Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '17

 
Kategori
İnternet
 

Google Sağlığımızı Tehdit mi Ediyor?

Google Sağlığımızı Tehdit mi Ediyor?
 

google sağlığımızı tehdit mi ediyor?


Bireysel danışmanımız, internetteki en büyük yardımcımız, her şeyi bilen Google, sağlığımızı tehdit ediyor olabilir mi? İnternet kullanımının yaygınlaşması, kişisel bloglardaki bilgilerin denetlenememesi, doktorların bu konuya ilgisizliği ve internet reklamlarındaki açıklar göz önüne alındığında, bu sorun giderek büyüyecek gibi görünüyor.

Google’a Güveniyoruz

Normalden farklı bir durum, bir hastalık belirtisi ile karşılaştığımızda, ne anlama geldiğini öğrenmek için soluğu Google’da alıyoruz. Hastanelerin kurumsal web siteleri, kişisel bloglar, Google görseller, forum siteleri, doktor araştırmaları, şikayet siteleri ve diğerlerini soluksuzca okuyor, kendi “teşhisimizi” koymaya çalışıyoruz.

Oysa ki, sağlık siteleri bilgilendirme amacıyla değil, kuruma para kazandıracak hastalıkları tanıtma amacıyla hazırlanmıştır ve bir çok hastalığın belirtisi de birbiriyle aynıdır. Sırt ağrısı, geçmeyen öksürük belirtileri ile Google’a girerseniz akciğer kanseri olduğunuzu, aynı belirtilerle doktora giderseniz sadece üşüttüğünüzü öğrenirsiniz.

İnternet okur yazarlığı seviyemiz henüz yeterince gelişmediği için de okuduklarımıza ışık hızıyla inanıyoruz.

Aslında burada tek suçlu Google değil. Sonuçta onun görevi sadece arama sorgusuyla en iyi uyum sağlayan web sitelerini listelemek. Fakat Google, buna rağmen kendini sorumlu hissediyor olacak ki 2015 yılında, sağlık aramaları ile ilgili farklı bir sonuç ekranını Amerika’da test etmeye başladığını duyurdu.

Hastalık araması yaptığınızda, belirtileri ve açıklamaları içeren mavi renkli bir ekran çıkması planlanmıştı ama üzerinden geçen iki yılda henüz bir gelişme olmadı.

Google AdWords Denetlenmiyor

Arama yaptığımızda en üst sırada çıkan siteyi, en doğru en iyi site olarak kabul ediyoruz. Oysa ki, ilk dört site aslında Google’ın para kazanma alanı ve sol alt köşedeki “Reklam” ibaresiyle de belirtiliyor. Buradaki reklamları düzenleyen AdWords, Google’a bağlı şirketlerden biri ve reklam sonuçlarının, en yüksek kalite ile gösterilmesi için çok çaba sarfediyor.

Gösterdikleri bunca çabaya rağmen, bu denetimleri atlatmak da maalesef mümkün.

Son zamanlarda, arama sonuçlarında gösterilen reklamlardan biri dikkatimi çekiyor. İlk bakışta önemsiz gibi gelen bu reklam, katarakt hastalığını ilaçla tedavi edebileceğini iddia ediyor. Bunu da tedavi sözcüğünü kullanması yasak olduğu için “çözüm” kelimesi ile aynı anlamı yakalamaya çalışmış. Katarakt bir göz hastalığı ve sadece ameliyat ile tedavi edilebiliyor. Üstelik, bitkisel yöntemlerle iyileştirmeye çalışırken harcayacağınız zamanda tedaviye geç kalarak kör olabilirsiniz. Fakat bu reklam, ısrarla yayınlanmaya devam ediyor. Üstelik yüksek bütçe ile yayınlandığından, üst sıralarda gösteriliyor ve muhtemelen de çok sayıda ziyaretçi alıyordur. Bu da, sağlığını her gün tehlikeye atan çok sayıda insan demek.

Google, reklam açıklarını mutlaka kapatacak, sağlık sonuçlarına özel ekranlar hazırlayacak ve doktor ile hastayı, canlı videolarla, karşı karşıya getirmenin yollarını bulacaktır. Buna hiç şüphe yok. Ancak şu da bir gerçek ki, insanların internet okur yazarlığı ve bilinç seviyesi yükselmedikçe, kendi hatalarımız yüzünden, Google sağlığımızı tehdit etmeye devam edecektir. 

 
Toplam blog
: 4
: 1184
Kayıt tarihi
: 10.02.13
 
 

1979 İstanbul doğumluyum. Evli ve iki çocuk babasıyım. Uludağ Üniversitesi Ekonometri, Kocaeli Ün..