Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Görüpte dokunamadığımız ada KOS

Görüpte dokunamadığımız ada KOS
 

 

IMG 11981 300x199 KOS ( 2 )   1.gün KOS ADASI, ZiaBodrum, son yıllarda çok geliştiği ve genişlediği için, gümrük çıkışlarını kale yanındaki limandan alıp, tersane bölgesinde yeni yapılan, ‘’Cruise’’limanına verdiler. Buraya haftanın belirli günlerinde, yabancı turist gemileri yanaşıyor ve Kos ile Rodos gibi Yunan Adaları çıkışları da artık buradan yapılıyor.

İlk kez görme vesilesi bulduğumuz liman, ne gereksiz büyük, ne de yersizce küçük. Uzun süreli park yapılabilen otoparkı, kahvaltı imkanı olan güzel bir kafesi ve bir de freeshop’u var. ( Türk şarapları sadece gidişte bulunuyor ) Limandan, Kos ve Rodos seferleri var, Simi seferleri bu sene başlatılmamış. Kalimnos’a gitmek için ise, Turgutreis gümrüğünü kullanmak gerekiyor.

IMG 1197 300x200 KOS ( 2 )   1.gün KOS ADASI, ZiaEskiden olduğu gibi, Kos-Bodrum arasında tekneler, sabah 9.00 gidiş, akşam 16.00 dönüş usulü ile çalışıyorlar. Az bir fark öderseniz, daha hızlı olan Hydrophil’ler ile gitme imkanı da var artık. Açıkta oturup, püfür püfür Ege rüzgarını solumuyor olsanız da, tekneler ile aynı zamanda kalkıp, en az 15 dakika daha erken ulaşıyorsunuz ki, pasaport ve freeshop kuyruğunda bayağı bir avantaj sağlıyor. Ancak hayal kırıklığı yaşamamak için önceden uyarmakta fayda var, gemilerine yatırım yapacak parası olmayan Yunanistan’ın Hydrophil’leri havalı görünseler de oldukça eski araçlar.

Kos Limanı’nda bu sefer bizi, yüzü Türkiye’ye dönük bir destroyer karşılamıyor. Savaş gemisinin arkasını dönerek bekliyor olması, muhtaç oldukları gelenleri görmezden gelmenin ifadesi olmalı diye düşünüyoruz. Ama yine de gözdağlarını hazırlamış, limana dört tane IMG 2094 300x225 KOS ( 2 )   1.gün KOS ADASI, Ziakocaman mayın dizmişler. Turistik ve masum bir ada için, acizane bir gösteri.

Gümrükten çıkıp, yeni türemiş olan Türkçe ve İngilizce otel müşterisi avlama şahıslarını atlatarak, daha bir güzelleşmiş bulduğumuz Kos kasabasının limanına merhaba diyoruz.

Otelimiz, neredeyse tam bir yuvarlak olan Kos Limanı’nın karşı ucunda, Astron Otel. Önden zavallı bir görünüme sahip otelin içi güzel, havuzu eğlenceli ve odaları da yeterli. Saat henüz 10.30 olduğu için odaya giremeyince, çocukları havuza atıp oyalayarak, otelin bünyesinde verdikleri hizmet aracılığı ile araba kiralama konusunu hallediyoruz. Akşam 18.30’a kadar bizde kalacak olan Renault Panda araç, 46 €. Bütün adayı turlamak istediğimiz için, vakit kaybetmemek adına odayı beklemeden, ilk istikamet Zia’ya doğru yola çıkıyoruz.

kos1 300x248 KOS ( 2 )   1.gün KOS ADASI, ZiaKos adası, Oniki Adalar’ın ikinci büyük adası. Sırtüstü dönmüş bir balinaya benzetilebilecek adanın, Türkiye’den görünen kısmı, balinanın sadece ağzı, yani buzdağının su üstündeki parçası. Kos kasabası‘nın yerleştiği koydan arkaya doğru genişçe bir toprak parçası uzanıyor. Tek dağ kütlesi olan Pikaios Dağı, adanın yeşil yükseltisi, geri kalan arazi düz ovalık alan. Elverişli düzlük alanda uluslarası bir havaalanı bulunuyor ki, Ryanair’in çok ucuza Avrupa uçuşları olduğu söyleniyor.

Ada, neredeyse boydan boya geniş kumsallara sahip. Ancak, adanın kuzey kıyıları Ege rüzgarlarına açık, bu nedenle çoğunlukla dalgalı. Lampi, Tigaki, Marmari ve Mastikhari yerleşimleri , bu kuzey kıyılarda bulunuyorlar, çok geniş alabildiğine kumsallar olsa da, fazla gelişmiş ve tercih edilir değiller. Kos kasabası ile en yakındaki Tigaki arasındaki sahil şeridinde, beş yıldızlı oteller var, hatta Kos Adası için oldukça havalı görünen, yeni bir tasarım oteli dahi açılmış ama, kumsalları yine boşa yakın.

IMG 1025 300x200 KOS ( 2 )   1.gün KOS ADASI, ZiaAdanın güneyi ise, sakin ve billur gibi denizi ile göz alıyor. Özellikle, adanın ucundaki Kefalos Koyu görülmeye değer. Tam orta noktada bulunan Kardamena’da, adanın en neşeli ve hareketli turistik kasabası gibi görünüyor.

Adayı, Kos kasaba merkezinden, Kefalos Koyu’na kadar boydan boya kat eden tek bir karayolu var. Bu yol üzerinden, koy ve plajlara dağıldığınız iç yollar ise, tek şeritli köy yolu statüsünde. Merkezden çıkar çıkmaz, büyük marketler ile tax free marketleri hemen dikkatinizi çekiyor.

Yol üzerindeki tek gelişkince yerleşim olan Zipari’yi geçince, Zia okunu görerek, sapıyoruz. Zia’da, Pyli gibi, dağın yamaçlarında kurulmuş, hafif IMG 1032 300x200 KOS ( 2 )   1.gün KOS ADASI, Ziayükseldiğiniz ve dolayısıyla manzaraya hakim olduğunuz, yeşillikler içinde küçücük bir köy.100-150 mt.lik tek bir caddesi ve birkaç dükkanlık küçük bir çarşısı var. Envai çeşit sünger ve deniz kabuklusunun satıldığı bir dükkandan başkası, bize enteresan gelmiyor.

Zia’ya gelmenin amacı elbette alışveriş değil, yükselerek biraz serinlemek ve ağırlıklı olarak yandaki komşu ada Kalymnos ile kısmen Türkiye manzarası eşliğinde, tavernalarda Yunan yemekleri yemek. Gözümüze en hoş görünene dalıyoruz ve çok da isabetli bir seçim yapmış oluyoruz. Taverna Oromedon, pek çok sene üst üste, Yunan Turizm Bakanlığından ve Avrupa Turizm Derneği’nden plaketler almış bir yer. Yunan Mutfağı En iyi Restoran Ödüllü bu yer, Zia’ya gelmenin en önemli sebeplerinden biri.

IMG 1044 200x300 KOS ( 2 )   1.gün KOS ADASI, ZiaTaverna Oromedon, gözü de gönlüde okşuyor. Yunan yemeği dendiği zaman, merak edip sipariş ettiğimiz seçeneklerin çoğu, ‘’annem daha iyi yapıyor ‘’ ya da ‘’ benimki daha lezzetli’’, türünden eleştirilere maruz kalmaya mahkum. 400 küsur yıl, iç içe yaşamış iki milletin mutfağının farklı olabileceğini düşünmek anlamsız olsa da, pişirmeye yönelik ufak tefek ayrılıklar da bulunmuyor değil elbette.

Ancak Taverna Oromedon, ister Türk usulü deyin, ister Yunan usulü, yaptığının hakkını vermeyi başarmış bir yer. Bu nedenle farklılığı yada benzerliği aramak yerine, güzel bir yemek için gidilebilecek az sayıdaki tavernadan biri. Fonda, tıngır tıngır bir Yunan müziği eşliğinde, Türkiye’ye karşı, bizim cacık dediğimiz, Yunanlıların Tzatciki dedikleri ve daha kıvamlı yoğurtla yaptıkları mezeyi ve sonuna ‘’ i ‘’ harfi ekledikleri için sadece adı dönüşmüş olan bildiğimiz yemekleri keyifle tadıyoruz.

Zia’dan inip, aynı karayolu üzerinden, adanın ucuna doğru yolumuza devam ediyoruz. Antimalia, adanın ortası ve bu bölgede plajlara ulaşımda, fazla bir yerleşimde yok. Havaalanının bulunduğu bu bölge, daha ziyade tarıma tahsis edilmiş.

IMG 1051 300x200 KOS ( 2 )   1.gün KOS ADASI, ZiaAdanın ucuna yaklaşıp, Ege Denizi sağlı sollu iki tarafımızdan bizi sarmalamışken, karşımıza yabansı güzelliği ile Kefalos Koyu ve tepeliği çıkıyor. Paradise Beach ve Lagada Beach denilen koyun doğu yakası, Club Med gibi uluslarası zincirlerinde bulunduğu oteller ile doldurulmuş.

Kefalos tepeliğinin ucu olan batı yakasında ise, zayıf bir plaj ve bir iki işletme bulunuyor ama, deniz burada öyle bir duruluğa ve berraklığa sahip ki, bırakın sadece girip yüzmek istemeyi, kana kana içme isteği ile doluyorsunuz.

IMG 10601 300x200 KOS ( 2 )   1.gün KOS ADASI, ZiaYolun bitiminde çıktığımız, tepeliğin üzerine konumlanmış olan Kefalos kasabasından, koyun bakir güzelliğini daha iyi görebilmek mümkün. Buradan, adanın artık sonu olan bir iki plaja daha ulaşma imkanı var.

Zamanımız kısıtlı olduğu için, aynı tek yoldan hızlıca dönerek, Kos kasabasının Türkiye’den görülen sahil kesimine de bir göz atmak istiyoruz. Şehir merkezinin içinde büyük oteller yerleşecek alan bulamadıkları için, Türkiye manzaralı yat limanı boyunca uzanan kıyı şeridinde sıralanmışlar. Çoğunluğu Resort&Spa tarzında olan bu oteller, dışarıdan hoş görünüyorlarsa da, nedense Antalya yöresindeki bizim beş yıldızlı tatil köylerinin havasına sahip değiller, daha sönük, daha mütevazi , daha boş gibiler.

IMG 10631 300x199 KOS ( 2 )   1.gün KOS ADASI, ZiaAgios Fokas Burnu’na doğru ilerledikçe, ( tam burun askeri bölge )birbiri ardına sıralanmış tatil köylerinin önünde, tüm heybeti ve görkemi ile Türkiye anakarası iyice belirginleşiyor. Kapıdağ Yarımadası olduğunu düşündüğümüz kara parçasına bakınca, azametinin güzelliğinden göğsümüz kabarıyor. Sadece bir kara parçası olsa da, duruşundaki asaletle, büyük bir ülkeye ait olduğunu belli ediyor.

Dönerken, daha önceki gelişimizden aşina olduğumuz, yat limanına gelmeden, İtalyanların yaptığı bugün planktonluk binası olan ve Türkiye’den ilk olarak fark edilen beyaz binanın 100 mt. kadar ilerisinde bulunan pastaneye uğramadan dönmek ayıp olur gibi hissediyoruz. Ne de IMG 10702 199x300 KOS ( 2 )   1.gün KOS ADASI, Ziaolsa burası, dört yıl önce, kalan bütün paramızı dondurmaya yatırıp, çıkış harcını Türk lirası almasalar çaresiz kalacağımız riskin oluştuğu yer. Yine dört yıl önce olduğu gibi, pastane ürünleri ve dondurmalar göz alıyor.

Nihayet ulaştığımız otelimizde, odamıza da nihayet kavuşuyoruz. Koy manzarasına hakim güzel bir oda. Ancak resepsiyondaki hanım, arabayı alırken belirttikleri üzere bıraktığımız otelin önünden, kendi almak zorunda kalmamak için, bize, oldukça buyurgan bir tavırla odadan arayarak, teslim ettiğimiz arabayı, tekrar 200mt kadar ileri park ettiriyor. Ekonomilerinin batmasına şaşmamak gerek, yerlerinden kalkmaya mecalleri yok.

Akşamın sürprizi, daha önce, sık sık Kos’u ziyaret ederek, sıkı bir yeme-içme araştırması yapmış olan, dostumuz, Selim Özekici Bey’in önerisi, Nick The Fisherman. Otelin yan sokağı, plajlara paralel Averof Caddesi, Fish Taverna’ların olduğu, yani balık ve deniz ürünleri yiyebileceğiniz çeşitli restoranların bulunduğu bir cadde. İçlerinde, Nick The Fisherman, doluluğu ve albenili görüntüsü ile hemen dikkat çekiyor.

IMG 1075 300x199 KOS ( 2 )   1.gün KOS ADASI, Ziaİki metrelik boyu ile baba Niko ve bir o kadarlık oğlu Lary’nin işlettikleri bu balık tavernasında, çeşitli deniz ürünlerini, farklı meze şekillerinde hazırlıyorlar. En güzel tarafı ise, Türkçe bilen garson olması. İki gündür dolunay olduğu için balıkçıların ava çıkamadıklarını ve Yunan’lıların asla çiftlik balığı yemedikleri için, fazla balık olmadığını söyleyerek, bize yenmesi gereken en güzel mezeleri getiriyor.

Mezeler, bizim için fazlası ile yeterli olurken, çocuklar için pişirilen tek taze balık, kılıçbalığı dilimlerini de, oldukça başarılı buluyoruz. İlk kez tattığımız deniz kestanesini önermek zor olsa da, istiridye iriliğindeki soslu pişirilen midyelere bayılıyoruz. Dolma tipinde yapılmış IMG 1078 300x199 KOS ( 2 )   1.gün KOS ADASI, Ziadeniz ürünü mezelerinde ve diğer bazı mezelerde, bolca beyaz penir ( feta )kullandıklarını ve özellikle deniz ürünü ve peynir ikilisine bizim damak tadımızın alışık olmadığını bilerek meze tercihi yapmak gerektiğini anlıyoruz. ( ahtapot-peynir, kalamar-peynir ).

Alkolü dengeli , yumuşak içimli ve bizim export rakı kalitesinde olan Uzo’yu da, Türk rakıcıların affına sığınarak, ne yalan söyleyeyim beğeniyorum.

Hep tavsiye ile gelinen bu restoranda, çocukların balığı ile birlikte, tarak, ahtapot köfte, soslu midye, kestane, çiçek kızartması, kalamar dolma kızartması ve üstüne revani için, sadece 84€ ödüyoruz ki, bize, Türkiye’deki balık restoranlarının fiyatları ile kıyaslanınca ucuz geliyor.

IMG 1089 199x300 KOS ( 2 )   1.gün KOS ADASI, ZiaTürkçe konuşan garsona, adetten olduğu üzere nereli olduğunu soruyoruz. ‘’Ben yerliyim abi ‘’ cevabındaki derinliği anlamamız zaman alıyor. Biz soramasak da, kendisi, ailesinin Osmanlı’dan beri adada yaşadığını anlatıyor. Nesiller boyunca, doğduğun anda sana ait olanın gururunu değil, endişesini taşıyor olması, sanki onu ve ailesini terk etmek zorunda kalan bizmişiz gibi bir suçluluk hissi veriyor yüreklerimize.

Boğazımızda inceden bir düğüm, midemizde mezeler, fazlası ile doymuş olarak, çocukları otele bırakıp, hazmetmek amacı ile, merkeze, Elefterias Meydanı’na kadar yürüyoruz. Buranın gecesi, gündüzünden daha güzel, serin, gündüzün rehavetinden uzak, tıklım tıklım kafeleri ile canlı ve hareketli bir ambiyansa sahip.

Nerde içersek içelim bir türlü Türk kıvamını tutturamadıkları Yunan kahvelerimizi yudumlayıp, kendimizi, sabahtan beri her yerde kulaklarımıza doluşan, buzukinin ince metalik tınılı Yunan müziği ezgilerine bırakıyoruz….

 

kos-2-2-gun-nisyros

kos-2-3-gun-kos-town

IMG 1090 200x300 KOS ( 2 )   1.gün KOS ADASI, Zia 

 
Toplam blog
: 31
: 3253
Kayıt tarihi
: 01.12.11
 
 

İTÜ mezunu Yüksek Şehir Plancısıyım. Sadece gezmek ve yazmak istiyorum. ..