Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gözlerde kaşınma, sulanma

Gözlerde kaşınma, sulanma
 

Konjonktivit


Göz ile ilgili problemlerin en sık karşılaşılanıdır. Özellikle çocuklarda, hijyenden uzak yerlerde çalışanlarda ve tozlu ortamlarda bulunanlarda sık görülür. Bu aralar havaların bazen rüzgarlı, kuru ve tozlu olması vakaa sayısını arttırdı. Güneş ve rüzgarla havalanan toz bulutları biz farketmesek de gözlerimizi olması gerekenden daha fazla tahriş ediyor. Dış dünyayla temas halindeki gözümüzün tek koruyucusu olan göz yaşı, bir yere kadar gözümüzü korusa da ister istemez yetersiz kaldığı zamanlar oluyor!


Toz veya elimizle temas sonrası koruma bariyerini aşan faktörler (bakteriyel, viral mikroplar ya da allerjenler) göz üzerinde koruyucu bağışıklık sistemi elemanlarıyla karşılaşıyorlar. Ellerindeki tüm savaş aletleriyle savunmaya geçen askerciklerimizin salgıladıkları enzimler o bölgede sıcak bir hava yaratıyor! (Gözünüz deki ağrımının nedeni!) Vucudun gözü desteklemek için gönderdiği diğer birlikler ve ve bir an önce temizlenmesi için salgıladığı salgı gözünüzde kızarma ve sulanma yapar. Bu esnada aşırı derecede kaşıntı hissetmeniz normal... Sakın elinizi gözünüze götürüyüm demeyin! 1. Savaş düzenini bozabilirsiniz! 2. Elinizden gelebilecek mikroplar düşmanı daha güçlü kılabilir!
Göz kapaklarınız biraz şişmiş, gözünüz kızarmış, sulanmışken; korneaya bir zarar gelmemiştir. Görme ile ilgili bir problem yoktur. Bu semptomlara burun akıntısı ve kaşıntısı, hapşırma eşlik edebilir.


Yapmanız gereken şey çok basit: Öncelikle buna sebep olan şey ne ise, ondan uzak durmalısınız! Elinizi gözünüze götürmeyin. Soğuk kompresler yardımcı olabilir. Doktorunuzun tavsiye edeceği bir antihistaminik damla veya hap işinize çok yarayacaktır.

 
Toplam blog
: 68
: 4699
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Tıp doktoru ve iki senedir online sağlık danışma hizmeti veren  sitesinin yöneticisiyim. Sık ka..