Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '10

 
Kategori
Resim
 

Görsel algılama

Görsel algılama
 

B ENİM VENÜSLERİM (AHŞAP)


Görsel sanatlarla uğraşan sanatçılar, doğa ile , yaşam ile , ilgili ne varsa, zihinsel duyularının tümünü faliyete , geçirerek önce duyuları ile algıladıkları her şeyi , anlamlandırırlar. Algıladıklarını düşünürler, zihin süzgeçlerinden geçirirler, sadeleştirirler, analiz sentez yaparlar, soyutlarlar ve bir anlam bütünlüğüne varırlar. Daha sonra , eserlerinde yorumlar ve başkaları ile paylaşırlar.

Görsel sanatlarla uğraşmak, insanın duyularının eğitilmesine , yeteneklerinin gelişmesine , dolayısı ile zihinsel faliyetlerinin işlevselliğinin hızlanmasına, insanları, çevreyi, olayları çok daha hızlı bir şekilde algılamamıza ve hem kendimizle , hemde başkaları ile daha uyumlu ve barışık olmamaızı sağlar.

Bütün insanlara karşı olsak bile onlarla bir arada yaşama sabrı verir. Bu insanı, toplum içinde aktif, kendine güvenen bireyler olarak yaşamamızı sağlar. Renkler, şekil ve ebadlar, yüzeyler üzerinde ışığın yansıyarak kontraslar oluşturması, görsel algıyı sağlar. Sanatçı eserini yaratırken, bazen bütün bu algıladıklarını hemen o anda eserine yansıtmak ister. Bu onu heyecanlandırır. spontan olarak çalışmaya başlar.

Bazı sanatçılar ise bütün algılarını, düşüncelerini , önce küçük bir eskiz üzerinde netleştirirler. Tasarım yaparlar ve daha sonra onu eser haline getirirler. Sanatçı, eserini yaparken, beyninde yaşattığı duyguyu, güzellikleri, elleri ile aktarırken, heyecan duyar , adeta yaşar. Önceden tasarlanan yapıtlarda kusur olmaz belki ama biraz duygu ve heyecanda aktarılamaya bilinir. Bence , bir sanat eseri, izleyenlere, bir duyguyu bir düşünceyi estetik kaygılarla sunmalıdır ki izleyen, o eserden haz duyabilsin. Bence sanatı en büyük işlevi budur. Sanat, insan ruhu için çok gerklidir. Hayatın karmaşası içinde insan , ruhunu beslemeyi unutur adeta. Bu onları hiç bir şeyden zevk almayan, kendilerine ve başkalarına küskün bir hale getirir. Böylece sevmeyi bile unuturlar. En kötüsü bunun farkına bile varmadan bazen piskoloklar da alırlar soluğu. Çocuklarını güzel eserler arasında büyüten toplumların, güzel memleketleri olur ve barış içinde yaşarlar.

 
Toplam blog
: 59
: 720
Kayıt tarihi
: 02.08.10
 
 

Mimar Sinan Üniversitesi, heykel bl. nü bitirdim. 5 kişisel sergi açtım. Bir çok karma sergilere ..