Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '08

 
Kategori
İnternet
 

Google news / Google haberler

Google news / Google haberler
 

Google News hakkında birşeyler duymuştum, ancak Internet Dünyası için bu kadar önemli bir gelişme olduğunun farkında değildim.

4 Eylül akşamı Milliyet Blog’da “Hoşgeldin Google Chrome” başlıklı bir yazı yazmıştım. Google Chrome birkaç gündür kullanımdaydı. Ertesi gün, gün boyunca bu yazıya sürekli giriliyordu. Gün içinde 1000’den fazla giriş oldu. Milliyet’in ne ana sayfasında ne de alta sayfalarda bu yazıya bir link yoktu. Bu yüksek hitin nedenini araştırırken Google News’ün Türkçe sayfalarıyla karşılaştım. Google’da “Google Chrome” aranınca Google News’te en yukarıda benim yazım vardı. Google News 12 Ağustos’tan buyana Türkçe’de de yayındaymış.

http://news.google.com.tr adresinde 200’den çok Türkçe haber kaynağından derlenen haberlerin düzenlenmiş sayfası bulunuyor.

Google’ın bildiğimiz arama motorundan arama yaptığımızda çıkan arama sonuçları sayfasının en tepesinde “Haberler” linkine tıklandığımızda o arama konusuyla ilgili son haberlerin bir listesi yeralıyor.

“Google Haberler” hakkında uzun bir açıklama sayfası bulunuyor (1). Bu sayfanın girişinde Google Haberler tanıtılmış: “Google Haberler, dünyanın her yerinden, en az 200 Türkçe haber kaynağındaki haberleri toplar ve önce en alakalı haberleri sunmak için bunları otomatik olarak düzenler. Konular 15 dakikada bir güncellendiğinden, sayfayı her kontrol edişinizde yeni hikayeler görebilirsiniz. (...) Google Haberler, sonuçlarımız insan eli değmeden yalnızca bilgisayar algoritmaları tarafından derlendiği için son derece sıra dışı bir haber hizmetidir. Sonuç olarak, haber kaynakları politik görüş veya ideolojik yaklaşımları dikkate alınmadan seçildiğinden, farklı haber kaynaklarının aynı hikayeyi nasıl bildirdiğini görebilirsiniz. (...)”

Google Haberler çok önemli bir gelişmedir. Internet’teki bilgi kirliliğini biraz arındırma yolunda iyi bir adımdır.

(1) Google Haberler (BETA) - Haberlere Yeni Bir Yaklaşım: http://news.google.com.tr/intl/tr_tr/about_google_news.html

Ankara, 13 Eylül 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..