Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '16

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Grafoloji

Grafoloji
 

GRAFOLOJİ


Grafoloji nedir?

Grafoloji (Graphlogy)  sözcüğü Yunanca’ da ‘‘yazı ve bilim’’ kökünden gelen bir kelime olup, Türkçe karşılığı olarak "yazıbilim" diyebiliriz.Ne bir fal ne bir medyum değildir. Yazı da bir jesttir. Ancak bu jestle öteki jestler arasında bir bakıma ayrılık vardır: Çünkü bütün öteki jestlerin ancak birkaç saniyelik ömürleri vardır. Yazınınki böyle değildir. Yazı-Resim: Üslûp, fotoğraf gibi-kalıcıdır.

Grafoloji Amacı nedir?

Kişinin kendi el yazısıyla yazdığı bir yazıyı inceleyerek o kişinin karakteri, sağlığı, kişilik özellikleri gibi birçok özelliği hakkında bilgi edinmektir.Eldeki verileri değerlendirerek sonuçlara varır. Gerekli verilerin hepsi kişinin el yazısında bulunur.

Grafoloji  Tarihçe

MÖ 4000 yıla Çinlilere kadar gidiyor,en çok 18 yüzyıl da İtalya’da yayılmaya başlamıştır,şuan Avrupa’da Fransızlar ve İtalyanlar fazlasıyla kullanmaktalar. Yakın zamanda İtalya’da Grafoloji üzerine bir üniversite kuruldu. Ayrıca İsrail ve Rusya’da şuan aktif olarak kullanmaktalar.

Grafolojinin kimliklendirme

Yazmak dikkat, bellek, sözel düşünme, konuşma, okuma ve hayal gücü gibi beyinde pek çok merkezin kompleks etkide bulunduğu bir olaydır. Beynin bölgeleri arasındaki sinirsel iletişim ile hareket planlanır. Harfler bellekten çağrılır ve kol sayesinde el ile yazıya dökülür. Yazı becerisi arttıkça bu faaliyet otomatikleşir, kalıplaşır. Bu kalıplar yazı alışkanlıklarını ortaya çıkarır. Yazının bireyselliği bu kalıplardan gelir. Bu bilinçsizce yapılan bir faaliyettir.  Kısacası el yazınız beyninizin, ruhunuzun, duygularınızın resmidir’ diye biliriz. EEG’ nin sistemiyle aynı olup beyin sinyallerinin kagıda aktarılması ile bir nevi Kalpten yansımadır.

Grafoloji Ne Amaçla Kullanılır?

İnsan Kaynakları, Adli Vakalar, Karakter Analizi

Grafoloji’den Kimler faydalanmalı?

Sağlık sorunlarının ortaya çıkarılmasında, Arkadaşlıkta ve evlilikte, İş yaşamında, Hastalık teşhisinde, Özellikle kanser hastalığının erken teşhisinde büyük yararları olduğu tıp çevrelerince kabul edilmiş durumda, Güvenilir arkadaşlıklar ya da yaşam boyu birliktelikler kurabilmek, İş yaşamında (büyük ortaklıklar, firma içi terfiler, eleman alımları) yazı analizi sonuçlarını dikkate alıyor.

Yazıda benzerlik ve farklılıklar

Benzerlikler; bir kültürde ortak dil ve alfabe kullanılması, 7 yaşından itibaren benzer eğitmenlerden ders alınması aynı toplumdaki bireylerde benzer özellikleri gösterecek nitelikte yazı yazmaya neden olur.

Yazının bilinen harf karakterleriyle yazılmış olmasına rağmen, bazı harf karakterlerinin birden fazla şekilde tersim edilme( resmetme) özelliğinin olması,  benzemezlik özelliğinin olmasından kaynaklanmaktadır.

Benim el yazım her gün değişir! Diyenlere…

Şuan yazacağınız yazı ile iki saat sonra yazacağınız yazı arasında kesinlikle fark vardır diyenler için;

Genel kişilik özellikleri değişmez ama duygusal değişiklikler harflere yansır. İnsanların ses tonları, parmak izleri nasıl kişiye özel ve benzersiz ise ,el yazıları da kişiye özeldir. Ve sorunlarımızın çözümü genelde kendi içimizde gizlidir.

Yazı incelemesi için ne gerekir ?

Yazının kalitesi ve miktarı arttıkça daha iyi sonuç alınır, en kısa bir yazı bile birçok bilgi sağlar ama en iyi sonuçlar detaylı incelemelere olanak verecek uzun metinlerle alınır.

Bir dizi mektup ya da bir defter vs. gibi uzun bir zaman dilimi içinde yazılmış bir seri yazı kişi hakkındaki tüm bilgilerin açığa çıkmasını sağlar.

Her zaman mürekkepli kalemle yazılan yazılar kurşun kalemle yazılanlardan çok daha fazla ve net bilgi verir.

METODOLOJİSİ

Tam analiz yaklaşık 1 yıl sürebilir, Normal bir analiz Yaklaşık 5-6 saat sürüyor, İdeali en az 5 sayfada bakılır, Yazıda Mesafe, Eğim, Kenar mesafesi, Boyut, Baskı, L, T, H harflerindeki sırlar, G, Y, P harflerindeki sırlar gibi bir çok konuda inceleme yapılarak analiz yapılır.

 
Toplam blog
: 5
: 353
Kayıt tarihi
: 24.08.15
 
 

Eğitim Konularımız: Nöromarketing, Algı Yönetimi, Subliminal Mesajlar, Sosyal Medya Pazarlama, St..