Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '07

 
Kategori
Bilişim
 

Google SiteMap Protokolü, işin A-B-C si

Herşeyden önce şunu belirtmeliyim ki SiteMap, eski usul web site indekslemesini ortadan kaldıran veya onun yerine geçen bir yöntem değildir. SiteMap, tamamen diğer indeksleme yöntemine paralel olarak geliştirilmiş ikinci bir yöntemdir asla ilk yöntemin yerine geçen bir durum yoktur. Google SiteMaps nedir şöyle bir gözatalım… başlıklı yazımda, bir arama motorunun siteleri nasıl indekslediklerini anlatmıştım. Detaylı bilgiye ihtiyaç duyarsanız Google SiteMaps nedir şöyle bir gözatalım… başlıklı yazıma bir gözatmanızı salık veririm.

Biz bir SiteMap hazırlasak ve bunu Google’a bildirsek dahi eski usul site indeksleme devam edecek. Googlebot yine sayfanın HTML kodu içindeki çözümleyebildiği linkleri ayrıştıracak ve o linklerin gösterdiği sayfaları da çözümleyip böylece sayfadan sayfaya dolanıp indekslemeye devam edecek. Bu noktaya kadar anlaştıysak eğer, şimdi Şu Google SiteMap Protokol denilen şey nedir ona bir gözatalım:

Webmaster, sitesi içerisinde geçen ve indekslenmesini istediği linklerin (URL) bir listesini çıkartır. Herbir URL için son değişiklik tarihi, öncelik ve değişme frekansını içeren bir değerler listesi hazırlar. Hazırlanan bilgiler, Google’ın tanımladığı formatta XML dosyası olarak kaydedilir. Dosyanın adı genelde “sitemap.xml” verilir ancak bu bir zorunluluk değildir. Hazırlanan dosya sitenin kök dizinine yerleştirilir. Aslına bakarsanız Google formatlı text dosyalarını da kabul eder ancak SiteMap için XML formatında hazırlanmış bir dosya her zaman Google için en önceliklidir.
Hazırlanan bu dosyadan Google haberdar edilmelidir. Belir
ttiğim gibi dosyanın adı sitemap.xml den başka birşey de olabilir o sebeple Google’a sitenin SiteMap’ini verecek dosya tanıtılmalıdır. Google Web Yöneticisi Araçları‘ndaki hesabınıza giriş yaparak, yönettiğiniz siteye hazırladığınız SiteMap.xml’ yi tanımlarsınız. Google, SiteMap’i inceler ve ona bir çalıştırma zamanı tanımlar. SiteMap’in durumunu belirten bir satırlık bilgiyle birlikte listeler. Google’ın atadığı zamanda sitemap içeriğine göre Googlebot’ları sitenizi indeksler.
Webmaster, sitesnin içeriği yeterli miktarda değiştiğinde, yenide SiteMap dosyası oluşturur ve Google’ı bundna haberdar eder ve adım 2 tekrarlanır.
Aslında bu iş çok basittir. Basit bir formatta, XML dosyası oluşturulur ve bu Google’ a tanımlanır. Google, dosyanın içeriğini okur ve belirtilen URL leri indeksler, tüm hikaye bundan ibaret.

Orhan DOĞAN
www.orhandogan.us

 
Toplam blog
: 4
: 865
Kayıt tarihi
: 19.11.07
 
 

Oniki yılı aşkın süredir yazılımcı olarak çalışıyorum. Birçok programlama dili ile çalıştım ancak PH..