Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '06

 
Kategori
Sağlık
 

Grip kapıda sizi bekliyor...

Grip aşısı olmanın tam zamanı... Çünkü Grip değişken , puslu , soğuk havayı sever.. Yani bu günleri ,tam sonbaharın başlangıcını… Hava bir gün yaz gibi , diğer gün yağmurlu ,soğuk, kış gibi olduğu zaman,işte bu dengesizlikler vücudunuzu şaşırtır bu da grip virüsüne yarar. Bu havalarda her an , her yerde karşınıza çıkar size sevimsiz merhaba der… Bu günler tam zamanı diyoruz , zira her geçen gün gribe yakalanma riskiniz artıyor ,kış geldi kapımızda… Ayrıca şunu bilmeniz gerekir ki ,aşı olduktan sonra ki 15 günde vücuda ki antikorlar tam olarak faaliyete geçmediği için bu zaman içinde bulaşma riskiniz devam ediyor demektir..

Aşı olmak için acele edin dememizin sebebini , açıkladım zannederim.. Birde işiniz gereği sürekli insan içinde ise , kapalı alanlarda çalışıyorsanız,dolmuşta , tobüste , çalıştığınız dairede , bankada tehlike altındasınız..Grip virüsü kapmış veya grip hastalığı geçirenlerin size bir metre yaklaşması hastalığın bulaşması için yeterlidir..

Grip bilhassa yaşlı insanlar da ve çocuklarda tehlikeli bir hastalıktır..Genç ,sağlıklı ve bilhassa insanlarla fazla temasta olmayanlar yaptırmayabilir..Çünkü yakalansalar da bu hastalık bu kişilerde yıpratıcı etki yaratmıyor..Ama bu hastalıktan korunmak için her yıl bir kere aşı olmanız yeterli.Bu aşıda kolayca yapıldığı için biz hekimler yaptırmakta yarar var diyoruz…

Grip aşısı hemen hemen grip olmamanın garantisi…Bu virüsün çok değişken olmasına rağmen , Dünya Sağlık Örgütü her yıl yaptığı araştırmalara göre bu aşının içeriğini değiştiriyor.Sebep ; Bu virüs her sene değişime uğrayarak karşımıza çıkabiliyor..Dünya Sağlık Örgütü de salgın olasılığını göz önüne alarak, en etkin virüse yönelik bir aşı hazırlıyor.. Bunun için bir yıl önceki aşıyla vücudunuz da oluşan antikorlar ,bu yeni virüs karşısında etkili olmayabiliyor…

Bunun için her yıl yeniden aşı olun diyoruz… Aşının soğuk zincirin olması ,böyle saklanması ve hangi bölgeye yapılacağı da önem taşıyor ,,Aşının buz dolabında yan raflarda bekletilmesi gerekir... Enjeksiyondan iki dakika önce buz dolabından çıkarılıp ,oda sıcaklığında avuç içinde bekletilmesiyle enjeksiyon kolaylaşır… Yapılacağı yer de kolunuza , tam çiçek aşısının yanına olmalıdır.Zira kolun daha alt kısımlarına aşı yapılırsa ağrı – şişme artabilir..* 60 yaş üstü kişiler , Kalp –damar sistemi , akciğer ,Böbrek hastaları. Diyabetliler. * Bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler.

Kanser hastaları , organ ve kemik iliği nakli yapılanlar. · Uzun süreli kortizon ve Aspirin tedavisi görenler … Bunlar birinci derecede risk grubudur.. Daha sonra gelenler ;· Bunlarla yakın temas ta olanlar.. Sağlık personeli ( Hekimler – Hemşireler )

· Sık sık seyahat edenler. Öğretmenler ,askerler ,sporcular, fabrika gibi iş yerleri..

Kimler olmamalı derseniz ; * Hamileler - 6 aydan küçük bebekler..

· Yumurta ve tavuk proteinine alerjisi olanlar.

· 38 derecenin üstünde ateşi olanlar..

İşte size bildiğimiz kadarıyla Grip ve aşının yararlarını anlattık.

Hemen gidin aşınızı yaptırın.. Yoksa günlerce salya sümük yatarsınız..

Kısaca bizden söylemesi.. Sağlıklı günler dileğiyle……

 
Toplam blog
: 453
: 1059
Kayıt tarihi
: 24.07.06
 
 

1933 Kayseri'de doğdum. Kayseri Lisesi Ankara Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Diş Heki..