Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '12

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Görevli ve atama

Şehirlerimizde yaz mevsimiyle beraber yöneticiler yönünden epey değişim oldu. Ülkemizin kimi yerlerinde valiler, kimi yerlerinde kaymakamlar, kimisinde ise milli eğitim müdürleri değişti.

Değişimin gerekli olduğuna inanırız. Her görevlinin mutlaka geldiği şehre katkısı olur. Görevlilerin ayrıldığı şehirden yanında götüreceği eserleridir. Ne kadar değerli eser bırakmışsa ayrılması da o kadar zor olur. Seveni de bir o kadar olur.

Genelde çoğu bürokratlar ayrıldılar, ayrılıyorlar; yeni görev yerlerinde görevlerine başladılar veya başlayacaklar. Görev yerlerinde yeni ruh oluşacaktır.

Görevlilerin gelirlerken, giderlerken amaçları verimli olmak esas olmalı. Uygulama makamında olanlarında klasik yönetim biçiminden uzaklaşmaları gerekiyor. Dünyamızda uygulanan yönetim şekliyle hareket edilmeli. Dünya değişiyor, görevlilerimiz de değişmeliler.

Değişim derken olumlu anlamda değişmeli insanlar. Değer yargılarıyla çatışmadan, ayrımdan uzak durarak, hakkaniyetten taviz vermeden değişimini gerçekleştirmeli.

Hiç değişmeyecek olan özelliklerin başında adaletli olmak gelmektedir. Adaletli olmak her din ve görüşte övülmüştür. Ödülü de hem dünyada hem de ahirette vardır. Kıyamet günün de gölgede adaletli yönetici sınıfı faydalanacaktır. 

Bulunduğumuz mevki ne olursa olsun hakkaniyetten ayrılmak felaketimiz demektir. İnsanın iyiliği de, kötülüğü de kendisinden meydana gelir. Hiç kimse insanın kendi adına yaptıklarını yapamazlar.

Görevlilerin en hassas konu olarak herkesin aynı haklara sahip olduğunu unutmaması gerekir. Önce insan olduğumuzun değerini bilerek yaklaşımımız o yönde olmalıdır. Yanlış olduğuna inandığımız uygulamamalarımız da varsa o tür uygulamaları da terk etmek en güzeli olur.

Tayin olunan yerinde kendine özgü sorunları olabilir. Fakat değişmeyen kurallar vardır. Dünyanın neresine giderseniz gidin insan insandır. İnsan hakkı en yüce haktır.

Genel geçer davranışlar hep aynıdır. Yönetimde ve meslek gruplarında çalışanlar birer adım öndedirler. Gayri kanuni uygulamaların her yerde yeri yoktur. Öyle yanlış uygulamalar varsa da vicdanları rahatsız eder.

Yasaların konma sebebi de toplumun düzenini sağlamak, rahatsızlıkları önlemek, birlik beraberliği temin etmektir. Olası hataları ortadan kaldırmaktır.

Arabanızla dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin trafik ışıklarının ifadesi aynıdır. Dini vecibeler değişmez. Evrensel değerlerden olan insanın kazanımlarına saygı göstermekte önemlidir. Hak hukuk her millette vazgeçilmezlerdendir. Mesleğinde çalışkan olanlar ötelenemez.

Mesai kuralları her birey iş için aynıdır. Tayinlerin sonunda şehirlerimizde yeni görevlilerin katkıları olacaktır. Önemli olanda budur. Bulunulan görevin hakkını verebilmektir. Mesleki bilginin yanında toplumsal konulara da önem verilmeli.

Yeni atananlar, atanmış oldukları şehirde uygulanan projeler varsa sahip çıkarak projenin gelişmesine, verimliğinin artmasına katkı sağlamalıdır. Atananlarla da projelerin gitmesi, yok olması bize maliyeti külfetli olmaktadır. İnsanların faydasına olan işletmelerin kalitesini ve verimini arttırmak gerekiyor. Bizden önce bulunan arkadaşımız gerçekten toplumun yararına olan projeye başlamışsa mutlaka üstüne konmalıdır.

Sevgi bahçesi projeleri birçok şehir de devam ediyor. Fakat bazı yörelerde artık eskisi gibi değil. Sevgi bahçesi oldu solgun bahçe. Askıda ekmek projesi vardı. Uygulayıcısı şehirden ayrılınca ne yazık ki o da bitti.

Olumlu projeler kayboluyor. Yerelde ve ulusalda doğru, verimli, insan hayatına katkıda bulunan işlerin devam etmesi en büyük arzumuz. Uygulanacak projelerin kalıcı olması çok önlemlidir. 

Nice projelere kafa yoruldu, emek sarf edildi fakat şimdi ne yazık ki, heba oldular. İnsanlar güvendiler. Günü birlik işler yapılmamalıdır.

Harcama yapılacaksa daimi olacak şekilde olmalıdır. Aynı hassasiyetlerle göreve başlanılmalı. Her projede her şehirde hayat bulamaz.

Memleketimize yeni atamalar hayırlı olsun.

 

 

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..