Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Görgü kuralları vardı, uymazsak görgüsüz olurduk, şimdi yok; elimizi yemeğin içine mi sokuyoruz?

Görgü kuralları vardı, uymazsak görgüsüz olurduk, şimdi yok; elimizi yemeğin içine mi sokuyoruz?
 

Hayatın, medeniyetin, modernliğin, ilericiliğin hatta okumuş kültürlü olmanın göstergesiydi görgü kuralları değil mi?  Çatal sol elde, bıçak sağ elde. Yemeğe çorba ile başlanır, en son tatlı gelir falan.

Sahi noldu sizin görgü kurallarınıza! Hani o görgü kuralları yüzünden adam bile sayılmıyor, sofralarınıza oturamıyorduk. Sizi insan yapan asalet kitabınızı niye attınız bir tarafa?

Çünkü görgü kuralları hayatın gereği değildi. O güne göre lüzumluydu çünkü o günün toplumu bilgi ve kültür eksikliği nedeniyle hayatı bilerek görerek yaşamıyordu. Hayatı öğretiyorduk onlara.

Şimdi bebekler çatal sol elinde doğuyor. Ayrıca o devirlerin yapmacık asalet gösterileri de bugün için anlamsız. Asaletin olmadığı çağlarda asalet önemlidir. Bugün asaletin gereksiz olduğunu tartışan duruma geldik.

Bir gün sizin bu ahlak kurallarınız da görgü kuralları gibi olacak. Birlikte güleceğiz hepsine “Benim karı biriyle konuşuyordu, ikisini de çiviledim” deyince sizi hapse değil akıl hastanesine koyacaklar. Bugün için görgü kuralları gerekli mi? Kimse sofraya şöyle oturalım. Çatal sol elimizde… Yemeğe önce çorbayla başlanır falan diyor mu? Neden demiyor? Neler çektik biz o görgü kurallarından.

Kurallarla yaşanmaz, görgü insanın içinde olacak. Biraz da rahatlık önemli olmalı. Komposto kâsesini kafasına dikene güler misiniz? O zamanlar bunun adı görgüsüzlüktü. Niye görgüsüzlük olsun, adam öyle seviyor.

Görgü kuralları hayatımızdan çıktı da noldu; affedersin etrafta ayılar mı geziyor? 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..