Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '19

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Grip Aşısı

Grip olarak adlandırılan bulaşıcı hastalık virüslerin neden olduğu bir hastalıktır ve genellikle sonbahar sonu ile ilkbahar arası sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle mevsimsel grip olarak da adlandırılır. Grip hastalığı sıklıkla nezle ile karıştırılmaktadır. Grip hastalığı nezleye göre daha ağır geçer. Hastalık ani başlar. Yüksek derecede ateş, şiddetli öksürük, belirgin baş ağrısı, yaygın kas ağrısı, 2-3 hafta süren kırgınlık ve halsizlik daha şiddetli görülürken; nezlede burun akıntısı, boğaz ağrısı ve hapşırma ön plandadır.

 Grip hastalığı damlacıklar aracılığıyla yayılır.  Bu yayılım, öksürme ya da hapşırma ile 1-2 metre mesafeye kadar ilerleyebilen damlacıkların solunum yollarına bulaşması, ya da tokalaşma, öpüşme ya da virüsün eller aracılığı  ile göze bulaşmasıyla gelişir. Bulaşma ile hastalığın ortaya çıkması arasındaki süre 3 gün kadardır. Virüsler kapı kolu, masa, bardak gibi yüzeylerde 2-8 saat kadar canlı kalabilmektedirler. Hasta kişiler belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 1. haftasına kadar bulaştırıcı olabilmektedir.

Özellikle risk altında olan bireyler şunlardır:
-          İki yaş altındaki çocuklar
-          Kalp romatizması nedeniyle aspirin kullanmak durumunda kalanlar (6ay-18 yaş arası)
-          Şeker hastaları
-          Kronik solunum yolu hastaları
-          Kronik böbrek yetmezliği hastaları
-          Kalp damar hastalığı olanlar
-          Bağışıklığı baskılanmış olanlar (örn. kanser hastaları, kronik kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı  ilaç kullananlar vb.)
-          65 yaş ve üzeri olanlar
-          Huzurevi ve bakımevi sakinleri
-          Çok aşırı kilolu  (morbid obez) olanlar
-          Gebeler
-          Mesleki maruziyet riski olanlar

Aşların yapılamayacağı durumlar da bulunmaktadır:
-          Altı aylıktan  küçük bebekler
-          Guillain-Barré sendromu (sinir ucu iltihabı) olanlar
-          Yumurta alerjisi (bazı aşılarda) ya da aşıya karşı alerjisi olanlarda
-          Gebeliğinin ilk üç ayında olanlar

Aşılamanın etkisi iki-dört hafta içerisinde gerçekleşeceği için aşının zamanında yapılması önerilir. Bu nedenle Ekim-Kasım aylarında aşılama yapılmalıdır. Aşılamayı ihmal etmiş olan bireyler Mart ayının sonuna kadar aşılanabilmektedir.

Aşının kendisinin zararlı olabileceğine dair endişeler ise yersizdir. Aşı canlı aşı olmadığı için hastalık bulaştırma riski yoktur. Ancak aşı birkaç gün süren halsizlik, kırgınlık yapabilir ya da buna benzer hafif bulgular yapabilmektedir.

Gripten korunmada en etkin yöntem aşıdır.  Grip aşısı altmış yıldan beri güvenli kullanılan bir aşıdır. Özellikle yaşlı bireylerde aşının koruyuculuğu düşük olmasına rağmen gribin komplikasyonlarını önlediği gösterilmiştir.

Bunun dışında gripten korunmanın diğer bir yolu ise kişisel hijyen kurallarına uyulmasıdır. El temizliği son derece önemlidir. Hastanın temas ettiği ortak kullanım alanları sık sık temizlenmeli (deterjan ve çamaşır suyu gibi maddelerle) ve kapalı ortamlar havalandırılmalıdır. Kalabalık ortamlardan uzak durulmalı, gerektiğinde toplu yerlerde maske takılmalıdır. Hasta bireyler ile yakın temas kurulmamalıdır.  Hastanın kişisel eşyaları, havlusu, çamaşırları başkası tarafından kullanılmamalıdır.

 

 
Toplam blog
: 38
: 84
Kayıt tarihi
: 25.03.19
 
 

Prof. Dr. Hakan YAMAN, Aile Hekimliği Uzmanı ..