Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '12

 
Kategori
Aksesuar / Takı
 

Gördüğünüz her inci gerçek mi sizce?

Gördüğünüz her inci gerçek mi sizce?
 

İnci, bir canlı tarafından yaratılan tek mücevherdir.İnci hemen hemen her dilde GÜZELLİK demektir. İnci kelimesinin kökeni, Çince Zhen-zhu kelimesidir. Okunuşu yin-cü olan kelimenin anlamı HUZUR taşı demektir.

Doğal inci, 15-45 m. derinlkde yaşayan, istiridyeler tarafından, yabancı bir maddenin veya bir kum tanesinin içlerine girmesi neticesinde kendi iç yapısını korumak amacı ile  sedef dediğimiz bir sıvı salgılar ve bunu kat kat  kaplayarak inciyi oluştururlar. Bu sıvıya inci anası da denir.

İnciyi ilk olarak AVUSTRALYALI yerliler tesadüfen bulduklarında onun içinden beyaz parlak ve yuvarlak güzel bir şeyin çıktığını gördüler çok hoşlarına gitmiş olacak ki onları saklayıp biriktirdiler ve kendilerine takılar yaptılar süslendiler. Ta ki MACELLAN gibi kaşifler buralara gelip onları keşf edince onları alıp Amerika ve Avrupaya götürdüler. Buralarda mücevher olarak kullanılmağa başlandı. Çünkü çok güzel ve benzersiz bir şeydi. Daha sonraları kıralların kraliçelerin mücevherleri oldu. Çünkü ender bulunan bir hayvandan üretilen ender bir şeydi. Bir asalet sembolü haline geldi. Hatta sıradan halkın kullanması yasaklandı.

Günümüzde kültür incileri  denizlerde kurulan özel havuzlarda istiridyeler yetiştirilmektedir. İncilerin içine yuvarlak küçük plastik boncuklar konulmaktadır. Onlarda kendilerini korumak yada savunma aracı olarak,  sedefimsi sıvı ile bu boncukları kat kat kaplayarak inci üretmektedirler. Bir yılda 0,15 mm. sedefle kaplar.

Avustralya da kültür incisi üretmektedir. Bunlar yuvarlak yarı yuvarlak ve damla şeklinde olabilmektedir.Normalde doğal inciler tam yuvarlak değildir. Bunlar barok incilerdir.İnorganik yapıya sahiptirler. 19.20 mm. lik bir inci bulmak çok enderdir.Kültür incileri doğal incilerden daha düşük değerdedir. Çünkü içindeki boncuk kum tanesinden daha büyük olduğundan üzeri az sedefle kaplanır.

Bir incinin değeri göz alıcı parlaklığıve kendine özgü değeri ile ölçülür.İncinin renk ve parlaklığı alttaki parlaklığı katmanların ışığı yansıtması ile kırmasından oluşan ilginç bir olaydır. Şekli ve düzgünlüğü de çok önemlidir.İncinin rengi istiridyenin cinsine, içiçnde bulunduğu suyun tuzunun miktarı ve derinliğe ısıya bağlıdır. İnci genellikle beyaz pembe açık gül rengi hatta siyah da olabilir.

Nitelikli  inciler tropikal denizlerde yaşayan PİNKDATA denilen bir cins istiridyeden elde edilir. Ancak İranda ARAP yarımadasında 2000 yıldan beri siyah inci üretilmektedir. Bunlar çok değerlidir. Sirilanka adasında Mannar körfezinde çıkarılan gümüşi ve beyaz inciler de çok ünlüdür. ABD de MEKSİKA kıyılarında da siyah inci çıkmaktadır. AVUSTRALYA, GÜNEY PASİFİKLER,VENEZUELLA ve PANAMA Adalarındada inci çıkarılmaktadır.

İstiridyeler,deniz altında 70 saniyeden 1,5 dakikaya kadarkalabilen dalgıçlar tarafından çıkarılır. ABD nin MİSİSİPİ nehrindeki tatlı sulardada çıkarılmaktadır.

Kültür incisini Çinliler bundan yüzyıllar önce istiridyenin içine boncuk koyarak ürettiler. JAPONLAR DA onlardan öğrendiler.1800lü yıllarda daha ucuz inci üretmek istediler. İstiridyeleri özel ağların içinde çiftliklerde yetiştirdiler. İSTİRİDYELERİN içine sedef parçaları koydular ve yıllarca beklediler. Daha çok inci ürettiler.Bunları gerçeğinden ayırmak mümkün değildir. Ancak çok uzman kişiler anlayabilirler. Bazı çiftliklerde istiridyenin içinden 3-4 tane inci çıkarılabilmektedir. Bu inciler sadece mücevher olarak değil ilaç yapımında da kullanılmakda kabuklarının tozundan afrodizyak ilaçlar yapılmaktdır. Kilosu 100 dolara kadar satılmaktadır.

İNCİLER uzun hayatın sembolüdür tozları kozmatik de yaşlanmayı engrlleyici olarakda kullanılmaktdır. Bu yüzden istiritye yatakları tahrip edilmiş ve çevre kirliliğine neden olmuştur.

Çok değerli incileri çok ünlü artistlerde kullanmışlardır. Ör: LİZ TAYLOR, (KLEOPATRA) FİLMİNDE RİCHART BURTON'un hediye ettiği inciyi taktı. Gerçek KLEOPATRA'NIN incisi çok ünlü idi. Hatta bir tanesini yutarak sakladığı söylenir.

Gerçek inciyi ayırt etmek için bu günartık X-RAY cihazları vardır.Sedef katmanını kontrol ederek değerini belirler.

Bu gün İMİTASYON inciler de yapılmakda ve gerçeklerinden ayırt edilememektedir adeta. Hatta İngiltere kraliçesinin bile bu incilerden taktığı söylenir. Aslında ilk önce KOKO CHANEL takmıştır imitasyon incileri ve böylece herkesin inci takabileceğini ifade etmiştir.

GERÇEK İNCİYİ ÜRETEREK BİR KOLYE YAPMAK TAM 10 YIL SÜRMEKTEDİR. Artık piyasadaki incilerin ne kadar gerçek olabileceğini siz düşünün.

 
Toplam blog
: 59
: 720
Kayıt tarihi
: 02.08.10
 
 

Mimar Sinan Üniversitesi, heykel bl. nü bitirdim. 5 kişisel sergi açtım. Bir çok karma sergilere ..