Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '10

 
Kategori
Müzik
 

Grup Yorum

Grup Yorum
 

İlk kez Grup Yorum’u dinlemeye başladığımda 1980’li yılların ikinci yarısıydı. O yıllarda henüz yeni kurulmuştu Grup Yorum ve mahallemizin gençlerinin diline pelesenk olmuştu Grup Yorum şarkıları. İlk çıkarmış oldukları “Sıyrılıp Gelen” isimli albümünü halen aynı heyecan ve arzu ile dinliyorum.

Grup Yorum’un her şarkısını sevmişimidir. Her şarkısı beni farklı duyguların içerisine itmiştir. Hüznü, coşkuyu, mücadeleyi, azmi, paylaşmayı, sevmeyi, sevilmeyi Grup Yorum’un şarkılarında fazlası ile dinledim. Dile kolay, koca bir 25 yıldır, yani çeyrek asırdır bitmeyen bir mücadelenin, onurlu bir duruşun simgesi oldu Grup Yorum. Bünyesinden onlarca insan geldi geçti Grup Yorum’un ve her biri aynı heyecan ve azimle Grup Yorum’a katkıda bulundu. Onca kısıtlı olanaklar karşısında, baskı ve sindirme operasyonlarına maruz kalarak, yılmadan müziklerini yapmaya çalışıp, geniş halk yığınlarına ulaşmanın mücadelesini verdiler. Onca baskıya karşın Grup Yorum, 25 yıl boyunca dimdik ayakta kaldı. Muhalif duruşun, hak ve özgürlükler mücadelesinin sembolü haline geldi.

Grup Yorum 1987 yılından itibaren her yıl bir tane albüm çıkarmış. Avrupa’da her yıl onlarca büyük konser vermiş. Daha da önemlisi Grup Yorum her kitle eyleminin içerisinde olmuş, her kitle eylemine destek vermiş ve bu eylemlerde şarkılarını söylemiş. Grup Yorum sadece kitle eylemlerine destek vermekle ve şarkılarını söylemekle kalmamış; ülkenin hemen hemen her yerindeki sokak gösterilerine katılmış, grevlere destek vermiş, fabrika ve üniversite işgallerine katılmış bir grup olarak, ülkede ötekileşmiş olan geniş halk yığınlarının gönlünde haklı bir sevgi kazanmıştır. Grup üyeleri katıldıkları her eylemde, söylemiş oldukları şarkılar ve konuşmalarından ötürü tutuklanmış ve akıllara ziyan bir şekilde yargılanarak, yine akıllara durgunluk verecek türden cezalara çarptırılmışlar. Birçok konseri devletin baskısı ile iptal edilmiş, yeri gelmiş bütün müzik aletleri polisler tarafından sahnede kırılmış, parçalanmış, yeri gelmiş grup üyeleri feci düzeyde polis saldırısına maruz kalmış ama ilginçtir Grup Yorum duruşundan bir kez dahi olsun ödün vermemiş. Grup Yorum’un cd ve kasetleri dahi kolilerin içerisindeyken polislerce kurşunlanmış. Onca baskıya, sindirmeye, tutuklamalara ve işkenceye karşın Grup Yorum ödünsüz duruşu ile ve muhalif kimliği ile adeta destansı bir grup olma hüviyetini kazanmayı başarmış.

Grup Yorum’un şarkılarında en fazla dikkatimi çeken yan, güçlü olmayı salık vermesi. Dik durmayı, asla ödün vermemeyi zihinlere kazıyan bir yanı var Grup Yorum’un şarkılarının. Müthiş bir duyarlılık aşısı ve ilmek ilmek dokunan doğa ve insan sevgisini işleyen şarkılar yapmış Grup Yorum. Yeri gelmiş şarkılarını Türkçe söylemiş, yeri gelmiş Lazca, Kürtçe, Arapça, Çerkezce ve daha birçok farklı dillerde şarkılarını seslendirmiş Grup Yorum. Şarkılarında bütün enstrümanları kullanmaktan kaçınmamış Grup Yorum. Her türlü yerel çalgıya yer vermiş şarkılarında.

Muhalif duruşu mu etkili olmuş zihin dünyada bilemiyorum ama nedense Grup Yorum’un bütün şarkılarını sevmişim. Bu şarkıları sevmemde pek tabi ki Grup Yorum’un ilkeli bir kimliğe sahip olmasının önemli rolü var. Toplumun ezilmiş, sömürülmüş ve dışlanarak ötekileştirilmiş olan insanlarının her zaman yanında yer almış ve bu yönü ile devlet erkinin haklı olarak hedefine oturmuş Grup Yorum. Devlet erkini şarkıları ve eylemleri ile bu denli rahatsız eden bir başka grup var mıdır dünya üzerinde bilemiyorum ama Grup Yorum’un karşılaştığı baskı ve sindirmelerle, devlet erkini ne denli rahatsız etmiş olduğu alenen ortada. Şarkılarının önemide işte tamda bu noktada ortaya çıkıyor Grup Yorumun. Grup Yorum’un her bir şarkısı bedeli fazlası ile ödenerek var edilmiş, vücut bulmuş şarkılar. Her gelişen toplumsal olay karşısında Grup Yorum bir şarkı üretmiş. Günceli daima takip etmiş ve gündemdeki her olaya ilişkin şarkı yapmanın çabasına girişmiş. Bedeli hayli ağır olmasına karşın, bu bedeli ödemekte en küçük bir tereddüt duymaksızın şarkılarını yapmaktan kaçınmamış.

Grup Yorum, dünya tarihinde, ezilen, ötekileşen geniş halk yığınlarının sesi olarak eşine az rastlanır bir grup olmayı başarmış muhalif bir güçtür. Ezilen ve sömürülen geniş halk yığınlarının yanında yer alıp, ezenlere karşı şarkılarıyla vermiş olduğu mücadele saygıyı fazlası ile hak etmiştir.

 
Toplam blog
: 1509
: 1145
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Yazarım... Okurum... Öğrencilik yıllarımda çok yazdım... Kompozisyon derslerinde yazdım... Duvar ..