Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '07

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
Okunma Sayısı
9976
 

Gözden kaçan Bursa lezzeti Cantık

Gözden kaçan Bursa lezzeti Cantık
 

İskender'in kayıtsız şartsız egemenliğini sürdüğü Bursa'nın mağrur ve alçakgönüllü lezzeti Cantık sadece kendisini ısrarla arayanların damaklarını şenlendirmeyi bekler sessizce…

İki elinizin işaret ve baş parmaklarını ortada karşılıklı olarak yuvarlak yapacak şekilde birleştirin. Cantığın boyutları üç aşağı beş yukarı o kadardır işte. Yarıçapı 5 – 6 cm'i ancak bulan mini minicik, minyatür bir pide görünümündedir, ama lezzeti boyutlarının ve sıradan bir pidenin çok ötesindedir. Çiğbörek gibi Cantık da bir tür Tatar hamur işidir, ama bir Cantık asla sadece çiğbörek ya da pide değildir, olsa olsa bu ikisinin mükemmel karışımı sayılabilir.

1800'lü yıllarda Kafkaslar'dan Bursa'ya gelmiş ve kısa sürede halkın severek yediği bir çeşit yiyecek olmuştur. Odunlu fırında ve kısık ateşte pişen cantığın ideal şekli ince ve uzun olanıdır ama ben yuvarlağını daha çok severim. Nerede yeneceğini bilenler bilir gerçi ama siz henüz denemediyseniz, Bursa'ya bir daha gidişinizde hemen İskender'e saldırmak yerine Kapalıçarşı, Uzunçarşı ya da Kayhan Çarşısı taraflarında bir Cantık fırınına yolunuzu düşürün ve hayatınızın lezzet deneyimini yaşamaya bakın.

Kenarları kalıncadır cantığın, harç malzemesinin konulduğu ortasındaki hamur kısmı ise incecik olur. Klasik Cantık kıymalı olsa da, kuşbaşılı ve peynirli çeşitleri de yapılır. Fırından çıkan ve kenarları ustası tarafından yağlanan Cantık artık damakları ve mideleri şenlendirmeye hazırdır.

Cantığın üç - dört adeti bir porsiyon gelir. Bıçakla kenarlarına dışından ortasına kadar hafifçe, belki de ona adını veren çentikler atılır. Çatal bıçağa gerek kalmadan, bu parçaları dıştan içe dürerek koparır, bir yudumda atıverirsiniz ağzınıza. Ağzınızın içini yumuşacık ve suluca bir karışım kaplar. Eski aile büyüklerinin, anneanne, ninelerin evde hamurunu karıp mahalle fırınında pişirttikleri ev usulü hamur işlerinin tadını alırsınız.

Bir parça, bir parça daha derken tabağın dibini görüverirsiniz. Tadına doyamasanız da ikinci porsiyonu istemeden önce biraz dinlenin. Mayalı hamurdan mamul olduğundan fazlası midenizi yorabilir. Cantık maceranızın hüsranla sonuçlanmaması için siz en iyisi işi tadında bırakıp, bu keyfi bir sonraki ziyafete saklayın. Ne de olsa Bursa'yı ziyaret etmek için yeni bir sebebiniz daha var artık!

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Hamur işleri ekmeğin her türlüsü kepekli kepeksiz, unlu mamulleri asla masama koymamaya çalıştığım ve hatta SAVAŞTIĞIM, şu günlerde bu yazı çok acımasız geldi. Aşkolsun... sevgiler BURSAM'DAN, NİLGÜN ÇAKICI

NİLGÜN BURSA 
 14.08.2007 10:54
Cevap :
İlahi Nilgün Hanım! Siz diyettesiniz de ben değil miyim sanki :) Ama haklısınız biraz acımasız olmuş yazı. Ben İstanbul'da bulamıyorum yemiyorum en nihayetinde (neyse ki mi, yoksa malesef mi desem bilemedim şimdi, ah bi cantık olsa da yesek:), yok eğer ben sizin gibi cantık memleketi Bursa'da yaşasaydım her gün tabak tabak yemekten iki yüz kilo olmuştum çoktan! Ama vazgeçmek yok, bu acımasız! yazılar ve türlü hamurişleri bizi yıldıramaz di mi? Rejime devam! Sevgiler!  14.08.2007 15:01
 

Bursa'da doğmuş,büyümüş ve kırım göçmeni bir ailenin çocuğu olarak cantığı çok iyi biliyorum.Sizin verdiğiniz ölçü biraz küçük olmuş.Kayhan'da yapılan cantıklar verdiğiniz ölçüden biraz daha büyüktür.Ben biraz fazla iştahlıyım.Dokumacılık yaptığım günlerde pazar günü mesaiye gitiğimizde bize yemek olarak en yakın fırından cantık getirilirdi.Diğer arkadaşlar 3 taneyle yetinirken ben 4-5 tane yerdim.Bundan kısa bir zaman kadar önce küçük oğlumla kayhan çarşısından geçiyorduk.Yolumuzun üzerinde sağlı-sollu pide fırınları vardı.O muhteşem koku sokağı dolduruyordu.İşletmenin biride kampanya düzenleyince kayıtsız kalamadık,içeri girdik,göze ve mideye hitap eden eserlerden doyasıya yedik.Bazı yerlerde kıymalı ve kuşbaşı etlinin yanısıra kaşarlı ve pastırmalı cantık yapılıyorsa da ben klasik ürünü tercih ederim.Kıymalı veya kuşbaşılıdan şaşmam.Ve bence en önemlisi cantığın yanında muhakkak ayran olmalıdır.Bizim evde de arasıra cantık yapılıyorsa da fırında pişeni tutmuyor.Bursa'dan selamlar.

Ümit İpekçeker 
 08.08.2007 14:31
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 8
Toplam yorum
: 4
Toplam mesaj
: 1
Ort. okunma sayısı
: 3824
Kayıt tarihi
: 25.04.06
 
 

Okumayı beş yaşında söken blog yazarınız “kendini bildi bileli” okur. Lisede İtalyanca ve İngilizce ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster