Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '17

 
Kategori
Deneme
 

Görev, zorla yaptırma disiplini olup kabul etme ile meşruiyet kazanır

Görev, zorla yaptırma disiplini olup kabul etme ile meşruiyet kazanır
 

Görev Allah kanunu değil. Bir işin yapılma şekli de değil. Artı insanların isteği de değil. Ama sanki işlerin(özellikle acil ve önemli işlerin)böyle yapılması(böyle yapılırsa daha iyi sonuç alınacağı) gibi bir durum var.

Yani görev disiplini gerekiyor deniliyor.

Kişinin ne yapacağını bilmesi görev değil. Görevde “yapacaksın” şeklinde emir var. Hatta nasıl yapacağımız da söyleniyor.

Kişinin bir iş için hazırlanması, kendisine bir işin verilmesi görev değil. Diyelim bir komiser. Buranın güvenliği sende denildi. Kişi zaten bu iş için yetişmiş. Bırak kendi bildiği şekilde yapsın. Kanunu kuralları biliyor. Ama görevciler şunu yapacaksın, şöyle yapacaksın, bunu yapmayacaksın… Adam sanki kukla!

Bu durumda denileni yapıyor… Denileni yapıyorsa siz yapın, ona neden veriyorsunuz? Hâlbuki bize onun içindeki cevher lazım. Onun gücüyle ve aklıyla belki daha iyi sonuç alacağız…

Görev, görevliyi lüzumsuz kılar…

İşin kötü yanı insanlar bir görevi yerine getirmek için yetiştirilir… Rahat, hazır ol, sağa dön marş! Çin askeri!

Bu çağda hala bu ilkel zihniyet devam ediyor...

İşinde mesleğinde iyi yetiştirilmiş birine ne iş yapacağını söylemek yeterlidir. Şunu yap bunu yap, yetmedi şöyle yapacaksın böyle yapacaksın demek onu hiçe saymaktır.

Kerim Korkut düzenlerinde “görev” diye bir şey yoktur. İşini bile birine işini nasıl yapacağını söylemek hakarettir. Konusunda uzmanlaşmış (ki herkes işinde uzmanlaşmak zorunda)kimseye sadece yapacağı iş söylenecek ve kişi kendi haline bırakılacak. Onun bilgi ve yeteneklerini işine aktarması sağlanacak. Kendi düşünceleri ve bildiği yöntemleri denemesi sağlanacak. Yapılan iş onun eseri olacak.

Görevli görev yapmaktan mutlu değildir, kullanıldığını hisseder. Kimse emir altında şunu yap bunu yap şeklinde çalışmak istemez, serbest çalışmak ister. Kendisine güvenilmesini ister. Görevde yeteneğinizi ortaya koyamazsınız çünkü görev sizin değil birilerinin planıdır. Herkes kendi yeteneğini ortaya koyarak bir işi başarıp kendini kanıtlamak ister. “Görev” anlayışıyla bunu yapamazsınız.

İnsanların isteyerek kabul etmediği hiçbir şey meşru değildir, görevi mecburen kabul edersiniz ve meşru olur. Değilse görevin hiçbir insani ve bilimsel yönü yoktur, görev bir şeyi zorla yaptırma disiplinidir.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..