Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gripten Korunmanın Yolları

Gripten Korunmanın Yolları
 

Görsel: Alıntıdır


Grip, bir virüs (influenza ) tarafından oluşturulan, birdenbire ve genellikle titremeyle 39°C’nin üzerine çıkan ateş, yaygın ve şiddetli kas-eklem ağrıları yanısıra halsizlik-bitkinlik, baş ağrısı ve öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır.

Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kronik (kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi) hastalıkları olanlarda normal popülasyona göre daha ağır seyreder. Öyle ki kimi zaman ölüme kadar varan ciddi sonuçlara yol açmaktadır.

Ciddi bir hastalık olan ve kolayca bulaşan grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılır. Oysaki soğuk algınlığı genellikle ateş yükselmeden hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösterir. Çoğu kez halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmez.

GRİP NASIL BULAŞIR?

Gribe yol açan Influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. En önemli bulaşma yolu öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu yayılması ve kişi tarafından solunum yoluyla alınmasıyladır. Ayrıca hasta kişiler ile direkt temas edilmesi de bulaşmaya neden olur. Bununla birlikte hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile de (kaşık, bardak, havlu) bulaşır.

TEDAVİSİ

Grip hastalığının tedavisi, ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahatı önerilir.

Ciddi vakalarda doktor tavsiyesi ile antiviral ajanlar kullanılır.

Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi de antibiyotik kullanılmamasıdır. Antibiyotikler viral ajanlara karşı etkili değildir. Bunların gereksiz kullanımı hem hastalığa etki etmeyecek hem de gereksiz yere karaciğer ve böbrekleri yoracaktır. Ayrıca olası bakteriyel ajanlara karşı direnç gelişmesi de söz konusudur. Bu da daha sonraki hastalıklarda antibiyotiklerin etkisiz kalması demektir.

GRİPTEN KORUNMA

Gripten korunmanın başlıca yolu vücut direncinin düşmesini engellemektir. Unutulmamalıdır ki virüsün alınması değil bağışıklığın düşmesi hastalığa yol açar. Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyilmeli, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır.

Ellerin sık sık yıkanması, kişisel eşyaların başkalarına kullandırılmaması, kalabalık ortamlarda mümkün olduğunca fazla kalınmaması, sigara ve alkol kullanılmaması, spor yapılması da bulaşmayı engelleyici diğer faktörlerdir.

Grip olan kişilerin mümkünse maske takması, öksürürken ve hapşırırken mendil kullanması, kişisel eşyalarını ortalıkta bırakmaması da önemlidir.

RİSK GRUPLARI ve GRİP AŞISI

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından, çeşitli gruplar gribin olumsuz etkileri açısından risk grubu olarak tanımlanmaktadır. Sağlık otoriteleri, aşağıdaki gruba giren kişilerin her yıl aşılanmasını "mutlak" önermektedir.

Gribin yaşamsal risk oluşturduğu ve tıbbi açıdan mutlaka aşılanması önerilenler:

  • 65 yaşından büyük kişiler
  • Şeker hastaları (diyabet)
  • Astım hastaları
  • Kronik akciğer hastaları (Kronik Bronşit v.b)
  • Kronik kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları)
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler ( kronik kan hastalığı, immunsupresif kullanımı)
  • Huzurevi, bakımevi v.b ortamlarda yaşayanlar

Grip aşısı olmaması gerekenler:

  • 6 aydan küçük bebekler
  • Yumurtaya karşı alerjisi olanlar (yumurta yediğinde alerjik şoka girenler)
  • Hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan bayanlar (ancak doktor tarafından kesin gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler)

Grip aşısı Dünya Sağlık Örgütü'nün koordinasyonu ile bir yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlenmesi sonucu geliştirilmekte ve aşının tipi de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değişmektedir.

Grip aşısı, vücutta 1-2 hafta içinde koruyucu düzeye erişir. Eğer aşı, içerdiği virüs tipleri, salgınlara neden olan virüs tipine benzerse, sağlıklı erişkinlerde yaklaşık %70 oranında etkilidir. Riskli gruplarda ise, hastalıktan korunma oranı %50'lere düşmektedir.

Bu nedenden dolayı Grip Aşısı bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sadece risk taşıyan kişiler ve temaslıları için önerilmektedir!

Murat HACIOĞLU

21.01.2014

www.murathacioglu.com

https://twitter.com/murathacioglu

 
Toplam blog
: 656
: 1708
Kayıt tarihi
: 08.12.08
 
 

Allah kimisine “Yürü ya kulum” demiş. Ben onu “Yürü, yaz kulum” anladım. Yürü anca gidersin manas..