Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Gözlük

Gözlük
 

Sarhoş gözlükleriyle alkolün olumsuz etkisine dikkat çekildi.(Sabahattin Gencal)


Mayıs Ayının ilk Cumartesi günü ile başlayan «Trafik Güvenliği ve Eğitim Haftası»nı unutmuşum. Gazete haberleri hatırlatıcı oldu. Rize valiliğinin ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin yaptırdığı etkinlikler de ilgi çekici oldu. Bu etkinliklerde “sarhoş gözlüğü” tanıtıldı. Bu gözlüğü takan birkaç futbolcunun penaltı atışları öğrencilerin ilgisini çekti. Alkolün sürücüler üzerindeki olumsuz etkisi çocuklara daha güzel anlatılamazdı. 

“Sarhoş gözlüğü” 10 yıldır Almanya’da kullanılıyor da yeni haberimiz oluyor. Ben uzak gözlüğü de kullanıyorum, yakın gözlüğü de. Sabit fikirliler için “at gözlüğü” deyişini de çok kullandık. “Hakeme gözlük” diye bağırdığımız da oldu. Üç boyutlu gösteren gözlük de takanlar oldu. Ama “sarhoş gözlüğü” yaygın olmadı. 

Bundan sonra “sarhoş gözlüğü” deyişini kullanıma açılır mı? 

İnsanın, her aklına geleni yazması doğru değil; ancak bu defa yazmadan edemeyeceğim: 

Trafik sorunları var da siyaset trafiği yok mu? Siyaset trafiği sorunlarını daha iyi kavratabilmek için “siyasetçi gözlüğü” icat edilir mi? 

İlkin şunu belirteyim, her zaman demişimdir. Siyasetçiler minnet duyulacak insanlardır. Zamanını, emeğini, tecrübesini toplum için harcıyor. Kendilerini topluma adıyorlar. Onun için kendilerine ne kadar minnet duysak azdır. 

Ben siyasetçinin imajini bozan kişileri konu ediniyorum. 

Bir siyasetçi gözlüğü olsa da taksak siyasetçilerin bizi nasıl gördüğünü daha iyi anlardık. Ciddet merak ediyorum. Seçim meydanlarındaki kürsülere çıkanlar o muazzam kalabalığı nasıl görüyorlar? Bizi ne zannediyorlar da öylesine şeylerden söz ediyorlar. 

Şimdiye kadar siyasete uzaktan yakından ilgim olmadı, olamadı. Bu yaşımdan sonra da olmayacağı kesin. Ama nedense sarhoş gözlüğüne ilgi duyan çocuklar gibi hiç olmayan “siyasetçi gözlüğü”nü merak ettim. 

Buluşların anası meraktır. Bu yazımdan sonra bakarsınız bazı komedi sanatçıları siyasetçi gözlüğünü icat ediverir. Bu gerçekleşse argolardan, kırıcı üsluptan bir nebze kurtulmuş olurduk.”Siyasette ince nüktelere, faydalı hicve evet; kaba üsluba, kara mizaha hayır.” diyoruz. Diyoruz; ama demekle de olmuyor. Çoklarının siyasette üslup konusundaki yazısını, konuşmasını okuyoruz, dinliyoruz. Ama değişen bir şey olmuyor. “Siyasetçi gözlükleri” ile temsiller verilse daha etkili olur muydu?. Siyasetçi üslubu eğitim haftasına gerek yok. “Siyasetçi gözlüğü” üzerinde düşünün yeter. 

Sabahattin Gencal, Başiskele-Kocaeli, 12. 05. 2011 

 
Toplam blog
: 181
: 635
Kayıt tarihi
: 29.03.11
 
 

1943'te Trabzonda doğdu. Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen okulunu bitirdikten sonra girdiği Bursa Eğ..