Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '08

 
Kategori
Kitap
 

Görgü Tanığı İncir

Görgü Tanığı İncir
 

Roman kapağı


Jody Shieldis'in, Freudun ünlü hastası Dora'dan yola çıkarak yazdığı psikolojik bir gerilim romanı. Psikanilizin kurucusu olan ve histeri konusunda çalışma ve tedavi yöntemleri geliştiren Sigmun Freud, psikolojik rahatsızlıkların, insanların çocukluk dönemlerinde yaşadıkları travmalar sonucu oluştuğunu öne sürmüş ve hastalarının çocukluk dönemlerine ait anılarını araştırıp hastalarını bunlarla yüzleştirip tedavi etmeye çalışmış ve bu konu ile ilgili bir çok eser yazmıştır. Bu araştırmalarını Dora isimli hastası hakkında tuttuğu notlarda açıklamış. Ne var ki Dora tedavi sırasında intahar etmiştir.

Yazar Jody Shildes bu hasta ile ilgili notlardan yola çıkarak, kendi kurgusu ile bu sefer intihar değil bir cinayet romanı yazmıştır.

20.yy başlarında bir imparatorluk kenti olan Viyanada bir sabah, varsıl ve tanınmış bir ailenin kızı olan Dora ölü olarak bulunur. Müfettiş yeni gelişmekte olan kriminoloji biliminin kuralları ışığında delilleri toplayıp cinayeti araştırmaya başlar. Bu arada müfettişin bu konulara meraklı olan zeki eşi de müfettiş kocasından gizlice yardımcısı genç bir kız ile olayı araştırmaya başlar. Dönem bilimsel gerçekliklerin yanısıra batıl inançların insanları hala etkilemeye devam ettiği bir dönemdir. Müfettişin eşi de büyüye, halk inançlarına, olağanüstü güçlere, mitolojik ve ruhani olana yakın durmaktadır. Müfettiş bulunan deliler ışığında Doranın ailesi ve yakın çevresini sorgulayarak olayı çözümlemeye çalışırken eşi de ölü kızın midesinden çıkarılan incirin türünü ve yetiştirildiği bölgeleri bulmak amacıyla bahçelerde ve doğa müzelerinde dolaşmaktadır. Çünkü kızı öldüren kişi bu inciri ona veren bir erkektir. Ona göre katil bir erkektir, çünkü mitolojide incir cinselliğin simgesi, cesedin yanında bulunan dışkı ise sembolik bir jesttir.

Cinayetin sebebi, bir yanda bilimsel yol izlenerek bir yandan da mistik öğelerle, çözümlenmeye çalışılırken, erkek ve kadın ait davranış ve eylemlerin altında yatan psikolojik nedenler, usta bir kurgu ile oldukça açıklayıcı bir şekilde anlatılmaktadır
Can yayınlarından çıkan ve İnci Yankı ‘nın eşsiz çevirisi ile okumanızı tavsiye ediyorum.

 
Toplam blog
: 20
: 7034
Kayıt tarihi
: 05.04.07
 
 

Okumayı seviyorum. Okudukça geliştiğimi, geliştikçe de kendimi ifade etmek istediğimi farkettim. ..