Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '18

 
Kategori
İlişkiler
 

Göz Teması

Göz Teması
 

Sağlıklı iletişimin ilk kuralı nedir diye sorsam büyük bir çoğunluğun ağzından ‘göz teması kurmak’ sözcükleri dökülür. Aferin, doğru! Peki bu şekilde cevaplandıranlardan kaçımız iletişim kurarken doğru göz teması kuruyor?

Günümüzde insanlar birbirlerine bakmadan konuşuyorlar. Kara kara güneş gözlüklerinin ardından karşısında ki kişiyi dinliyorlar. Oysa insanlarla iletişim kurmada yüz ifadesinin, gözlerin büyük önemi vardır. Gözler, duygular ve niyetler hakkında bilgi verir. ’Gözler, kalbin aynasıdır’ sözü boşuna söylenmemiştir. Verilen mesajı çok daha güçlü anlayabilmek için konuşurken karşınızdaki kişinin gözlerinin içine bakmalısınız.

Gözlerimiz çevremize ne tür mesajlar veriyor?
•Gözlerini dikerek bakmak sinirlenildiğinin bir göstergesidir. Saldırgan izlenimi bırakır. Bir babanın veya eşin uzun süre bakışı ürkütücü ve agresif bir anlama dönüşebilir.

•Az göz teması güvensiz bir imaj yaratır. İş görüşmesinde gözlerini sık sık kaçıran bir insan yeterliliğinin ve kendine güveninin az olduğunu belli eder.

•Cevabı bilinmeyen sorular karşısında kişiler sağa, sola, yere, tavana bakmaktadırlar ki bu davranışlarıyla da cevabı bilmedikleri konusunda kendilerini ele vermektedirler.

•Gözler kapandıkça anlatılan bilgiye olan ilgi azalıyor demektir. Gözler açıldıkça konuya olan ilgi de artarmaktadır.

•Konuşma esnasında başka bir yere bakmak konuşmanın önemini azaltmaktadır. Karşınızdaki kişiyi yok saymak anlamındadır. Böyle bir durum karşısında konuşan kişide bir süre sonra konuşmak istemeyecek ve yanınızdan ayrılmak isteyecektir.

Peki göz teması ile ilgili bir mite değinelim.
Genel bir inanış vardır ki o da yalan söyleyen kişilerin göz teması kurmaktan kaçındığıdır. Oysaki araştırmalar yalan söyleyen pek çok kişinin bolca göz teması kurduğunu temas süresini de uzun tuttuklarını göstermiştir. Bu kişiler yalan söylemediklerini ispat etmek için aşırıya kaçarlar. Planlanmış bir yöntemdir diyebiliriz. Kendilerini göz göre göre ele verirler.

Göz teması iletişim kalitesini arttırmada oldukça önemli olduğundan gözlerin verdiği mesaja odaklanın.

 

 
Toplam blog
: 5
: 87
Kayıt tarihi
: 24.04.18
 
 

06.10.1992 Bornova doğumluyum. Girne Amerikan Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bö..