Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '09

 
Kategori
Haber
 

Grev Demokratik Açılımın Testidir.

Grev Demokratik Açılımın Testidir.
 

gazetevatan.com


Söylem; "açılım herkes için demokratik ve milli birlik açılımıdır" deniyor. O halde memurların da sorunları var ve bunu demokratik olarak dile getirip uygulamaya tepkilerini koyuyorlar. Bu durum bir bakıma açılım kapsamını ortaya koymak için bir testtir.

Demeye kalmadı ilk tepki Sayın Başbakan'dan geldi: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, memurların grev hakkı istemiyle iş bırakma eylemiyle ilgili olarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu, hukuk devletinin içerisinde memurların da, işçilerin de hukuki olan haklarını rahatlıkla kullanabileceğini söylemiş ve ''Ama yasal olmayan bir hak herhalde olamaz. Yapılacak olan iş de yasal bir iş değildir. O zamanda tabii neticesine katlanırlar. Ancak bunu söylemek durumumdayım. Biz her şeyi masada konuşarak, görüşerek halletmek durumundayız. Masada konuşulan, görüşülen neyse biz de hükümet olarak bu adımları atarız'' demişti. (1)

"Ak Parti genel başkan yardımcısı Hüseyin Çelik memur eylemine sert tepki gösterdi" (gazetevatan.com)(3)

Ve hak arama demokratik eylemi ne fiili tepkiler de gözüktü:

"Bazı göstericiler polisin müdahale sırasında kullandığı biber gazından etkilendi."

"Türkiye Kamu-Sen ve KESK’in çağrısıyla yapılan memurların "uyarı grevi"ne destek veren bir gruba, polis müdahale etti." (1)

"Ellerinde ÖDP, Öğrenci Kollektifleri ve Sosyalist Parti bayrakları taşıyan bir grup, Ziya Gökalp Caddesi SSK İş Hanı önündeki üst geçite çıkmak
istedi. Polisin izin vermemesi üzerine göstericilerle polis arasında arbede yaşandı." (1)

Oysa işçiler ne diyor:

"Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türkiye genelinde yapılan iş bırakma eylemiyle ilgili, "Siyasi iradenin meydanlardan gelen sese kulak vermesini ve bu eylemde gerekli dersi çıkararak bir an önce kamu görevlilerine toplu sözleşme ve grev hakkı tanıyan düzenlemeyi hayata geçirmesini bekliyoruz" dedi.
Akyıldız, Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, bugün memurların insanca bir yaşam, toplu sözleşme ve grev hakkı ve tüm milletin geleceği için ayağa kalktığını söyledi." (2) Kendilerine meydanları gösterenlerin meydanlardan gelen sese kulak vermek zorunda olduğunu dile getiren Akyıldız, "Siyasi iradenin meydanlardan gelen sese kulak vermesini ve bu eylemde gerekli dersi çıkararak bir an önce kamu görevlilerine toplu sözleşme ve grev hakkı tanıyan düzenlemeyi hayata geçirmesini bekliyoruz" dedi.(2)

16.12.2009 tarihi itibariyle grev eylemine katılan TCDD den 9 çalışan işten uzaklaştırılmış bunu protesto için dayanışma eylemi yapanlardan 30 çalışan daha işten el çektirilmiştir. Bu durumda demokrasi havarisi kesilenlerin test sonucunu siz değerlendirin.

1) http://www.milliyet.com.tr/Yasam/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1166220&Date=25.11.2009&b=Memur is birakti hayat durdu&KategoriID=15

2) http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=966152&Date=25.11.2009&CategoryID=77

3) http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Memur_is_birakti_hayat_durdu&tarih=25.11.2009&Newsid=272760&Categoryid=1

Daha fazlası için: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/13036765.asp?gid=229

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..