Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '07

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Görülemeyeni görme

Görülemeyeni görme
 

Alınan bir karar sonucu yanlış işler yaptığımız, yanlış sonuca ulaştığımız olmuştur. Bu her zaman bilmediğimiz konularda değil bazen çok iyi bildiğimiz konularda da başımıza gelmiştir. Neden acaba iyi bildiğimiz konularda dahi böyle hatalar yapıyoruz. Hatta bazen neden hata yaptığımızın nedenini bulmak istesek de, bulamayabiliyoruz.

Mesela bir proje hazırladığımızda yada bir yazı yazdıktan sonra, tekrar tekrar kontrol etmemize rağmen bir hata varsa dahi göremediğimiz anlar olmuştur. Neden acaba?

Bunun nedenlerinden bir tanesi o konuya veya projeye alışmış olmamış yani olayın sıradanlaşmasıdır. Onun için böylesi çalışmalarda kontrolü genelde o projenin dışında birisine yaptırmak daha iyidir ki görülemeyen noktaları görelim.

Bu durum kişilerde olduğu gibi kurumlarda da olabilir. Mesela daha önce kar getiren işimiz artık fazla kar getirmiyor veya eskisi gibi alanımızda liderliğe oynamıyorsak bir yerde problem var demektir. Ama bazen bir problem olmasına ve problem olduğunun bilinmesine rağmen problemin kaynağı bilinememektedir. Bununda bir nedeni problem olan unsurlara alışılmış olunması bizim için sıradanlaşması olabilir. Böylesi durumlarda dışarıdan birinin yardımını almak yararlı olacaktır. Çünkü dışarıdaki insanlar veya kurumlar sizin kültürünüzü bilmediklerinden problemin nedenlerini daha iyi görebileceklerdir.

Mesela çalıştığınız şirket de çok katı bir hiyerarşik yapı varsa çalışanlarınız bu yapıya zamanla adapte olacaklardır. Bu yapı şirketinizin hantallaşmasına neden olsa dahi siz bunu göremeyebilirsiniz. Dolayısıyla dışarıdan birinin gözüyle şirketimize bakması görülemeyeni görmeyi sağlayabilir.

Sonuç olarak hayatta bazen alıştığımız, yaşamımızın bir parçası haline gelmiş tutum ve davranışlarımız bizim kör noktamızı görmemizi engelleyebilir. Hayatımızda kör noktalarımızı gösterecek birilerinin olması dileğiyle... :-)

Murat YAŞAR

 
Toplam blog
: 54
: 7250
Kayıt tarihi
: 11.09.07
 
 

“1980 yılında İstanbul’da doğdum. İlkokul ve ortaokulu İstanbul’da okuduktan sonra 2 sene Edirne Fen..