Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '18

 
Kategori
Güncel
 

Gözyaşları, Çeşitleri ve Etkileri Üzerine

Gözyaşları, Çeşitleri ve Etkileri Üzerine
 

Ağlamanın Gücü Üzerine

Önce derin bir üzüntü, hıçkıra hıçkıra şöyle bir ağlayacaksın. Ama gerçekten ağlayacaksın. Yalandan değil, gözyaşı dökmek ağlamak farklı şeyler…

***

Gözyaşının rahatlatıcı bir etkisinin olduğunu tecrübe etmeyen yoktur herhalde. Kimisi gözyaşlarını zayıflık olarak algıladığı için ağladığını göstermek istemez. Bu da daha da şiddetli strese neden olur. Kimisi de üzüntülü halinde ağlar. Kim ne derse desin bu işin de en çok tadını çıkaranlar, çocuklar ve de deliler ya da dışarıdan birinin ne düşündüğünü umursamayan veya umursayacak bilinçte olmayanlar olsa gerek…

YeniŞafak gazetesindeki bir habere göre; Japonya'da ilginç bir olay yaşanıyor. 43 yaşındaki Hidefumi Yoshida, 'gözyaşı öğretmeni' olarak 5.5 yıldır ülke çapında, psikolojik sağlığın korunması ve stresten kurtulmanın yolları için nasıl ağlanacağını öğretiyor. Japonya'da okul ve iş yerlerinde stresten kurtulmak ve psikolojinin korunması için öğrenci ve çalışanlar ağlamaya teşvik ediliyor. Uzmanlar, mutluluk veya üzüntüden kaynaklı gözyaşlarının, otonom sinir sistemini rahatlattığını düşünüyor. Eski bir lise öğretmeni olan 43 yaşındaki Hidefumi Yoshida, 'gözyaşı öğretmeni' olarak 5.5 yıldır ülke çapındaki okul ve işyerlerinde insanlara ağlamanın faydalarını keşfetmeleri için dersler veriyor. (16 Ekim 2018)

***

Şüphesiz kendi hayatında da ağlamanın rahatlatıcılığını kendileri deneyenler olmuştur. Hıçkırıklarla ağladıktan sonra hemen her bebek rahatlar derin bir uykuya dalar, terler.

Eski zamanlarda ölüler için ağlayıcılık mesleği varmış. Bu mesleğin fiilen bazı bölgelerde devam ettiğini, bunun bir meslek olduğunu duyuyoruz. Bir nevi maçtaki amigolar gibi usulüne göre ağlama sanatı.

Ağlama aslında bizim kültürümüze pek de uzak değildir. On beşlilerine türkü yakan, kınalı koçlar gibi evladını asker ocağına gönderen, asırlarca savaşmış bir milletin en iyi bildiği şeylerden biridir ağlamak. Ağlayan biri bir erkek olura, bir baba olursa kadının ağlamasından daha etkili bir intiba uyandırır toplumda.

Bazı bölgelerde dilenciliğin özellikle geçerli olduğu bölgelerde eski zamanlarda sesleri iyi olanlar acıklı sesleri olanlara biraz duayla karışık ağlama dersleri verilirmiş. Yanık yanık içe işleyen ilahilerle birlikte söylenen dualarla istenen üç-beş kuruş ihsana kim hayır diyebilirmiş ki? Aynı bölgelerde yetenekli olanlar daha sesi tiz ve net çıkanları ise aileler medreselere ders almaları için teşvik ederler, sesi daha acıklı çıkanları ise bu sesle imam olunmaz, bu da bari dilenci olsun diye yetiştirilen çocukların olduğunu eskiden büyükler anlatırlardı. Bu eğitim kim bilir belki de devam ediyordur.  Herkes tutturmuş bir yol, yol geçim yolu. Hile olmasa iyi olurdu da hilesiz sahne sanatı olur mu?

Gözyaşı acının ıslak imzasıdır.
Gözyaşını değil de ağlatanı silmeli insan.
Gözyaşları olana, ne mutlu!
Goethe

Gözyaşları, ıstırabın sessiz sözleridir. Voltaire

En çabuk kuruyan, gözyaşıdır. Cicero

Gözyaşı, kalp de olan ateşe delildir. Zunnun-i Mısri

Gözyaşları ile demiri bile eritebilirsiniz. Ovidius

En kıymetli gözyaşları, aşka vergidir. Alfred de Musset

Hepimiz kahkahalarımızı gözyaşlarımızla öderiz.
Kalp, yalnız gözyaşı ile yıkanır ve temizlenir.
İbnurrahmi

İçteki kiri; su değil, ancak gözyaşı yıkar. Mevlâna

Gözyaşının rahatlatıcı etkisinin birçok rahatlatıcıdan daha etkili olduğunu savunan uzmanlar uyarıyor: Her şeyin sahtesi olduğu gibi gözyaşlarının da sahtesine aldanmayın

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..