Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '21

 
Kategori
Bilim
 

Gözler Yalan Bilmez/İridoloji

 
 
 
İridoloji*; irisin içinde yer alan bazı işarelerin ya da birkaç organın patolojik durumunu ele vermesinden yola çıkan bir disiplindir. İris, bilgilere arabuluculuk eder. Bu görülen biyolojik yansıma, sinir sistemi beyin ve kan aracılığıyla irise geri gelir ve bir organın sağlığı ya da işlevi ile ilgili bilgiler getirir. Bu klasik iridolojinin açıklamasıdır. Ayrıca duygusal ve psikolojik alanla ilgilenen bir başka iridoloji disiplini daha vardır. Sistemsel iridoloji diye bilinir. Göreceli yeni bir kuram olduğu söylenebilir. Konunun uzmanlarının iris görüntülerini ruhun duygusal durumlarıyla bağdaştırdıkları incelemelere dayanır. 
 
Duygusal evren gözlerin içinde bulunur. İris, karmaşık içsel dünyanın giriş kapısıdır. Burada zihinsel ve karakterle ilgili dinamikler etkileşim içindedir. Aynı zamanda derin sıkıntılar veya dile getirilemeyen potansiyeller mevcuttur. Gözler yalan söylemez; varoluşumuzun derinliklerinde çok sessiz kalmış ama bir o kadar kudretli gerçekleri ortaya koyarlar.
 
İris üzerindeki bölgelerin herbirine düşen izler incelenerek bir travmanın ya da ruhun mutluluk peşindeki sürecinde yaşadığı gelişimsel yoksunluğun belirtileri görülebilir. Misal, gözbebeğinde mükemmel yuvarlaklıkta değil yassılaşmış bir düzleşme, bir depresyon belirtisidir. Panik atak, kaygı bozuklukları, sinir bozukluklukları bu hattın üzerinden yola çıkılarak anlaşılabilir. Bu merkez halkanın çok renkliliğiyle de olumlanır; yani iris iki farklı renk sergiler. 
 
İris, bize insan organizmasının genel görünümünü verir. Organik sistemlerin mikro düzeyde yansıtılmasıyla tek tek organları pençesine almış patolojilerin yansımalarını belli eder. Çukur ve pigmentler irislerde belirleyici olan bütün işaretlerin varlığını ortaya koyar. Burada bütün bir 'puzzel' vardır; klinik inceleme için müthiş bir alan..
 
Örneğin; kayıp travması ve dolmak bilmeyen boşluğu doldurma gereksinimi kişiyi dengesiz ilişkiler seçimine yönlendirebilir. Sağ iriste, saat dokuz yönündeki çukur bunu olumlar. Sağ iris, eril hatla ilgilidir. İrisin içindeki bazı derin halkalar, stres ve kaygının çok tipik özelliğini belirler. Bu işaret ve halkalar kas yapısının spazmlarına, sinir sisteminin kasıldığına işaret eder. Özellikle huzursuzluk ve sinirliliğe kökten meyilli olmanın da tipik işaretidir.
 
Eril atalar hattında yaşanan travmatik boşluklar, duygusal ilişkileri yaşama şeklinde önemli sonuçlara neden olur. Bazı duygular takıntıya dönüşür. Böylesine net bir boşluk, önceki kuşağa ait korkudan kaynaklanan çözülmemiş duygusal zincirleme sorununu net bir şekilde ortaya koyar.   
 
İrislerde çukur genetiktir, pigment ise kişinin algılayış ve hissedişlerinin bir uzantısı olarak zaman içinde oluşur. Aile çemberinin eril hattındaki bir bireyle kişisel ilişki sonucu ortaya çıkar. Aynı zamanda bu pigment iris üzerinde bulunduğu noktanın aile ve köklerle derin bağını gösteren bölümde ise bu ailenin erkeğiyle yani babayla çözülmemiş bir çatlak anlamına gelir. Kişi, ancak korku ve suçluluk duygularından özgürleşerek bağımsız bir hayat yoluna girebilir.
 
Bu mesajlar, izler ve görünen işaretler bağlı olduğu hatlar üzerinde görmeyi ve yorumlamayı bilen için bir anahtardır. İridoloji uzmanı, en uygun doğal şifayı tanımlamak için bu mesajları yorumlar. Bu bilgileri yorumlarken kişinin bütünsel varlığının; fiziksel/ruhsal ve zihinsel uzantılarının izini sürer. Zamanın her döneminde ruhun gücü, rehberliğe ve yardıma ihtiyaç duyabilir, duymuştur, duyacaktır; ruhun diline uygun doğru bir rehberliğe..
 
Aşağıda iridoloji bilimine göre değişik insan tiplerini inceleyen bir şema bulacaksınız.
 
 
-KİNESTETİK (AKIŞ) TİPİ: 
 
İRİS: Görünürde işaretlerden yoksundur (boşluk, pigment) ve düz bir rengi vardır. Yakından incelendiğinde irisin aslında gözbebeğinden dışarı doğru ışıyan sayısız incecik liften oluştuğunu görürüz. Lifler arasında renk yoğunlaşması ya da lifli dokunun minimum noksanlığı pigment ve boşluğu yani enerji fazlalığı/yokluğu ve buna bağlı olarak da zihinsel ya da duygusal görünümün üstünlüğü anlamına gelir.
 
KİŞİLİK: Hareket onların temel öğesidir. Sezgiseldir, sevimli ve dost canlısıdır. Başkalarına karşı duyarlı ve dengelidir. Deneyim ve dokunma duyusu vasıtasıyla öğrenir. 
 
KARAKTER: Huzurlu ve uysaldır. Arabuluculuk yeteneği vardır. Dinginlik yayar. Grup halinde yaşamayı ve çalışmayı sever. Egemen olmaktan hoşlanmaz. Birarada olmayı teşvik eder. Toplumsal dokuyu oluşturan birimlerden biri olma arzusunu taşır.
 
KORKULARI: Akış tipi hata yapmaktan korkar. Başkalarına ya da kendine acı yaratabilecek ölçüdeki değişimlerden çekinir. 
 
ÇEKİM: Aşırı uç, kışkırtıcı
 
 
 
-ZİHİNSEL TİP ( MÜCEVHER ):
 
İRİS: Genellikle sık dokunun üzerinde fona kıyasla koyu renkli lekeler belirgindir. Bu leke ya da pigmentler az ya da çok büyük olabilir. Onlara mücevher denir.
 
KİŞİLİK: Düşünceye yönelik analitik doğa. Her duygu, algı ve sezgi düşünce eleğinden geçirilir. Büyük inceleme yeteneği vardır. Görüşü sayesinde en iyi şekilde öğrenir. 
 
KARAKTER: Düşünceli, kontrollü, soylu.. Son derece sınırlı ve denetimli davranışlar. Sözel iletişim yeteneği, liderlik hevesi. Mantıksal analiz uğruna bastırdığı üstün duyarlılık yeteneği.
 
KORKULARI: Kendini koyvermekten ve mahremiyetten korkar. Kendini savunmak için bilmediğini eleştirir. Genellikle anneye yakındır, babayla çatışmaya meyillidir. 
 
ÇEKİM: Duygusal tip
 
 
 
-DUYGUSAL TİP ( ÇİÇEK ):
 
İRİS: Karakteristik şeması bazı boşlukların varlığıdır. Renk seyreltik görünür. Gözün renk dokusunun bütünlüğünü bölen çiçek taç yaprakları gibi deliklerle oyulmuştur. Çukurların sayısı önemli değildir. Bu tanımlama için tek bir taç yaprağı yeter. Gene de bu çukurların sayısı arttıkça ve çukurlar yuvarlaştıkça çiçek mizacı daha kendiliğinden olma eğilimindedir.
 
KİŞİLİK: Duyarlı, duygusal, değişmeye meyilli. Hayata karşı empati ve heyecan duyar. Tercihen büyük hareketlerle ve gösterişli bir dille iletişim kurar. Dinleyerek daha iyi öğrenir. 
 
KARAKTER: Sosyal, neşeli, değişken. atılımları konusunda sebatkar olamayabilir.
 
KORKULARI: Yalnızlık, terk edilme. Anneyle çatışmalı ilişki yaşarken babaya yakınlaşmaya çalışır ama genelde o da mesafelidir. 
 
ÇEKİM: Zihinsel tip
 
 
 
-AŞIRI UÇ ( KIŞKIRTICI ):
 
İRİS: Aynı anda hem pigmentlerin hem de boşlukların varlığı söz konusudur. Her ikisinin de sayısı ve yaygınlığı önemli değildir. Tek bir leke ve çukur bir 'aşırı uç' irisin belirtisidir. çiçek ve  mücevherin tipik iki işaretinin varlığı aşırı uç tipte öteki iki tipin kişiliklerinin yükselen hatlarını hiddetle dönüştürür.
 
Kişilik: Hem düşünce hem de eylem alanında klasik kuralların sınırlarını aşan ve radikal biçimde eyleme geçmeye yönelik mizaç. İşte bu nedenle kışkırtıcı adını alır. Eylem ve sezgiyle öğrenir.
 
Karakter: Kışkırtıcı dinamik, asi, aşırı canlı ve her ne pahasına olursa olsun hedefini belirleyip kafasına koyan ve peşine düşen bir tiptir.
 
Seyahati, yeni şeyler öğrenmeyi sever, umutsuz vakalara kendini adamaya bayılır. Bu genellikle bir devrimci yaratır ya da asiler ve ezilmişler için bir dayanak noktası olur.
 
Enerji akımı düzenli değildir; kesik kesik ve şahlanma şeklinde ilerler. Bu kişinin, çelişkili, tahmin edilemez kişiliğine işaret eder. Daimi olarak içsel denge arayışında olan bu nedenle sürekli hareket halinde yaşayan, hayatları değişim işaretleri üzerine kurulu olan insanları tanımlar. Volkanik, dahi, yaratıcı bir zihne sahiptirler. 
 
Korkuları: Başarısızlıktan, başkalarının ona uygulayabileceği sınırlardan ve dış denetimden korkar. Bu durumu duygusal ilişkilerinde de yaşar. Mahremiyetten de korkar.
 
Çekim: Kinestetik tip
 
 
 
 
*Geçtiğimiz günlerde bir kitap** okudum. Bir öykünün içinde, beklenmedik bir biçimde karşıma çıkan bu bilgi ile karşılaştım; iridoloji ile.. Doğrusu konu çok ilgimi çekti ve benim gibi hisseden insanlar için kitabın bir bölümünden buraya minik bir giriş bırakmak istedim. 
 
**Yeniden doğmak için bir bitki çayı alır mıydınız? Donatella Rizzati
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 118
: 631
Kayıt tarihi
: 07.10.13
 
 

İnsanın kendinden bahsetmesi meselesi benim için zor konuların başında gelir. Bu anlamda söyleneb..