Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '21

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

GÖSTERİŞ BUDALALIĞI

Cimri’de varyemezliğin zirvesindeki Harpagon’u, Hastalık Hastası’nda sinameki Mösyö Argan’ı, Kibarlık Budalası’nda burjuvalıktan aristokratlığa terfi etmekle yanıp tutuşan Mösyö Jourdain’i anlatan Jean-Baptiste Poquelin, daha bilinen adıyla Molière yaşasaydı ‘Gösteriş Budalası’ diye bir oyun metni kaleme alırdı herhalde. Bütün eylemlerini sosyal medyada paylaşanları, basit bir işi abartarak kendini göstermeye çalışanları gördükçe malum fikir üzerinde düşünmeden edemiyorum.

Cep telefonunun markasından, giydiği kıyafetin fiyatına, tatil fotoğraflarından filanca kafedeki yer bildirimine kadar sayısız paylaşım yapan günümüz insanının önemsenme ve gündemde kalma kaygısına tanık oluyoruz. Esasında noksanlıkları gizleme amaçlı gerçekleştirilen eylemlerle eğlendiğini düşünenlerin kendini eylediğini, kurguyu gerçeğe yeğlediğini söylemeden geçemeyeceğim.

Sanal ortamdaki davranışların farklı uyarlamalarını ne yazık ki gündelik hayatımızda da görme olanağı buluyoruz. Bir ortama girince hemen her konuda yorum yapmayı marifet sayanların öne çıkmak için çenesi çıkana kadar konuşması; yüksek sesle konuşarak ‘’ben buradayım’’ diye oturma organını yırtarcasına davranması gerçekten mide bulandırıcı bir durum.

Meselenin bir diğer boyutu ise, topluluk önünde başka insanları itibarsızlaştırarak egosunu tatmin edenlerin sergilediği yakışıksız tavır. Ortamın konuşulanı olmak için böyle nahoş eylemlere başvuranlar farkında olmadan kötü bir şöhrete sahip olmakla karşı karşıya kalıyor. Dolayısıyla kendini yüceltmek için başkalarına çamur atanların, aşağılık kompleksini kamufle etmek için diğer insanları karalayanların karanlık bir profil oluşturması da kaçınılmaz oluyor. Lev Nikolayeviç Tolstoy’a atfedilen ‘Birine çamur atmadan önce düşün ve sakın unutma: Önce senin ellerin kirlenecek.’ sözüyle özetlenebilecek malum vaziyet; söz konusu eylemlerden vazgeçmeyenleri alay konusu etmekten başka pek bir işe yaramıyor doğrusu. Popülaritesini artırmak için insanların aksaklıklarından beslenen asalaklar kendilerini dumura uğratarak gayet komik bir duruma düşebiliyor.

Gösteriş budalalığının bir diğer türü ise konuşulanları alakasız bir biçimde kendi seviyesine çekenlerin sonu gelmeyen ve tahammül sınırlarını zorlayan konuşmaları. Sırf daha çok konuşmak için mevzuları kendine yontan enerji sönümleyicilerden uzak durmak akıl ve ruh sağlığı için faydalı bir uygulama gibi görünüyor.

Manevi açlığını maddi metalarla örten, başkalarını karalayarak aklanacağını zanneden, muhabbeti alakasız bir biçimde kendine yontan yontulmamış gösteriş budalalarının budanarak temizlendiği bir dünyada yaşamak dileğiyle…

 
Toplam blog
: 93
: 87
Kayıt tarihi
: 25.02.19
 
 

     TCDD'de makine mühendisiyim. Sanatın iyileştirici gücüne inanan bir insanım.    ..