Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Grip ve soğuk algınlığında beslenme önerileri

Geçirmiş olduğumuz bu soğuk kış günlerinde etrafınızda bir çok gribal enfeksiyon veya soğuk algınlığından muzdarip pek çok kişi görürsünüz. Bu yüzden bugünlerde her zamankinden daha fazla bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, hastalıklardan korunmak ve hastalığımızı iyileştirmeye yardımcı olması açısından besinlerin iyileştirici yani şifa gücünün farkına varmak sağlığımıza yapacağımız en güzel yatırımlardandır.

Tabii ki, doğru beslenmek sağlığı korumak için gereklidir ancak; doğru besinler vücudumuzun grip belirti ve komplikasyonlarına karşı verdiği mücadelede size daha hızlı bir iyileşme, koruma ve güç sağlar. Gerekli vitamin ve minerallerin size bu gücü oluşturmanıza yardımcı olabilmesi için günlük diyetinize dahil edilmesi gerekir.

Hangi besinler grip veya soğuk algınlığı ile mücadele ediyor?

Hasta olun veya olmayın, protein vücudunuzu güçlü tutmak için her zaman gereklidir. Yumurta, yağsız et, kümes hayvanları, balık, kuru baklagiller, süt, ve yağlı tohumlar en iyi protein kaynaklarıdır. Gebe ve emziren kadınların gereksinimleri biraz daha fazladır.

Kaliteli protein içeren gıdalar tüketerek besinlerin diğer şifalı etkilerinden de faydalanabilmek mümkün. Örneğin; B6 vitamini yaygın olarak kırmızı et, hindi eti, tahıl gibi besinlerde bulunur. Et, süt, balık gibi besinler proteinin yanı sıra B12 vitamini içeriğiyle güçlü bir bağışıklık güçlendiricidir.

Minerallerden Selenyum ve Çinko da bağışıklık sistemini güçlü tutar. Bu mineraller et, kümes hayvanları, yağlı tohumlar, kuru baklagiller gibi protein açısından da zengin besinlerde bulunur.

Portakal ve yeşil yapraklı sebzeler C vitamini ve folik asit deposudur. Bu sizin bağışıklığınızı artırmanıza yardımcı olur ve daha çabuk iyileşmenize olanak sağlar. Bazı araştırmalar C vitamininin soğuk algınlığı veya grip süresini kısalttığını ortaya koymaktadır.

Flavonoidler birçok meyve ve sebzede bulunan sarı-beyaz pigmentlerdir. Turunçgillerin yumuşak beyaz kısımlarında bulunan flavonoidler bağışıklık sisteminin aktivasyonunu artırır. Flavonoidler; tüm turunçgiller, üzüm, maydanoz, soğan, yaban mersini, muz, siyah ve yeşil çayda bulunur.

Bir diğer enfeksiyon savaşçısı ise Glutatyondur. Glutatyon; turpgiller, lahana, karalahana, brokoli gibi besinlerde bulunan oldukça güçlü bağışıklık sistemi sistemi güçlendirici, enfeksiyon savaşçısı bir antioksidandır.

Sağlıklı, dengeli ve yeterli bir diyetin en önemli ayrıntısı; tüketeceğimiz besinleri seçerken besinlerin çeşitlilik göstermesi gerektiğidir. Yeterli beslenmeyi sağlamak için tek bir gıda veya gıda grubunu tercih etmek tehlikeli olabilir.

Hastayken kendimi iştahsız ya da tıkanmış gibi hissettiğimde hangi besinleri tercih etmeliyim?

Aç veya susuz iseniz doğru bir şekilde seçmiş olduğunuz bir yiyecek veya içecek size iyi gelecektir. Ancak; hastalık halinde iken mide hassasiyeti yaşayabilirsiniz bu durumda; aşırı tatlı, baharatlı, yağlı ve yine aşırı sıcak ve soğuk besinlerden kaçınıp, yemekten sonra en az yarım saat yatmamaya çalışın. Ayrıca bazı süt ürünleri, bazı kişilerin midelerinde ekşime veya şişkinlik hissiyatı verip rahatsızlık yapabilir ve bununla birlikte mide bulantısı görülebilir. Bu kişiler süt yerine yoğurt tercih edebilirler.                                                                                                                                                                       
Adaçayı, ıhlamur, nane-limon ve çayınıza ekleyeceğiniz karanfil, tarçın, zencefil içinizi ısıtıp sizi dinlendirecek ve midenizin rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Sağlıklı günler…                                                                                                                                                                          Dyt. Aybüke YILDIRIM 

 
Toplam blog
: 2
: 1937
Kayıt tarihi
: 10.01.15
 
 

Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunu DİYETİM Beslenme Danışmanlığında Kurucu Di..