Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '19

 
Kategori
İnançlar
 

Gördüğün Enerji Hareketidir

Yıldızların parlaması, atom bombasının patlaması, nükleer enerji, benzinin yanması suretiyle motorların çalışması, bitkilerin güneş enerjisinden besin elde etmesi (fotosentez), enerji ile maddenin birbirlerine dönüşmesi…

İşte bütün bunlar hep E=mc2 eşitliğine göre oluşur. (E=enerji, m=kütle, c=ışık hızı) Einstein’ın bu formülü, maddenin ışık enerjisi şekline geçişini bildirir.

Bu eşitliğe göre ışık hızında, kütle-enerji eşitliği vardır ve bütün maddeler sıkıştırılmış enerjidir.

Burada 20’nci asrın büyük fizikçileriyle, asırlar öncesinin ölümsüz mutasavvıflarının birleştikleri nokta, gördüklerimizin madde değil “bir enerji hareketi” olduğudur ve varoluş yasalarının değişmez kurallarını ters yüz edemeyeceğimizdir.

Yüzyılın deneyini yürüten CERN, bir proton parçacık demetini 27 km uzunluğundaki çarpıştırıcı tünelinde birkaç dakika döndürdü.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı 2012’de Higgs Bozonu’nun bulunmasını sağlayan deneye ev sahipliği yaptı, bu buluş bilim dünyasına hem yepyeni bilgiler sağladı hem de parçacık fiziği alanında yeni soruları gün ışığına çıkardı.

Araştırmacılar pek çok soruyu yanıtlamak için, şimdi daha büyük ve güçlü bir çarpıştırıcı gereksinimindeler.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (BHÇ) fikri ilk kez 1984’te ortaya atılmış, 1994 onay almış ve 2009’da açılmıştı.

Yeni çarpıştırıcının da projelendirilmesi, inşası ve çalışmasının toplamda 70 yıllık bir süre alacağı düşünülüyor.

Bilim adamları, BHÇ yardımıyla 14 milyar yıl önce evrenin oluşumuna yol açtığına inanılan "Büyük Patlama" ortamını yeniden yaratmayı amaçlıyor.

Fizikçi Peter Higgs'in, temel parçacıkların kütle kazanmasını açıklayan kuramından adını alan Higgs parçacığı, 1993 yılında Nobel ödüllü fizikçi Leon Lederman tarafından "Tanrı Parçacığı" olarak da adlandırılmıştı.

BHÇ deneyinde araştırmacılar 4 Temmuz 2012 tarihinde uzun zamandır aradıkları Higgs Bozonu atom altı parçacığı ile uyuşan bir parçacık bulduklarını açıklamışlardı.

Higgs Bozonu için yıllar önce ünlü fizikçi Murray Gell-Mann bulunamayan bir parçacık olduğuna atıfta bulunmak amacıyla “başımızın belası parçacık” şeklinde bir tabirde bulunduktan sonra bunu bulmak için “Tanrı yardım etsin” deyiverince Higgs parçacığı “Tanrı Parçacığı” şekilde ifade edilmeye başlandı.

Bu bir tesadüf olamazdı.

Aslında burada demek istenilen, gördüklerimizin madde değil “bir enerji hareketi” olduğudur ve varoluş yasalarının değişmez kurallarını ters yüz edemeyeceğimizdir, kütle-enerji eşitliğine göre tüm maddeler sıkıştırılmış enerjidir ve enerji maddeye dönüşebildiği gibi madde de enerjiye dönüşür.

Yani, gidenler başka-başka âlemlerde geri gelmektedir.

Yani, sanırım “inansak” iyi olur.

 
Toplam blog
: 276
: 1102
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..