Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '06

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Görüşmecinizi etkilemenin on üç altın yolu

Görüşmecinizi etkilemenin on üç altın yolu
 

Aslında konuya bodoslamadan girip bir, iki, üç diyerek maddeleri sıralamak niyetindeydim ama küçük bir açıklama yapmadan da içim rahat etmedi. Efendim, daha önceki yazılarımı takip eden okuyucularımın daha iyi bileceği üzere bu tip sosyal konuların tek doğrusu, beşeriyet tarihi boyunca hiçbir zaman olmadı, bundan sonra da olmayacak (muhtemelen). İşin içine insan denilen bu mükemmel ve bir o kadar da acayip ve enteresan varlılığın girdiği durumlarda iki kere iki her zaman dört etmiyor yani uzun lafın kısası.

Aşağıda okuyacağınız maddeler zinciri formatlardan, hap gibi insanlara günde üç doz enjekte edilmeye çalışılan sosyal formülasyonlardan, ne idüğü belirsiz beşeri reçetelerden düşün hayatım boyunca hep kaçtım. Bugün de kaçmaktayım. İşte bu nedenlerle, yazımın devamında okuyacağınız maddeler kesinkes tek doğru değildir. Benim de, tüm zamanlarımın mutlak doğruları değillerdir.

Sosyal doğruların sağlamasını yaparken dikkate almamız gereken yüzlerce farklı parametrenin en başında kişisel özellikler, zamana ve mekana göre değişkenlik arz eden etkenler, sosyal statüler ve katmanlar, ekonomik göstergeler, din, kültür, gelenek, siyaset çerçevesinde şekillenen genel geçer tutum ve değerler gelir.

Gelelim sadede, hadi okuyun bakalım size göre doğru mu; ya da hiç test ettiniz mi, etmeyi düşünür müsünüz? Bir yazarın görevi de okuyucunun zihninde bir yerlere pencere açmak değil midir ki zaten? O pencereden bakıp ya da bakmamak, bakıp da görmek ya da görmemek, görüp de anlamaya çalışmak ya da çalışmamak tamamen okurun tasarrufunda...

1-Çok elzem bir durumunuz yoksa görüşmecinizin verdiği randevu gün ve saatini itiraz etmeden kabul ediniz. Onun programının muhtemelen sizden çok daha fazla yoğun olduğunu unutmamalısınız.

2-Görüşmeye gitmeden önce; görüşeceğiniz firma, başvuruda bulunduğunuz pozisyon ve hatta görüşmecinizle ilgili toparlayabildiğiniz kadar bilgi toplayıp, olaya mümkün olduğunca hakim olarak geldiğiniz izlenimini verecek şekilde hazırlanıp gitmelisiniz.

3-Görüşmeye giderken; abartısız ama oldukça şık ve zarif giyinmeli, kişisel bakımınızı, -bayanlar için- abartısız makyajınızı yapmalı, aşırı dikkat çekecek aksesuar, parfüm ve renklerden kaçınmalısınız.

4-Görüşme saatine mutlak suretle riayet etmelisiniz. On dakika önce orada olacak şekilde kendinizi ayarlamalı, görüşme öncesi muhtemelen bir form dolduracağınızı unutmamalısınız. Mülakata geç kalmak her zaman için maça bir puan geriden başlamak demektir.

5-Görüşmeye başlarken ve sonuna dek, her ne şartta olursanız olun gülümsemek durumundasınız şayet bu işi istiyorsanız. Sizi moral olarak bozacak bilinçli tavır ve davranışlara maruz kalabilirsiniz. Sıkı bir öfke yönetimi stratejisi uygulamalı, kesinlikle oyundan düşmemeli, gülümsemeli, karşı tarafa, sonuna dek açık, anlamak ve anlaşılmak için hazır olduğunuz izlenimini vermelisiniz. İşi bilen gözler mutlak suretle bu fotoğrafı okuyacaktır, emin olunuz.

6-İş başvuru formunu eksiksiz, okunabilir bir yazı ile ve anlamadığınız soruları sorup netleştirerek dikkatli ve özenlice doldurunuz. Yarısı boş bırakılmış ya da alelade bir yazı ya da cevap stili ile doldurulmuş bir başvuru formu ciddiyetsizlik göstergesidir.

7-Beden dili denilen dünyanın gelmiş geçmiş tüm zamanlarının en çok konuşulan lisanını doğru ve olması gerektiği gibi kullanınız. Cephenizi görüşmecinize vererek, rahat ama ciddi bir şekilde oturmalısınız. El ya da kollarınızı kesinlikle birleştirmemeli, göz temasınızı hiçbir şekilde kesmemeli, ses tonlamalarınızı ve vurgularınızı adeta bir drama yapıyor gibi ayarlamaya çalışmalısınız.

8-Kapalı uçlu sorulara kısa ve kendinizden emin cevaplar verirken; açık uçlu soruların karşı tarafı doyurucu ve mesajınızı net ve tatmin edecek tarzda verebileceğiniz yanıtları içerecek şekilde cevaplamanız için sorulmuş sorular olduğu gerçeğini unutmayınız. Görüşme süresince kendiniz olunuz. Profesyonel bir insan kaynakları uzmanının meslek hayatı boyunca rol yapan, binlerce kişi ile iş görüşmesi yapmış olduğu gerçeğini aklınızdan hiç çıkarmayınız.

9-Yeni mezun iseniz “tecrübesizim, hiçbir şey bilmiyorum” psikolojisinden; deneyimli iseniz “ben bu işin kitabını yazdım” kompleksinden dikkatle kaçınınız. Her ikisi de niteliği farklı ama lügat anlamı aynı kompleks türleridir ki size zarar vermekten başka bir netice doğurmaz.

10-Çizeceğiniz portrenizin ana eskiz hatları; “bilgim ve deneyimim ile yetkin olduğumu düşünmekle beraber sizlerle birlikte hem kendimi hem de firmanızı geliştirebileceğim ve ötelere taşıyabileceğim pek çok konu ve alan olduğunu düşünmekteyim” şeklinde olmalıdır. İnanın bana, net bir şekilde çekilmiş bu tarz bir fotoğrafa aşık olmayacak görüşmeci yok gibidir.

11-Karşı tarafın en insani ve duygusal tarafına vereceğiniz mesajın kodları içerisinde; “beni her gün ofisinizde ya da firmanızda görmekten mutlu olacaksınız, çevreme yaydığım ışık ve pozitif enerji ile kurumsal sinerjinize kayda değer katkılar yapacağımdan emin olabilirsiniz”in şifreleri mutlaka olmalıdır.

12-İnsan denilen varlığın beyni ve yüreği ile hareket ettiğini, görüşmecinizin de insan olduğunu unutmayınız. Onun hem mantığına hem de yüreğine hitap etmelisiniz. Beyin rakamların, yürek ise notaların dili ile konuşur. Mantıksal parametrelerle ve somut özelliklerinizle alacağınız değerlendirme puanlarınız kesinlikle yeterli olmayacaktır. Yürek notalarına doğru seslerle ve net perdelerden basmalısınız.

13-Bir insan kaynakları uzmanı ya da yöneticisinin yatırım ya da sermaye kalemi hiçbir zaman duygusuz ve ruhsuz makine ve teknik ekipmanlar değildir. İnsan kaynakları; kanıyla, canıyla, ruhuyla, sevinçleri ve öfkeleri, moral konsantrasyonları ve çöküşleri, beyin ve yürekleri ile, insan ile yatırım yapar. O halde bir iş görüşmesine girdiğinizde beyninizi ve yüreğinizi açmayı unutmayınız, tabi o işi istiyorsanız.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..