Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '10

 
Kategori
Sivil Toplum
 

GSM Operatörleri Yasayı İhlal Ediyor

GSM Operatörleri Yasayı İhlal Ediyor
 

Tükorder Genel Başkanı, GSM firmalarının tüketiciler oynadığı oyunu ortaya koyuyor...


Cep Telefonları Kullanımında, GSM Operatörü Firmalar, Tüketicilerimizi Haksız Rekabet ve Aldatıcı Reklamlarla Aldatıyorlar...

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi’nce yapılan kamuoyu açıklamasında,

Genel Başkan, Öner SAMANLI;

Avea, Turkcell, ve Vodafone Firmalarını,

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı,

Tüketicinin Korunması ve Rekabetin Önlenmesi Genel Müdürlüğü’ne şikayet etti.

“TÜKORDER” Genel Başkanı, Öner Samanlı;

“Avea, Turkcell, ve Vodafone GSM. Operatörleri firmaların, günümüz rekabet koşulları içerisinde, tüketicilere sunduğu avantajlı gibi görünen transferler, esas itibarıyla, tüketicilerimizin aldatılmasından öte bir şey değildir.

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği olarak, gelen şikayetler sonrasında yaptığımız tespitlerde, firmaların birbirleri ile rekabet koşulları yaratırken, bu rekabet nedeniyle tüketicilere sağladıkları menfaatlerin bedelini diğer tüketicilerden misli misli almaktadırlar.

Şöyle ki; Örneğin, A Şahsı, Avea olan GSM. Operatörünü, her yöne, onbin dakika gibi bir sağlanan menfaat karşılığı, diyelim ki Turkcell GSM operatörüne numarasıyla geçiş yaptırdı.

Bu durumda Tüketici A Şahsı, evet onbin dakika boyunca tüm operatörleri bedava aramış olacaktır.

Bu madalyonun bir yüzüdür.

Ancak madalyonun diğer yüzü farklı durumda.

Artık Tüketici A’nın telefonu, numarası itibarıyla, Avea ( Örneğin 505 ile başladığını varsayalım) gibi görünüyorsa da, artık bir Turkcell GSM abonesi durumundadır.

Bu uygulamalara başlangıç evresinde, firmalar, geçiş yapanı aradığınızda, iletişim bağlantısı sağlanmadan önce devreye soktukları telesekreter ile, abonenin, farklı bir GSM operatöründe bulunduğunu söylüyorlardı.

Ancak bu uygulamadan vazgeçen GSM. Operatörleri firmalar, tüketicilerimizi kandırmaca, aldatma yoluna geçiş yapmışlardır.

Örneğimizdeki, Avea GSM Operatöründen, Turkcell GSM Operatörüne aynı numarası ile geçmiş olan Tüketici A’yı, arayan bir Avea GSM operatörü abonesi Tüketici B’nin konuşma süresinde ödediği yüksek bedel ile verilen ödülün telafisi sağlanılmaktadır.

Bu hususta her üç GSM operatörü de, işin aslında, birbirlerinden transfer ettikleri abonelere sağladıkları menfaatleri, diğer geçiş yapan yada yapmayanların sırtına yüklemektedirler.

Yani bu yolla yapılmış olan, kısa yada uzun süreli, yüksek bedelli aramalar ile, sağladıkları haksız menfaatleri gelir hanelerine yazmaktadırlar.

Bu durum tüketicilerin aldatılmasının somut bir göstergesidir.

Bu önemli durum ile, gizli bir haksız rekabet ortamı oluşturulmaktadır.

Bu durum, Tüketicinin Korunması Yasasının, ilgili Haksız Rekabet mevzuunu düzenleyen hükümlerine aykırıdır.”

Dedi.

“TÜKORDER” Genel Başkanı, Öner Samanlı;

Bu açıklamaları sonrasında, tüketicileri göreve davet ederek şunları söyledi;

“Tüketicilerimizin, açıklama metnimizi de ilgi tutarak, TC. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın, resmi internet sitesi olan;

http//:www.sanayi.gov.tr

adresine ziyaretle, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü Biriminin iletişim adreslerine şikayetlerini bildirmeleri gerekmektedir.

Yine ilgili , Genel Müdürlüğün, bizim açıklamamız sonrasında da, bu mevzuu düzenlemek üzere harekete geçeceğine dair inancımız da sonsuzdur.”

Dedi.

 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..