Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '08

 
Kategori
İnternet
 

Google’ın tahtı tehlikede!

Google’ın tahtı tehlikede!
 

Wikipedia


Wikea.com adlı arama motoru faaliyete geçti. Wikipedia’nın sahibi Jimmy Wales, kar amacı güden, reklama dayalı ve ticari bir kurum olan ''Wikea'' adında bir şirket kurdu. Yeni arama motoru Wikea search’ün google’a rakip olduğu iddia ediliyor.

Dünyanın dört bir yanından insanların gönüllü editör olarak katkıda bulunduğu Wikipedia ansiklopedi ülkemizde de çok tutulmuştu. Bakalım Wikea search, 247 dilde 3 milyona yakın makale yayınlayan ve ziyaret edilme sayısında dünyada 8. sırada olan Wikipedia ansiklopedinin başarısını yakalayabilecek mi?

Wikia.com arama motoru ABD’li bir gurup iş adamının finansal desteğiyle geliştirilmiş. Bu arama motorunu ABD basını şimdiden “Google'ın kabusu” olarak niteliyormuş. Açık kaynak sayesinde herkes arama motoruna katkıda bulunabilecek ve Wikia.com Google'ın tekelini kıracak.

Wikipedia fikri ilk olarak 2000'de ücretli bir ansiklopedi olarak ortaya çıkmış ancak para bulunamayınca ücretsiz ve herkesin kullanımına açık hale getirilmiş. İnsanların sandığının aksine, sitenin sadece 12 çalışanı bulunuyor. Bu küçük internet şirketi hiç parası yokken böyle bir başarıya ulaştıysa, iş adamlarının desteğiyle başlatılan bu yeni arama motoru girişimi kesin tutar.

Pek çok dilde binlerce gönüllünün katkı yaptığı internet ansiklopedisi Wikimedia Vakfına bağlı, kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Özgür yayın ilkesi düşüncesiyle siteye reklam alınmıyor. Belki de Wikipedia’nın insanlara güven vermesinin sebebi budur.

Wikea.com, google’dan sıkılmış olanlar için güzel bir alternatif olacak gibi!

 
Toplam blog
: 85
: 540
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

İlk, orta ve lise öğrenimimi Karabük TED Kolejinde tamamladıktan sonra İngiliz Dil Bilimi okumak ..