Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '16

 
Kategori
Danışmanlık
 

Grup terapi çeşitleri ve önemi

Grup terapi çeşitleri ve önemi
 

Grup terapisi, bireysel yapılan terapinin gruba bölünmüş şeklidir. Danışanlar bireysel terapi yerine başka danışanlarla beraber grup terapisi uygulayarak, hem birbirlerine geri bildirimde bulunurlar, hem de birbirlerine bir şekilde ayna tutarlar. Böylece bazen içinde bulunduğumuz ruhsal durumda farkında olmadığımız yönlerimizi birbirimize göstermek ve farkındalığımızı arttırmak için grup terapisi; sık kullanılan ve verimli bir terapi çeşididir. Grup Terapisi; eğitim almış lider bir psikoterapist yönetiminde, belirli sayıda katılımcı ile yapılır. Gruplar genel olarak 6-10 kişi arasında olur ve bazen bir tema altında grup kurulurken, (kilo verme, sosyal fobi, bağımlılık, sınav kaygısı vs.) bazen kişisel gelişim, bazen de sadece düşünce içeği değişiklikleri gibi daha genel bir amaçla grup kurulabilir. Grup terapileri; grubun kuruluş şekline ve amaçlarına göre çocuklar, ergenler ve yetişkinler için kullanılmaktadır. Genel anlamda psikiyatri servislerinde yatan hastalara grup terapisi uygulanırken açık gruplar şeklinde yapılır. Her yatan hasta gruba katılabilir. Ancak poliklinikler ve özel muayenehaneler de grup terapisi kapalı gruplar şeklinde yapılır. Katılımcı belli sayıda, grubun başlangıç ve bitiş süreleri önceden belirlenmiştir. (Uzm. Dr. Aslı Aktümen BilginPsikiyatri Uzmanı & Psikoterapist)

Benim düşüncelerime göre homojen grup bireysel terapide olduğu gibi çerçeve belirgindir. Terapi genellikle haftada bir gün, aynı saatte ve aynı yerde, aynı kişilerle uygulanır. Terapiye zamanında gelmek, terapi sürecine katılmak, ücreti ödemek değişmeyen terapi kurallarıdır. Grup terapisi başlamadan önce, aday grup üyeleri ile terapist tarafından ön görüşme yapılır. Danışana grup süreci hakkında bilgi verilerek, grup terapisine uygun olup olmadığına karar verilir. Homojen grubun yararları ve dezavantajları, belli bir konuya yönelim olduğu için mesela tırnak yeme sorunu, herkes o konu hakkında kendi özelliklerinden, duygularından, düşüncelerinden, geçmişinden bahsetme fırsatı bulabilirler. Ama diyelim başka bir konu daha konuşmak istiyorsun diyelim ki temizlik takıntılığın da var ama bu grup içinde temizlik takıntılığını konuşamazsın, belli kuralları, belli bir problem çerçevesi olduğu için. Sana bolca zaman da gelecektir tırnak yeme problemin için söz hakkı verilmesinde ve kendini yalnız da hissetmeyeceksindir, benim gibi bir çok insanın da aynı problemleri varmış, yalnız değilmişim gibi düşünerek kendini motive etme şansında olabilir. Mesela sen bir kadınsın ve erkeklerle paylaşmak problemini istemiyorsun bu bir avantajdır kadınlardan oluşan bir homojen gruba katılabilirsin aynı problemlerle uğraşan kadınlarla.

Ama heterojen grubun yararları ve zararları ne dersek, heterojen grubun belli bir konusu, belli bir kuralları yoktur. Depresyon konuşulurken, birden temizlik takıntısına, ordan da yeme bozukluğuna geçilebilir, kişiden kişiye konular değişebilir bu yararlı olabilir bazen. Bazen de kendini kötü de hissedebilirsin kendi sorununu küçük görebilir ve diğerlerinin konusu daha önemli şimdi deyip konuşmaya bilirsin ya da çok istiyorsundur anlatmak ama depresyonu olan kişilerin o kadar çok konuşması uzun sürüyordur ki ne sana zaman gelir, ne de sana faydası olabilir resmen zaman öldürüyorsundur o ortamda. Sonra kendini suçlu da hissedebilirsin başka önemli işlerin de olabilir madem benim sorunuma zaman gelmeyecekti ne var da gittim ki o garip yere diyebilirsin. Ama şöyle düşünelim sen o terapi yerine gittin bir de baktın senin gibi aynı problemi olan bir çok insan var şansa bak vay be, sonra o seans sana yararlı gelebilir ama bir diğer seansta aynı kişileri bulamayabilirsin sonra yine hüsran her daim feryat figan kalbim, zehir olur başka hayallere kalmaz mecalim şarkısını mırıldanırken bulursun kendini . 

 
Toplam blog
: 34
: 1476
Kayıt tarihi
: 02.08.06
 
 

Psikoloji öğrencisiyim ilgi alanlarım insanlarla iletişim, bilim kurgu ve en önemlisi yazmayı sev..