Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '15

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Görünenin ardındaki Çocuk

Öğretmen çocuğu zenginleştirmeyi amaçlar. Psikoterapist ise daha çok çocuğun kendi büyüme süreçleriyle ve gelişmenin önünü tıkadıkları anlaşılan engellerin ortadan kaldırılmasıyla ilgilidir.                                                                    

D.W. Winnicott

Çocuklar bize kendi sıkıntılarını bir miktar ifade ederler ama bu ifade etme şekilleri yetişkinlerdeki gibi ben şu konuda şöyle bir sıkıntı yaşıyorum gibi açık, net değildir. Kaldı ki yetişkinler de sorunlarını ifade etmekte net gibi gelirler ancak terapi sürecinde o sorunun o kadar da net olmadığı altında bambaşka sorunlar var olduğu anlaşılır. Bunu çocuğa transfer edersek çocuğun kendi sorununu bilmesi ve bunu bize çok net bir şekilde ifade etmesi kolay değildir. Bu yüzden çocuğun gerçekte ne tür bir sıkıntı yaşadığı probleminin ne olduğu bunun altında hangi nedenlerin yattığını anlamak kolay bir iş değildir …

Çocuğun bize vereceği bize anlatacağı problemleri  üç başlık altında toplayabiliriz.

Gelişimlerini etkileyen çevresel etmenlerden bahseder yani aile koşulları, ekonomik koşullar , okulla ilgili, arkadaşlıklarıyla akrabalarıyla ilgili gibi bir takım gelişimini engelleyen koşullardan bahsedebilir …

Benlik kavramı ile ilgili şikayet ler de bulanabilir.  Beni anlatacak, bu süreçte   kendinin ne olduğunu ya da olmadığını anlatacak  bunu bazen sözleriyle anlatacak, bazen söyleriyle anlatamıyorsa çizdiği resimlerle anlatacak, çizdiği resimlerle anlatamıyorsa oynadığı oyunla anlatacak ama çocuklar bunları bir şekilde anlatacaklar…

Örneğin hayatının bir resmini çiz bana dediğimde kendisini en köşede küçücük bir şey olarak çizecek, diğer herkesi koca koca çizecek, kardeşlerini, ana babasını vs buradan biz bunun ya da ailenizin resmini çiz dediğimizde kendini çizmeyecek ya da kendisi her şeyden büyük çizecek yani bir şekilde yaptığı davranışlarla bize benlik tanımıyla ya da kavramıyla  ilgili bilgi verecek    

İlişkilerine dair sorunları anlatabilirler…

Bütün bunları anlayabilmemiz için; güvene dayalı ilişki kurmak, yetişkinlerde olduğu gibi tabi ki çocuklarda da ama burada önemli olan nokta yetişkinle ilgili kurduğumuz güven ilişkisindeki güven işimizi ne kadar iyi yaptığımız, ne kadar profosyenel olduğumuzu ona hissettirmektir ama çocukla kurduğumuz güven ilişkisini onunla oturup oyun oynayabiliyor musunuz? Çocuk bu adama güvenebilir miyim için başka bir şeyler arar…

O abi benimle çok güzel oynadı.. ya da

O ablanın yanında kendimi hiç rahatsız hissetmedim 

diyebiliyorsa çocuk ;

Artık çocukla güvenli bir ilişki kurmuşsunuz, onu danışmanlık almaya getiren sorunun ortadan  kalkması için veya onu çözmeye başlamak için bir hayli yol almışsınızdır…

 
Toplam blog
: 4
: 94
Kayıt tarihi
: 29.05.15
 
 

Çalakalem yazar, hayata şaşar, ruhun yaralarını sarar arar arar... İstanbul / Psikolog ..