Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Gözde Yaşam Dergisi'nin Kasım sayısında Muğla'lı şair Yükselecek Demirel

Gözde Yaşam Dergisi Fethiye’de çıkıyor… Araştırmacı- Yazar Ünal Şöhret Dirlik ağabeyim yer vermiş,  Kültür- Sanat sayfasında.

Yükselecek Demirel şu an Muğla Devrim Gazetesi’nde kültür sanat sayfasını çıkarmaktadır..

Şair;

Kuş kanatlarında gezinen özlemleri

Tutup yüklenip gitmekti emelim,

Bir daha dönmemekti,

Bakmamaktı arkama

 Ayrılacaktım…

Yazıyor “Kırgın”da.. Hele “kırgın”ı bir kez de besteyle dinleyin.

Muğlalı şair Yükselecek Demirel’le ilgili bugüne kadar çok şeyler yazıldı. Ödüller, övgüler aldı,  şiirler yazdı.

Muğlalı şair Yükselecek Demirel ile tanışmam 95’li yıllara rastlar. Ve dostluğumuz, her geçen gün artarak bugünlere geldi. Tanıdıkça şairi her gün büyüyen bir dolu insan buldum, yanımda.

Şiirlerini yaşamına bir nakış gibi işliyor. Şiirlerinden bir çoğunu okudum. Şiire çok yakın olduğum söylenemez ama, şair  şiirsel sevgiyi ışınladı.

Geçtiğimiz yıllarda  Kütahya’da Simav Anadolu ve Kültür Sanat Dergisi’nin açtığı yarışmada “Kırgın” veSevdaya Dair” şiirleri büyük ödüle layık görüldü.

CANSUYU kitabı Şair Yükselecek Demirel’in beşinci yapıtı. Bu şiir kitabından ve şairinden nasıl söz edilir.

Şairin edindiği iş güzeller güzelidir. "Dostluk" ve “can”, " insan sevgisi" işlenir şiirlerinde. Dostluğumuz şiirle örüldü, ilmek ilmek. Şiirlerinde en çok “can”ı işler. Yaşama sevincini dostlarından, sevenlerinden alır. Umutla sarılır canlara, şiirlerine döker umutlarını, yüreğini açar sevenlerine.

Her şairin şiirinde betimlediği bir konu vardır. Şiirlerini ona yazar. Yükselecek Demirel’de öyle. CANSUYU’nu okuyunca bulacaksınız. Gerçekleşmesini özlediği şey, hayal ettiği duygu ve düşünce dünyasıdır. Şiirindeki imge bunu gösterir.

Yelken açmıştır duygulara, sele kapılır, denizlere akar, okyanuslara taşar gönlünde.  Evrensel  bir sevgiye karışır her şey, o an içinde. Cansuyu olur şiirlerinde. Deli divane oldum dost Cansuyu şiirlerinde.

CANSUYU

Sabırlardan yontuldu aşkların yontusu,

Dal, yaprak ve çiçekler titredi sevdasından.

Aktı can suyu,süzüldü akması aşkların

Sevgi selam durdu,iki budak arasından

*

Sırtladı özlemleri, yandı yürek denen can.

Göklerin mavisi,aşkın şavkıydı ışıyan.

Ilık ılık çağlayan sevgi sevgi boşalan

Kutsal bir nur indi iki budak arasından.

Cansuyundan başka türlü söz edelim.

Peki cansuyu nedir?

Önce şöyle ele alalım cansuyunu;  Yerkesik’te tütün dikilirdi. O zamanlarda tütün dikme makinesi yoktur. Tek tek eğilerek fidanları dikmekten, arık çekmekten beller kırılırdı. Sonra dikilen fidanların bazı yerleri tutmaz. Tutmayan yerlere” aşı” yapılır, yeniden dikilirdi. Bir elden aşı yapılır, diğer elden aşı yapılan fidanın dibine su dökülür, fidan tutsun diye. İşte bu verilen su “cansuyu”dur. Makine ile dikilen elle emekle dikilen fidanın yerini tutmaz, verimli olmaz.

Şiirin ustası şairdir Yükselecek Demirel. Şiir onunla yaşar, coşkun olur akar. Şiirlerini okuyunca şiir gibi düşünür, şiir gibi yaşarsınız. Şiiri onunla sevdim. Şiirde duygu ve düşüncelerin heyecanla örülüşünü onunla okudum. Özlenen,incelikli duygularını  onda buldum.

Çığlık onunla anlamlı... Özlenen bir kitap, şiir CANSUYU... Özlenen bir şair YÜKSELECEK DEMİREL…  

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..