Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '15

 
Kategori
Teknoloji
 

Google RankBrain algoritmasını duyurdu

Google RankBrain algoritmasını duyurdu
 

google rankbrain algoritması


Google, Pagerank sistemi ile web üzerinde yer alan sitelere 0 ile 10 puan arasında kalan puanlar veriyor ve sıralamaları buna göre yapıyordu. Fakat bir süredir Pagerank güncellemeleri yapılmıyor ve yerini yeni bir sisteme bırakacağı söylentileri dolaşıyordu.

Rankbrain olarak adlandırılan sistemin devreye girmesi ile birlikte bu söylentiler bir nebze doğru çıkmış oldu. Aslında sistem değişmiş sayılmaz. Rankbrain de sıralamaları yaparken, daha önceden olduğu gibi sitedeki içeriğin özgünlüğü, siteye gelen bağlantıların sayısı ve kalitesi gibi kriterleri göz önüne alarak sıralama yapacak. Dolayısıyla bu sıralamalara bağlı kalarak hazırlanmış olan ve belli anahtar kelimelerde üst sıralarda yer alan sitelerin değişiklikten etkilenmesi söz konusu değil. Aynı şekilde yapılacak olan SEO çalışmalarında önemli bir fark yaratması da olası görünmüyor.

Rankbrain sisteminin farkı, Yapay Zekâ ya da Makine Öğrenimi olarak adlandırılan bir mantıkla çalışması. Rankbrain, Hummingbird Algoritması olarak isimlendirilen sistemin güncellenmiş hali olarak kabul edilebilir. Yani sitenin içeriğinin özgün olması, sosyal medya paylaşımları olması, sektördeki diğer web sitelerinin sizin sitenizden bahsetmesi, belli bir anahtar kelimeye odaklanmak yerine çok sayıda anahtar kelimeye odaklı ve hiyerarşik yapıya sahip bir web sitesi olması gibi özellikler taşıyan siteleri üst sıralara çıkartacak. Ancak öğrenebilen, kendini geliştirebilen bir yapıya sahip olduğu için, farklı ve daha önce karşılaşmadığı (dilin yerel kullanımındaki terimler gibi) kelimelerle arama yapıldığında bunu anlayabilme, arama yapan kişiye daha doğru sonuçlar sunma özellikleri olacak.

Sonuç olarak Rankbrain sistemi daha önce sıralamada kullanılan kriterlerde herhangi bir farklılık yaratmıyor. Sadece günlük aramaların yaklaşık %15’ini oluşturan ‘yeni kelimelerle yapılan aramaların’ daha doğru sonuçlara ulaşması için Makine Öğrenimi özelliğinden faydalanıyor, verileri ve diğer kaynakları yorumluyor. Bu kullanıcıları hedefledikleri sonuçlara ulaştırmayı amaçlıyor. 

 
Toplam blog
: 4
: 211
Kayıt tarihi
: 12.11.15
 
 

Can Cankıran, Organiclick dijital pazarlama ajansının kurucusu ve dijital pazarlama stratejistidi..