Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

GRİPTEN KORUNUN

GRİPTEN KORUNUN
 

Grip


Havalar soğudu hepimizi etkiyen en önemli sağlık sorunu grip,nezle..gibi kış hastalıklarını yaşamak. Kolay ve sağlıklı besin seçimleri ile bağışıklığınızı ve vücudunuzu kış hastalıklarına karşı koruyabilirsiniz. Öğün düzeninizde yeterli miktarda salata, sebze ve sebze çorbası tercih etmelisiniz. Her gün 3-4 porsiyon meyve ile beraber 2-3 fincan şekersiz bitki çayı çeşitlerini içmelisiniz. Haftada en az 2 defa sağlıklı pişirilmiş ( ızgara, fırın,buğulama, ..gibi) balık çeşitlerini tüketmelisiniz.Kış aylarında gripten korunmak için yeterli miktarda su içmeniz kan dolaşımınızı, metabolizma hızınızı artırır ve  sağlığınızı korur.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN BESİNLER

BAL

Balın içinde yer alan vitamin ve mineraller bağışıklığınızı güçlendirir. Alerji ve sağlık sorununuz yoksa grip, nezle ve öksürükten korunmak için kış aylarında her gün tüketmelisiniz. Sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü sağlamak için 1 tatlı kaşığı balı 1 adet meyve yerine tercih etmelisiniz.

SOMON

Balık çeşitleri arasında yüksek miktarda omega-3 ve mineraller bulunduran somon balığı bağışıklığınızı güçlendirir , kalp ve beyin sağlığınızı korur. Sağlıklı pişirilmiş somonu haftada 2 defa ihtiyacınız olan porsiyon ölçüsünde yemelisiniz.

NAR

Kış aylarının kıymetli meyvelerinden biri olan nar vitamin –mineral ve posa miktarı ile gripten korunmanızı sağlar. Koyu kırmızı rengi ile bağışıklığınızı güçlendirir. 1 adet nar 2 porsiyon meyve demektir. Porsiyon miktarını ihtiyacınız olan meyve miktarı ile dengelemelisiniz.

YUMURTA

Kaliteli protein içeren yumurta demir eksikliğinizi azaltır, cilt-saç dokunuzu ve bağışıklığınızı korur. Alerji ve sağlık sorununuz yoksa her gün 1 adet yumurta yemelisiniz. Demir mineralini yeterli almak için yumurta ile beraber kivi ,mandalina..gibi meyveleri  ve koyu yeşil yapraklı salata çeşitlerini tüketmelisiniz.

KEFİR

Probiyotik bakteri miktarının fazla olması nedenli ile sindirim siteminizin sağlığını korur ve bağışıklığınızın artmasını sağlar. Sağlıklı beslenmek için her gün 1 su bardağı ara öğününüzde içmelisiniz. Sade olarak tercih edemiyorsanız içine elma, muz..gibi meyve ekleyebilirsiniz. Kilo kontrolü sağlamak istiyorsanız az yağlı süt ile yapılanlarını tercih etmelisiniz.

GREYFURT

C vitamini, posa ve diğer minerallerden zengin bir meyvedir. Kış aylarında bağışıklığınızı güçlendirmek için her gün 1 adet tüketmelisiniz. Greyfurdun içindeki besin maddeleri kullandığınız bazı ilaçların etkisini değiştirir. Tiroit, tansiyon, kanser ve  kolesterol ile ilgili ilaç kullanırken greyfurt tercih edilmemelidir.

GRİPTEN KORUYAN BİTKİ ÇAYI

Malzemeler :

1 tutam ıhlamur çayı 

1 tutam ekinezya çayı

2-3 dilim taze zencefil

2-3 adet kakule

1-2 adet karanfil

1 tatlı kaşığı bal

2 dilim ayva

Hazırlanışı;2 su bardağı kaynamış suya bitki çaylarını, baharatları, zencefil ve ayvayı ekleyip cam veya porselen demlikte ağzı kapalı 7-8 dakika demleyin. Servis yaparken bal ekleyin.

DİYETİSYEN

TUĞÇE ALTAN BAHÇE

www.tugcealtanbahce.com

 

 
Toplam blog
: 18
: 496
Kayıt tarihi
: 04.12.14
 
 

2004 yılında Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden baş..