kal 86 e-posta grubuna gelen bir mesajda yazandı:

“Okulumuz müdürlerinden Turan Cavit Öz 'ü kaybettik.

Cenazesi 4 Ağustos Cuma günü öğlen namazında Erenköy Galip Paşa Camii'nden kaldırılacaktır. Merhuma Tanrı'dan rahmet, ailesine ve camiamıza başsağlığı dileriz. KALİD”

Hemen aklıma lisede edebiyat dersinde doğrudan yerine “direk” deyince “o dediğin kalede olur. Doğrusu direkt olacak” demesi geldi. Bir yanda doğru bir Türkçe; diğer yanda, matematiksel düşünen benim gibi biri için bile Divan Edebiyatı’nın güzel bir şey olduğunu anlamaya uzanan bir eğitim vardı.

Okulun arkasından denize kaçış yolumuzun kapatılması ve arka bahçeye iki köpek konumlandırılması da onun zamanındaydı gibi hatırlıyorum. Köpeklerin birine, F.Scott Fitzgerald’ın derste okuduğumuz The Great Gatsby’sindeki Gatsby’nin diğerine de sevgilisinin adını vermiştik. Bununla da kalmayıp, köpekleri besleyerek kendimize köpek etmiştik.

Arkadaşlar, bu sene çok işim olduğu için katılamadığım talaş böreği gününün oluşmasında bile Turan Hoca’nın adından bahsediliyor.

Başka neler olmuştu, hatırlamıyorum. Hafızası benden çok daha güçlü olan annem bile, gördüğü gazete ilanında Kadıköy Anadolu Lisesi’nin adı geçmediği için “Bizim Cavit Bey” olduğundan emin olamamış. Nasıl olsun ki?

Google’da “Turan Cavit Öz” diye bir arama yaptırılınca sadece İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 22 Kasım 2004’te emekli öğretmen ziyaretleri kapsamında Turan Hoca’ya yapmayı planladığı ziyaret geliyor. Ne bir fotoğraf var, ne de bir bilgi…

Bizi adam edenlerin hakkını verecek kadar adam olamadık gibi geldi bana.

 
Toplam blog
: 38
: 987
Kayıt tarihi
: 04.08.06
 
 

1968 İstanbul doğumluyum. Hayatım boyunca elemelerden geçerek önce Kadıköy Anadolu Lisesi'ni, sonra ..