Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

GSS-Gelir testi ilk sonuçları: Vatandaş fakir çıktı.

GSS-Gelir testi ilk sonuçları: Vatandaş fakir çıktı.
 

Gelir testi.Sağlanan gelir giderleri aşabilecek mi?


Zorunlu Genel Sağlık Sigortası ile başlayan gelir testi uygulaması Mart ayına kadar sürdürülecek ve şu ana kadar üçte birden fazlası tamamlanmış durumda. Alınan ilk sonuçlara göre teste giren her dört kişiden üçünün sağlık primini devlet ödeyecek.

Zorunlu Genel Sağlık Sigortası, 10 milyondan fazla kişiye "gelir testi" şartı getirdi. Yeşil kartlılar ve hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar için test süreci Ocak ayında başladı. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında yapılan testlere, başvuranlardan 885 bin 830 ailenin kayıt işlemleri tamamlandı. 232 bin 530 ailenin test işlemleri ise sonuçlandı.

174 bin 689 ailenin, yani yaklaşık 875 bin kişinin geliri düşük çıktı. Bu kişilerin sağlık primini devlet ödeyecek. Yani test işlemi tamamlananların yüzde yetmiş beşinin hiçbir maddi geliri yok. 52 bin 326 ailenin ise en düşük düzeyden yani 35 lira 46 kuruş prim ödemesine karar verildi. 931 aile ise en üst seviyeden yani 212 lira 76 kuruş sağlık pirimi ödeyecek. Test sonuçları adreslere gönderilecek. 15 gün içinde itiraz edilebilecek. (ntvmsnbc.com)

Tabii buradan halkımızın yüzde 75’inin hiçbir geliri yok gibi bir sonuç çıkmaz. Teste girenlerin önemli bir kısmı SGK’da kaydı olmayanlardı. Yeşil kartlılardan ise süresi dolanlar alınıyor. İşlem durumu oldukça iyi iken yoksullara verilen yeşil kartlıları ortaya çıkaracak gibi görünüyor. Fakat ücret ya da maaşlı olmayıp gelir gizleme ihtimali olanlar için bir de evlerine teftişe gidecekler. Çok çocuklu ağalar göstermelik fukara evleri icat ederlerse şaşmam.

Bakalım sağlanan gelir bürokratik masrafları karşılayabilecek, atılan taş ürkütülen kurbağaya değecek mi?

Ben yine yazıyorum, en iyi sigorta insanlara kaliteli yaşam koşulları sağlamaktır. Sağlıklı konut, sağlıklı beslenme, sağlıklı spor ve eğitim. Her yaş için. Hastalıkların trendi takip edilmeli, nedenleri üzerinde durulmalı. Gıdadaki bozulmalar ürkütücü. Medya denetimi yeniden canlandırılmalı. Yoksa hiçbir sigorta yaygınlaşan, kronikleşen toplumsal hale gelen rahatsızlıkların masrafı altından kalkamaz.

 
Toplam blog
: 61
: 25799
Kayıt tarihi
: 09.07.08
 
 

Ankara'da yaşayan Afyon doğumlu, Gazetecilik Halkla İlişkiler Radyo-TV bölümü mezunuyum.. Kamuda ..