Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '09

 
Kategori
Sinema
 

Gran Torino: Yaşam, ölüm ve insana dair yine bir Clint Eastwood klasiği

Gran Torino: Yaşam, ölüm ve insana dair yine bir Clint Eastwood klasiği
 

Insan secerken de hata yapar bazi zamanlar. Esini, arkadaslarini ve cocuklarini yetistirme bicimini. Bu hatalarin arasinda yalnizlastikca acimasizlasmaya da baslar. Acimasizlasmak zorunda hisseder kendini; cunku insanlarla yapilan her girisim, icine gommek zorunda hissettigi kirginliklara yol acar. Kirginliklar disa vurulan sert sozlerle bastirilir; insanlardan ancak bu sekilde uzak kalinir. Kirilmak bu bicimde en aza indirgenir.

Bir de olumun soguk yuzuyle yasamak, hayati ve hayati yasayan insanlari yasama gerceginden cok uzaklasma sanrisina yol acar. Hayat o kadar acimasizdir ki; sanki onun tek isi almaktir. Hayat comert davranmayi bilmez, her zaman bir seyler goturur. O nedenle aslolan olumdur ve yasam adina soylenen her umut dolu soz aslinda yasamin farkinda bile olmayan insanlarin palavralaridir.

Yine de korkunctur insan oldurmek; ya da insani olurken gormek.

Bu kadar sahte insanin arasinda tek dost sanki kapinin onunde duran bir kopektir; hep kabullenen, hep dostlugunu sunan. Yillarca yalnizligi ogrenmeye calissa da insan, yine de kirilir bir huzur evi teklifi karsisinda. Sen hic ogretemedigini bilsen de biraz ictenlik gormek istersin ne de olsa kendi oz evladindan. Yine de umit vardir cunku derinlerde bir yerlerde insana dair.

Bir gun tesadufen siddet iyi bir ise yarar. Yasamin insanla ilgili olan guzel yanlari ortaya cikar; paylasmak, ilgi, umursamak gibi insanca ve icten kavramlar. Sen benim umrumdasin diyebilme israri, olumun soguk sesini yavas yavas sicak bir melodiye donusturur ve kendi halinde iyi kalmayi secen kucuk bir cocuk ile kendi halinde iyi ama vazgecmis kalmayi secen yasli bir adami biraz tedirgin ama samimi bir dostluga tasir.

Cocuk kendini tanimayi ve kendi olmayi ogrenirken, yasli adam kotulugu iyilikle yenmeyi ogrenir. Belki kendini tasiyamadigi, belki de kendine layik olanin boyle guzel bir olum olduguna karar verdigi icin, yasamin, olumun ve insanligin adaletini, karsiliksiz seven bir aileye kendini feda ederek, yasamina son verir.

Ertesi aksam ustu, Gran Torino’nun yeni sahibi, kotulugun aslinda cesaret, iyilik ve erdemle yok edilebildigini anlamis ve kendisine bunu ogreten yasli dostuna gulumseyerek tesekkur etmisti…

Yasli adam da yalniz degildi artik; cunku insani yalniz yapan olum gercegi degil, hayati olmek kadar soguk ve vahsi gorme yanilgisiydi ve o olmeden once hayati gercekten gorebilmisti.

Insan inandigi, vazgecmedigi ve iyiligi paylastigi surece buyuk ve isiltilidir tipki Gran Torino gibi.

Mutlaka izlenmeli listesinde guzel bir film. Clint Eastwood, yasamin kucuk ayrintilarini dokunakli bir bicimde devlestirmis.

 
Toplam blog
: 28
: 687
Kayıt tarihi
: 09.02.09
 
 

Hikayemin bas kahramani benim. Uzak ulkeler, yepyeni dusler pesinde kosan ve bunu yasam tarzi haline..