Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '20

 
Kategori
Müzik
 

Gözde Yaşar'ı Dinledik

 

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, bu haftaki konserinde Şef Hakan Şensoy yönetiminde Çellist Gözde Yaşar’a eşlik etti. Genç ve başarılı çellistimiz, P.İ.Çaykovski “Bir Rokoko Teması Üzerine Çeşitlemeler”i seslendirdi.

ADSO, haftalık olağan konserine L.v.Beethoven  “Coriolan Uvertürü”yle başladı. Daha sonra konuk çellist Gözde Yaşar’a eşlik etti. Yaşar, Çaykovski “Bir Rokoko Teması Üzerine Çeşitlemeler”i çok iyi yorumladı. “Çaykovski’nin 18.yy. stiline (Style galant/aşırı kibar, süslü stil) olan düşkünlüğünü yansıtır… “Rokoko”Fransa’da, 18.yy. ilk çeyreğinde ortaya çıkmış olan bir mimari üslubudur. Genellikle serbest çizgilere, büklümlere, kesik eğrilere, süslemelere dayanan “Barok” sanatın en uçtaki aşamasıdır. Bu neşeli, hafifmeşrep üslup, Uzak Doğu, özellikle Çin sanatından genişçe esinlenir.”

“Çeşitlemelerin bestelendiği 1876/77 yılları, bestecinin yaşamında önemli bir evreyi oluşturur. …Bu yaratı ve 4. Senfoni ve Yevgeni Onyegin operası ile aynı yılın ürünüdür… Sıcak, tok sesli bir çalgı olan viyolonselin tonal özellikleri, bestecinin aşırı duygulu, melankolik yaradılışına tıpatıp uygun düşüyordu. Çaykovski, eserde viyolonselin “şarkı söyleyen” bir çalgı olduğunu hep önde tutmaya çalışmış, virtüözlük sınırlarını aşmamaya özen göstermiştir. Tema da, çeşitlemeler de, büyük sorunları olmayan, sevimli, yalın, kulağa hoş gelen parçalardır…”(*)

Konuk sanatçımız da bu eser için sıralanan duyguları çok başarılı bir şekilde yansıtmıştı, dinleyicisine.

Aradan sonra konserine, J.Sibelius “Valse Triste” ile başlayan orkestramız, daha sonra da, klasik senfoninin öncüsü  J.Haydn “39.Senfoni”yi seslendirdi.  Bestecinin eser verme evrelerinin ikinci bölümünde yer alan(1767) 39. Senfoni’yi de orkestramız çok temiz seslendirdi. Haydn’ın en önemli senfonilerinin 1791 yılından sonra yazdıkları olduğu yazılıdır önemli kaynaklarda.

ADSO, önümüzdeki Cuma akşamı “Sevgililer Günü Konseri” gerçekleştirecek. Oğuzhan Kavruk’un yönetimindeki orkestra ve konuk sanatçılar, Latin ezgileriyle dolduracaklar AKM Aspendos Salanu’nu.

 

Konser albümü için: https://www.facebook.com/h.huseyindulun/media_set?set=a.10157960215163584&type=3

(*)- Dinleyicinin Kitabı, Üner Birkan

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..