Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Göz’e göz, diş’e Isparta!

Göz’e göz, diş’e Isparta!
 

İşte kuyruktan çekebildiğim tek kare. Fakat kuyruk çok daha uzun. Devamını çekemedim yasakmış...



Türk milleti olarak sağlığımıza pek de önem veren bir millet değiliz malumunuz. Yatağa düşmeden doktora gitmeyiz hiç birimiz. Bazen de öyle olur ki; tesadüfen ortaya çıkar vücudunuzun herhangi biryerinde sessiz sedasız, sinsice büyüyen sorun.

Bundan yaklaşık iki ay önce “doktorların dediğine göre” oldukça ciddi bir operasyon, “ameliyat” geçirdim. Sinüs boşluğumda sessiz sedasız büyüyen yirmilik bir diş, benimle oyun oynamak istercesine gözüme doğru atağa geçmiş, ce-eee diye birden çıkıvermişti karşıma. Yalnızlıktan çok korktuğundan olsa gerek, yalnızda değilmiş üstelik. Ceviz büyüklüğünde bir kist de büyütmüş etrafında kerata.

Bu sürpriz ise dişlerime dolgu yaptırdığım sırada doktorun fark etmesiyle çıktı karşıma. Acilen panaromik filme, oradan da çene cerrahına dedi. Çene cerrahı bu müdahaleyi tek başına yapamayacağını söyleyerek elime filmi verip beni Antalya Diş Sağlığı Merkezine sevk etti.

Filmi eline alıp kistin çok büyük olduğunu söyleyen Antalya Diş Sağlığı merkezindeki doktorda aynı şeyi söyleyip, filmi uzatarak “hadi kızım bakim sen Isparta’ya marş marş” dedi. Ne yani burada yok mu bu dişi çekebilecek bir babayiğit dedimse de; yok dedi. “Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde de mi” yok dedim; orada da yok dedi.

Bu olaydan sonra sağlık bakanlığının doktor atamalarını hangi kriterlere göre yaptığını araştırdım bir zaman. Kimisi yatak sayısına göre, kimisi nüfus sayısına göre, kimi de yarı şaka, yarı ciddi, ama ağırlıkla ciddi olarak “tümeninin ne denli kuvvetli olduğuna göre” yanıtını verdi. “Tabii ki ismini veremeyeceğim sağlık personeli ve doktorlar. “

Ben de bu verilerden yola çıkarak iki ilin nüfus verilerine bir baktım. TUİK’ den aldığım son nüfus verilerine göre Antalya merkezde “1.127.631” kişi, toplamda “1.789.803” kişi yaşıyor. Antalya’dan Isparta’ya hasta sevk edilen Isparta’da ise köyleri ve ilçeleri dahil 419.845 kişi. Yani yuvarlarsak 2 milyon kişi 450 bin kişinin yaşadığı bir ile sürüler halinde sevk ediliyordu. Diğer bir hesapla 32x2.000.000=64.000.000 diş toplam 14.400 dişi olan Isparta’ya gönderiliyordu. Ve ister Antalya diş sağlığı merkezinde olsun, İster Isparta diş hekimliği ve araştırma hastanesinde olsun, acil bir durum yoksa eğer hastaya en yakın 3-4 ay sonrasına gün veriliyordu. Bu arada çürük olan dişler tamamen çürüyor, randevu günü geldiğinde ise dişin kanal tedavisi ile bile kurtulamayacağını söyleyen doktorlar dişi kısa yoldan çekmeyi öneriyorlardı. İşte devletimizin dişlerimize ve diş sağlığımıza ne denli önem verdiğinin açık göstergesi!

Şimdi soruyorum. Kim isterse o cevaplasın. Nüfusu Isparta’nın üç katı olan Antalya’dan Isparta’ya öbek öbek hasta sevk etmek mi daha ekonomiktir, yoksa Antalya’ya acilen bir diş sağlığı merkezi, Fakülte yaptırmak mı? Haydi, üniversiteyi geçtim. Yüzlerce çene cerrahının cirit attığı Antalya’da bir ya da iki hekim takviyesi ile çözüm bulunabilecek bu sorunu çözmek bu kadar mı zor? Bu kadar mı külfetli?

Tamam, yol parasını veriyorsunuz ama onun da yarısını harcayıp, kalan yarısını almayı, üç ya da dört ay beklemeyi göze alırsak. Lanet olsun vereceğiniz paraya da size de demezsek. Zaten yapılmak istenen de o sanırım. Yoksa deveye hendek atlatmak sizden para almaktan daha kolaydır biliriz.

Son kez soruyorum, asgari ücret üzerinden her ay maaşından en az 300 lira kesilen vatandaş, bu hizmete, bu işkenceye layık mı? Eğer, cevabınız evet ise sizi de en kısa zamanda Antalya diş sağlığı merkezinin önündeki kuyruğa bekleriz. Korkmayın! Gerekirse sıramızı bile size verir, sizi kuyrukta bekletmeyiz. Yakışır mı bize koskoca devlet erkânını ayakta bekletmek değil mi ama…

Yeter ki gelin siz. Biz sizi çok severiz… Yedi iklim, dört mevsim gezer hastanelerle gezip, ayağı toprağa değmeyen sayın büyüklerimiz.

 
Toplam blog
: 669
: 1503
Kayıt tarihi
: 19.01.07
 
 

Bir on dört mart sabahı güneş henüz arz-ı endam ederken üzeri yongalarla kaplı, küçük pencereli, ..