Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '16

 
Kategori
Dekorasyon
 

Great Gatsby’den, Günümüze “Art Deco” Uyarlaması

Great Gatsby’den, Günümüze “Art Deco” Uyarlaması
 

Great Gatsby’den, Günümüze “Art Deco” Uyarlaması


 
Sevgili Milliyet okurları, 
 
Bugün, kulak aşinalığınızın olduğu “art deco” uygulamasını, Great Gatsby ile arasında ki ilişkiyi, inşaatta ki yerini ve birkaç adımda yapılan kolay bir art deco uygulamasını, inceleyeceğiz.
 
Bir Tutam Modernizm, 
Bir Tutam Kübizm, 
Biraz da Eski Mısır,
Ve Karşınızda, “Art Deco” …
 
Art Deco, 1920’li yılların Avrupasın’da geometrik çizgiler, zigzag ve dairesel tarzı seçmiş bireyselci sanat ve süsleme akımıdır. 
 
Doğuşu, tabi ki sanat denilince akla gelen ilk yer, Fransa’dır.
İnşaatta, mimaride, iç tasarımda, gelişen Art Deco, daha sonra ABD de etkili olmuştur. 
 
 
The Great Gatsby, Art Deco İlişkisi
 
The Great Gatsby, 1925 tarihli F. Scott Fitzgerald romanından sinemaya uyarlanmış bir filmdir. 
Yönetmenliğini Baz Luhrmann yapmıştır. 
Başrollerinde ise Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Isla Fisher ve Jason Clarke yer almaktadır. 
Art deco ile bağlantısı ise, Gatsby’nin lükste sınır tanımayan “art deco” tarzı evi, daha doğrusu şatosudur. The Great Gatsby filmi, Oscar alarak başarısını taçlandırmış ve “art deco” tarzının küllerinden doğmasını da sağlamıştır.
 
 
Modern Art Deco Tarzı
 
The Great Gatsby filmi, 1920’ler de geçmektedir, dolayısıyla günümüz tasarımlarına yüzde yüz uyumlu değildir. Dolayısıyla eskiden bugüne, lüksünü ve kalitesini kaybetmemiştir ama zamana uyup değişmiştir.
Günümüze bakıldığında, art deco tarzı eskisine göre daha maskulen izler taşımaktadır ve koca şatolarda değil de, günümüze uygun daha minimal mekânlarda uygulanmaktadır. 
 
Teknolojinin hızla yükselen ivmesi, malzeme kalitesinin ve çeşitliliğinin artması ile günümüzde çok şık art deco tasarımlar ortaya çıkmaktadır. İ
nsanoğlunun, hayal ettiği tüm ürünleri somuta dökebilmesiyle inşaatta ve mimaride dolayısıyla art deco uygulamalarında da dev adımlar atılmıştır.
 
Bohemlikle, modernlik, biraz da geleneksellik arasında kalmış olan art deco, adından da anlaşılacağı gibi uygulandığı mekânı küçük bir sanat galerisine çevirmektedir. Duvardan zemine, perdelerden aksesuarlara, heykellerden halılara kadar, sergilenen her ürün özenle seçilmiş sanat eserleri gibidir.
 
Art deco, diğer stil önerilerine göre maliyetlidir, ama uygulamadan sonra herkesi kendisine hayran bırakacak ve insanlar arasında tarzınız konuşulacaktır.
 
 
Art Deco Uygulaması
 
 
Art deco, daha çok geometrik formlar ve aerodinamik tasarım akımıdır. Dolayısıyla çok fazla kıvrımlı imgelere yer vermemeniz gerekmektedir.
Gotik süslemeleri, daireleri, üçgenleri, oval köşeleri, keskin dikey çizgileri kullanmanızda yarar vardır. 
Art deco, lüksü sever ama abartıyı değil, kaliteli malzemeler kullanarak, büyük paralar harcadığınızı hissettirebilirsiniz. 
 
Varoluşunda rengi seven bir akımdır, ama günümüz kombinasyonların da pek fazla renkli örnekler görülmemektedir. Ana temanız Art Deco da siyah ve beyaz olmalıdır.
 
 
Art deco tarzında bir salon tasarlamak isterseniz, aşağıda ki adımlardan yararlanabilirsiniz.
 
 
1-Zemin ve Duvar,
 
İhtişamlı ve soğuk bir dekorasyon tarzı olan art deco stilinde, zemininizde, geometrik desenlere sahip parlak mermer, seramik ve granitler kullanmalısınız.  
Kullanacağınız seramiğin parlak olmasına özen göstermelisiniz.
Üzerinde 1920 ruhu olan tasarımlar tercih etmelisiniz. Ya da geometrik şekiller olan seramikleri de kullanbilirsiniz. Vitra da çok güzel örnekler var. 
 
Duvarınızda ise yine keskin çizgilere sahip duvar kâğıtları kullanmalısınız.
Duvar kâğıdı sevmeyenler, duvarlarını beyaza boyatıp, tablolarla hareketlendirebilirler.
Bembeyaz bir görüntü istemeyenler ise, kolon ve kirişleri füme benzeri renklere boyatıp, soğuk atmosferi bozmamış olacaktır.
Eğer otel lobisi veya mağaza dizayn ediyorsanız, duvarları geometrik şekilli parlak fayanslarla da kaplayabilirsiniz.
 
Duvar kâğıdı ve boya malzemelerine koçtaşta bulabilirsiniz. Fakat bir mimar veya mühendisle çalışmanız durumunda daha nitelikli sonuçlar ortaya çıkaracaktır.
 
 
2-Mobilya, Halı ve Aksesuar,
 
Siyah, beyaz parlak lake veya koyu renk ahşap mobilyalar tercih etmelisiniz.
Art deco tarzı istiyorsanız açık renk (açık kahve) mobilyalardan kaçınmalısınız.
Deri ve kadife gibi karakteristik kumaşlar ile imal edilmiş koyu renk koltuklar, üzeri dore ve gümüş işlemeli saten parlak yastıklar ile soğukluk, sadelik ve lüksün birleşimini yansıtabilirsiniz.
Lazzoni mobilya da koltuk ve beyaz lake sade “art deco” mobilyaları bulabilirsiniz.
 
Halıda da keskin çizgilere sahip siyah-beyaz tonlarda seçimler yapmalısınız.
Zebralar çok kullanılsa da biraz farklı modeller kullanmanız tarzınızı yansıtacaktır. Hatta daha farklı tasarımlar için biraz cesur olup halı yerine hayvan postu kullanabilirsiniz. Eğer hayvan severseniz imitasyon ürünleri tercih edebilirsiniz. 
 
Parlak krom ayaklı cam masalar, art deco tasarımının tamamlayıcı ürünüdür. Küçükte olsa krom ayaklı cam bir masa tercih etmelisiniz.
 
Aksesuarlara gelince, duvarları beyaza boyadıysanız, kesinlikle siyah çerçeveli, siyah-beyaz resimler veya tam tersi siyah ağırlıklı duvar kâğıdı tercih ettiyseniz, beyaz çerçeveli, siyah-beyaz resimler kullanmalısınız.
Art deco akımının özelliklerinden biri de parlak aksesuarlar ve aynalardır, mekânın her yerine parlak krom, çelik aksesuarlar, metalik sanat eserleri ve aynalar koyabilirsiniz. Paşabahçe ve Mudo mağazalarında bu ürünlerden çok fazla çeşit bulabilirsiniz.
 
 
3-Aydınlatma,
 
Lüks denilince akla ilk gelen şey ışıltıdır, dolayısıyla her yerde aydınlatma kullanmalısınız. Kullandığınız aydınlatma elemanları asla ahşap barındırmamalı çünkü kahverengi ahşap rengi ortama sıcak bir hava vereceğinden tasarımımızı art deco’dan uzaklaştıracaktır. 
Parlak krom ve pirinç metal avizeler, siyah aplikler ve abajurlar kullanmak art deco çizgisinde kalmanızı sağlayacaktır.
 
Öneri: Sonbahara girmişken filmi izlemeyenler, DVD’sini alıp, The Great Gatsby filmini mutlaka izleyin. 
 
 
Herkese sağlıklı, mutlu günler diliyorum.
 
Süleyman Fatih KURUÇ    /  İnşaat Mühendisi / Proje Uygulama Uzmanı
 
İnstagram  : /sf_kuruc
                     :  /limondekor
Facebook   : /suleymankuruc 
                      :  / limondekor
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 16
: 139
Kayıt tarihi
: 08.09.16
 
 

İnşaat Mühendisi / Tasarım Uygulama Uzmanı ..