Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '11

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gripte bitkilerle destek

Gripte bitkilerle destek
 

Gripte bitkilerle destek tedavi önemli bir rahatlama sağlar.


Alman resmi gazetesinde yayınlanarak modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe giren bitkiler ( Kommission E) ve Avrupa birliğinde modern tedavide kullanılan bitkiler ( ESCOP) esas alınarak bu yazı hazırlanmıştır. 

Gripal enfeksiyon çeşitli virüslerin neden olduğu basit iltihaplanma (Enfeksiyon) ile görülen hastalıklara verilen genel isimdir ve soğuk algınlığı da denmektedir, bunu gerçek gripten ayırmak gerekir. 

Gripte hafif bir iltihaplanma vardır. Başlangıçta burunda gıcıklanma, hapşırma ile başlar ve hemen burun akıntısı görülür, daha sonra öksürük, boyun-baş ağrısı ve eklem ağrıları görülür. Ateş yavaş yükselir ve birkaç gün sürer. 

Tedavi imkanları: Hastalığın önlenmesi konusunda modern tıp bir tedavi şekli geliştirememiştir. 

Bitkiler destek tedavi amaçlı olarak başarıyla uygulanmaktadır. 

Hastalığın ağırlaşması önlenmekte, kısa sürede atlatılması sağlanmakta ve şikayetler önemli ölçüde hafifletilebilmektedir. Hastalığın ilk belirtileri görüldüğü anda yapılacak müdahale çok önemlidir, böylece hastalığı önlemek bile mümkün olabilir. 

Bunun için terletme tedavisi ( Ihlamur çiçeği, mürver çiçeği çayı), ayak banyosu ( Hardal tohumu ile) yapılması çok önemlidir. Sıcaklığı giderek yükseltilen bir banyo da faydalı olur. 

Bitkilerle modern tedavi: Ihlamur çiçeği ve mürver çiçeği çaylarının terletme etkisiyle dolaylı olarak ateş düşürülür. 

Söğüt kabuğu, keçisakalı çiçeği ve otu ile ateş düşürülür, iltihaplanmayı önleyici ve şikayetleri azaltıcı etkilerinden yararlanılır. 

Dokuların kanlanması sağlanarak (Hardal tohumu vb.) vucudun savunma gücü artırılır. 

Yapışkan maddeli (Polisakkarit)bitkilerle kaygan doku (Mukoza) desteklenir ve korunur, gıcıklanma-yanma hissi giderilir. 

Hastalık başlangıcından itibaren meyve ve sebze ağırlıklı hafif gıdalarla beslenilmeli, günde 2 litre mümkün olduğunca sıcak bitki çayları içilmeli, ateş olması halinde yatak istirahatı yapılmalı ve temiz hava almaya özen gösterilmelidir. 

Grip çayı 1 (Standart): 

Ihlamur çiçeği 30 gr 

Mürver çiçeği 30 gr 

Keçisakalı çiçeği 20 gr 

Kuşburnu 20 gr 

Grip çayı IV (Standart): 

Söğüt kabuğu 35 gr 

Mürver çiçeği 30 gr 

Kekik otu 20 gr 

Kuşburnu 5 gr 

Meyan kökü 5 gr 

Ebegümeci çiçeği 5 gr 

Bu çaylar şöyle hazırlanır: 1 yemek kaşığı karışım fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 2-3 defa çay taze hazırlanarak mümkün olduğunca sıcak olarak yudumlanır. (1-4 yaş arası çocuklarda 1 çay kaşığı, 4 yaşından büyüklerde 1 yemek kaşığı karışım çay hazırlamada kullanılır.) 

Haricen: 

Ayak banyosu:2 yemek kaşığı öğütülmüş hardal tohumu, ayak bileğine kadar gelecek şekilde, dayanılabilecek sıcaklıkta (40-45 derece) suya ilave edilip karıştırılır. Ayaklar bu suda 15-20 dakika tutulur, daha sonra ılık su ile iyice yıkanır. Bu uygulama günde en fazla 4 defa olmak üzere 2 haftadan uzun süre yapılmamalıdır. Böbrek rahatsızlığı olanlar kullanmamalıdır. 

Anason esansı, bahçenanesi esansı, çam esansı, kafur, ladin esansı, nane esansı, ökaliptüs esansı sırta ve göğse sürülerek kullanılabilir. Bu esansların (Eterik yağ) yağlı veya merhem şeklinde hazırlanmış ürünleri kullanılabilir veya birkaç damla esans mendile damlatılarak koklanabilir. 

(Not: Bu esanslar çocukların yüzüne ve burnuna tutulmamalıdır, şok etkisiyle boğulma meydana gelebilir. Emzirme döneminde anne göğsüne ve göğüs çevresine esanslı ilaçlar sürülmemelidir, çocuk zarar görür. Üretim izni ve üreticisi belli olmayan esanslar kesinlikle alınmamalıdır. Kimyasal-sentetik olarak üretilen esanslar piyasada yağ adı altında satılmaktadır, bu maddelerin kanser yapıcı olduğunu belirten bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.) 

Kaynak: Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izinverilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Pratik Uygulamalar Gonca Yayınevi, ISBN: 978-994-790-31-4, 2009 İstanbul, ( 0212) 5285076, 5286005. 

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..