Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '07

 
Kategori
İnternet
 

Google nereye?

Google nereye?
 

Birçok araştırmacı 2007 yılında artık Google’ın tahtının sarsılacağını ve onunla rekabet edebilecek yeni uygulamaların hayatımıza gireceğini belirtiyor. Eğer zirveye ulaşmış iseniz birileri sizi mutlaka aşağıya çekmeye çalışacaktır, bu hayatın kaçınılmazlarından biridir. Google arama motoru ve online reklam pazarındaki tartışmasız liderliğini nasıl kaybedebilir?

Arama motoru konusunda Google’ı Yahoo ve Microsoft yakın takipte ancak hakia(Murat Vargı ismi ile Türkiye’de de oldukça yankı yapmıştı), ChaCha ve Snap sessiz ve derinden geliyorlar. Google’ı kendi oyunu ile vurmak istiyorlar. Bir taraftanda Wikipedia’nın kurucuları Wikia adlı bir oluşumla programcı ve kullanıcıların katılımıyla çalışacak bir arama motoru çalışması başlattılar.

Fakat bence Google ile doğrudan rekabate girmek çok yanlış. Bu Hint’lilerin Kutsal İneği’ne yada Noel Baba’ya rakip olmak gibi bir şey. Google insanların kafasında çok iyi bir yere oturdu. Ancak ve ancak yeni bir yer yaratılacak, başka bir şans yok çünkü google sadece arama motorunun ötesinde onlarca servisi ile girdiği her alanda ilk 2 içinde. Hatta geçenlerde kendilerinden daha iyi olan(hangi servis hatırlayamadım) İsrail’li bir firmayı satın alıp kapattılar.

Bu yüzden yapılması gereken Google ile birebir rekabet etmek değil insanların hayatlarında yer alan farklı servisler yaratmak. Ör videolar, blog servisleri, medikal bilgiler gibi. Google kendini dünyadaki tüm bilgiye erişim noktası olarak tanımlasada bu bilgi çokluğunda çok karmaşık bir yapının içinde olduğununda farkında.

Google’ın geleceğinde etkili olabilecek 2 şey daha var;

Sosyal iletişim siteleri çok tuttu. İnsanlar internete kattıkları içeriği kendi adlarıyla sunmak istiyorlar. Üstelik kendilerini ifade ettikleri yerlerde yeni insanlarla tanışabiliyor, itibar görüyorlar. Internet sayesinde bir şeylerin parçası olabiliyor, kendilerini oraya ait hissediyor ve tüm dünyaya açılabiliyorlar.

Diğer konu ise Google’ın kendisi. Aynı sepette çok fazla yumurta taşıyor. Her yeni yumurtada hem sepet ağırlaşıyor hemde en alttakilerin kırılma riski yükseliyor. Bu yüzden yaptığı iyi şeylerin kullanılmama, yada bir sürü gereksiz şeyin oluşması riski var.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..