Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '19

 
Kategori
Eğitim
 

Görme Engellilerle İlgili Gelişmeler

Yazacaklarım birçok kişi için tekrar olabilir. Bu yazı öncelikle biz görmeyenleri tanımayanlar yâda bu alanda okuma yapan yâda yeni görme engelli olmuş arkadaşlar içindir.

Görme engellilik üzülecek ağlanacak yas tutulacak bir durum değildir. Sadece eğitim rehabilitasyon ve farklı çalışmalar ve uyarlamalarla yeniden hayata bağlanma ve tutunma çabası olmalıdır.Alanda neler var hangi çalışmalar yapılıyor tanımaya çalışalım. Öncelikle teşhis ve tedavi aranabilir sonra bir gelişme yoksa durum kabullenilerek yeni yöntemlerle hayata tutunabiliriz.

Okul süreçleri: Ülkemizde farklı illerde görme engelliler için yatılı ve gündüzlü hizmet veren okullar vardır. Ankara İzmir İstanbul ve Kahramanmaraş Denizli gibi bu okullarda akranları hangi eğitim ve dersleri alıyorsa görmeyenler de o dersleri alır. İlave olarak kabartma yazı dediğimiz Braille yazı beyaz baston eğitimi ve sesli ekran okuyucularla ilgili bilgisayar dersleri verilir.

Kaynaştırma eğitimleri: İlkokuldan sonra diğer öğrencilerle birlikte eğitim alırlar. Not bazı aileler ilkokulda dâhil görmeyen çocukların akranlarıyla eğitim almasını savunur bu yolda faaliyet gösterir. Kabartma yazı bilgisayar ve baston eğitimlerini de özel rehabilitasyon merkezlerinde verilelerek çocukların akranlarından ayrılmaları önlemiş olurlar. Kaynaştırmada okuyan görmeyenler bir bireyselleştirilmiş eğitimlerden faydalanabilir iki kaynak oda destekleriyle ders çalışabilir. Kaynak oda nedir? Görmeyen çocukların ders çalışabilecekleri bilgisayar donanımları ve diğer ihtiyaç duyduğu araç gereçlerden oluşabilir. Kaynaştırma eğitimine giden öğrenci ders dışında rehabilitasyon merkezlerinden destek eğitimleri alabilir. Bu destek eğitimleri ders destekleri ve kabartma yazı ve bilgisayar eğitimi ve bağımsız yaşam becerileri ev idareleri ve baston eğitimi olabilir.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde kamera sistemi getirildiği için dışarıda beyaz baston eğitimleri yapılamamakta bu da öğrencilerin bağımsız yaşamlarını önlemektedir.

Yetişkin eğitimi: Okul çağı geçmiş öğrenciler gündüzlü ve yatılı rehabilitasyon merkezlerinde aşağıda belirtiğim eğitimleri alabilir. Aynı zamanda masörlük ve bilgisayar eğitimleri de alabilir.

Ankara ve İstanbul’da iki tane yatılı rehabilitasyon merkezi bulunmaktadır. İzmir ve farklı illerde gündüzlü rehabilitasyon merkezleri bulunmaktadır. Gündüzlü rehabilitasyon merkezlerine öğrenciler özel servislerle getirilip götürülmektedir.

Görme engelli dernekleri: Ülkemizde birçok görme engelli derneği bulunmaktadır Altınok’ta körler derneği Türkiye görme engelliler derneği görmeyenler kültür ve birleştirme derneği gören kalpler derneği Türkiye beyazay derneği içinde farklı engellilerin bulunduğu bir dernektir. Bu derneklerden danışmanlık hizmeti alınabilinir.

Görmeyenlerin kütüphaneleri: Görmeyenler kitaplara aynı anda ulaşamamaktadır. Aynı anda olmasa da kütüphanelerimiz ders kitapları sınavlara hazırlık ve kültür kitaplarını taramakta ve sesli kitap haline getirmektedir. getem Boğaziçi üniversitesi teknoloji merkezi hem sesli kitaplar hem de bilgisayar ve telefonla e-kitapları sesli ekran okuyucularla okuyabiliyoruz. Ankara Milli kütüphane Altınok’ta Körler Derneği Kütüphanesi İzmir Türkiye görme özürlüler kütüphanesi  sohbet odaları.

Team Talk Programları üzerinden sohbet odalarına katılabiliyoruz. Bu sohbet odalarında görüş alışverişleri bilgi ve belge paylaşımları dersler kurslar bulunmaktadır. Aynı zamanda birbirimizle hoşça sohbet etmekteyiz. Eğitimde görme engelliler derneği engelsiz erişim derneği gören kalpler ve Altınok’ta körler derneğinin sesli sohbet odaları vardır. Mail gurupları görmeyenlerin bilgi ve belge paylaştıkları ve kendileriyle ilgili konuları tartıştıkları ortamlardır. Eğitimde görme engelliler derneğinin görme engelli öğrenciler ve teknoloji konularının tartışıldığı tekno-kor gurubuna örnek verilebilinir.

Dergiler: Görmeyenler alanında hizmet veren dergiler engelsiz erişim derneği eh dergi Altınok’ta körler derneğinin altı noktanın sesi ve kadınlara yönelik Kibele görmeyenler kültür ve birleştirme derneğinin altın kalemler dergisi bulunmaktadır. Radyo eğitimde görme engelliler derneğinin internetten yayın yapan eged radyo yayınlarını da dinleyebilirsiniz bu radyoda bilgilendirici birçok programlar bulunmaktadır. Engelli birimleri üniversitelerde engelli birimleri bulunmaktadır. Engelli öğrenciler buralardan destek alabilir. Görmeyenler derslerinin taranması sesli kitap haline getirilmesi ve okul içinde erişilebilir alanların oluşturulmasında destek isteyebilir.

Belediye hizmet birimleri: İllerde belediyelere bağlı hizmet birimleri bulunmaktadır. Buralardan danışmanlık ve diğer desteklerde faydalanabilir. Belediyelerin engellilerle ilgili faaliyetlerine ve kurslarına katılabilir.

Aile bakanlığıyla ilgili. Aile bakanlığından bakım engelli maaşı ve farklı konularda engelli hizmet birimleriyle görüşebilir. Ayrıntılı bilgiyi 183 nolu hattan bağlanarak aile bakanlığından danışmanlık hizmeti alabilir.

İŞKUR kursları: İŞKUR’un görmeyenler ve farklı engel guruplarına yönelik kurslarına katılabilirsiniz aynı zamanda girişimcilik eğitimi alarak hibe desteklerinden faydalanabilirsiniz. Milli eğitim özel eğitim milli eğitim bakanlığına bağlı özel eğitim birimlerinden ve rehberlik araştırma merkezlerinden eğitimle ilgili sorunlar yaşıyorsanız destek ve danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Halk eğitim merkezleri: Halk eğitim merkezlerindeki kurslara katılarak kendinizi geliştirirsiniz.

Halk kütüphaneleri: İzmir ve farklı illerde halk kütüphanelerinde görmeyenler için bölümler açılmıştır. Devlet tiyatroları devlet tiyatroları ve müzeler ve ören yerleri engelliler ve refakatçileri için ücretsizdir.

Engelli kartları: Aile bakanlığı engellilere kartlar vermektedir. Engelli kartları şehir içi ulaşım tiren yollarında Seyahat ederken kendileri ve refakatçileriyle ücretsiz Seyahat etmekteler. Engelliler ve aileler haklarını bilirse mağduriyet yaşamazlar yaşarlarsa da nasıl bir yol haritası belirleyeceklerini bilirler.

Biz Türkiye beyazay derneği İzmir şubesi olarak engelliler ve ailelerinin kişisel gelişimleri için eğitim kültür ve diğer hizmetlerde varız. Ama talep esastır bilgilerinize.

Salih Arıkan, Tel: 0506 514 96 93

 

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..