Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '08

 
Kategori
Sinema
 

Gözden Geçirilmiş Örtülü Gerçek

Gözden Geçirilmiş Örtülü Gerçek
 

Televizyondaki film kanallarından birinde “Redacted” (Gözden Geçirilmiş) filmini izledim. Filmin sonunda medyanın ve medya yalanlarının insanın doğru haber sahibi olma hakkının nasıl ve ne şekilde ellerinden alındığını, medyanın yalan haberlerle, düzeltilmiş, gerçekle ilgisi olmayan bir hayal dünyası yarattıklarını bir kez daha anladım. Oysa ki medya her zaman savaşta ve barışta objektifliğini ve tarafsızlığını korumalı, koruyabilmeli.

Ama günümüzde hükümetlerin ve sermaye şirketlerinin elinde olan medyanın bunu yapamayacağı da kesin.

Gün aşırı Irak’ta direnişçilerin kontrol noktalarına saldırı düzenlediklerini okuyor, izliyor ya da dinliyoruz. Bu baskınların yüzde kaçı gerçek?

İşte “Redacted” bu gerçeği yansıtan bir film. Kısaca, Irak’ta yaşanan gerçekleri, bu gerçeklere karşı ABD askerlerinin verdikleri tepkileri ,ruhsal durumları ve en önemlisi Iraklıların ABD’lılara karşı duydukları nefreti ve bunu video siteleri aracılığıyla dünyaya nasıl yansıttıkları rahatlıkla görülebilmekte.

Brian De Palma’nın yazıp, yönettiği “Redacted” filminde Patrick Carroll, Daniel Stewart Sherman, Ty Jones ile Izzy Diaz’in oynamakta. Film, Irak’ta yaşanan gerçeklere dayalı bir belgesel niteliğinde ve Irak yakınlarında Samarra’da geçmekte

Filmden birkaç can alıcı nokta: Kontrol noktasına hızla giren bir arabanın ABD askerlerinin dur işaretlerine aldırış etmeksizin aynı hızla devam etmesi ve açılan yaylım ateşi sonucunda arabanın durdurulması. Askerlerin arabanın kapısının açtıklarında hamile bir kadını vurdukları gerçeğiyle karşılaşmaları. Vurulan kadının erkek kardeşinin ise gazetecilere ABD askerlerinin yaptıkları el işaretlerini “Geç” olarak anladığını söylemesi. Kısaca beden dilinin farklılığından kaynaklanan yanlış anlaşılmanın getirdiği acı sonuç.

Diğeri okula gitmek için her gün kontrol noktasından geçen kız öğrencileri kontrol eden ABD askerlerinden ikisinin diğer arkadaşlarının engellemelerine aldırmayarak genç kızın ve ailesinin oturduğu eve aynı günün gecesinde baskın düzenleyerek kıza tecavüz etmeleri ve sonra ev halkını öldürmeleri. Komutanlarına “Onlar Direnişçi”ydi diyerek kendilerini savunmaları…

Yaşanılan bu olaydan bir süre sonra nöbet tutan tecavüz olayına katılmayan bir ABD askerinin direnişçiler tarafından kaçırılarak infaz edilmesi. İrili ufaklı insanın damarlarındaki kanı donduran gerçekler.

Irak’ta yaşanılanlar, insanların ABD askerlerine ve dolayısıyla ABD’ya karşı duydukları nefretin her geçen gün daha da arttığını göstermekte...

Tecavüz eden askerlerden birinin söylediği sözler ise şu şekilde; “Biz onları Saddam’dan kurtardık, demokrasi getirdik bize şükretmeleri gerekirken bir teşekkür bile etmiyorlar. Onu da geçtik gülmüyorlar bile.”

Medya ise düzeltilmiş ve yalan haberlerle sadece ABD askerlerinin masumane bir şekilde direnişçilerin açtığı yaylım ateş ya da intihar saldırıları sonucunda öldürüldüğü haberlerini süsleyerek vermekte.

Doğruyu bilmek ya da başka bir ifadeyle medya yalanlarının olmadığı gerçekleri, doğruları bilmek bir kişinin en doğal vatandaşlık hakkı değil mi?

Ne kadar gizlenmeye çalışılsa bile gerçek her zaman gerçektir. Eninde sonunda açığa çıkar. Açığa çıkan her gerçek ise daha çok yürek yakar.

var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-7006964-1"); pageTracker._trackPageview(); } catch(err) {}

 
Toplam blog
: 226
: 1337
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

1960 İstanbul doğumluyum. Kitap okumayı, yazı yazmayı, resim yapmayı ve yabancı dil'den Türkçe'ye..